6.7.2020 klo 10:39
Uutinen

Marko ja Miki lähtivät kokeilemaan yrittäjyyttä vuokrapaljulla – vilkkainta aikaa oli koronakevät

– Haluttiin jollain helpolla tavalla päästä mukaan yrittäjyyteen. Päämäärä oli, että jos pientä yritystä ei pysty pyörittämään, ei pysty isoakaan, Marko Ohvo sanoo.

Marko Ohvo ja Miki Mälkiä ovat vuokranneet paljua pian kaksi vuotta Massikeisarit Oy -yrityksensä kautta. Sen aputoiminimi on Tynnyripojat.

Paljun vuokraus on varsin kilpailtu ala, sillä yrittäjiä on ilmestynyt markkinoille kuin sieniä sateella viime vuosina. Toisaalta moni vuokraaja toimii vain omalla alueellaan, mikä rajoittaa tarjontaa.

Ohvon ja Mälkiän liikeidean taustalla oli halu päästä kokeilemaan yrittäjyyttä. Molemmat toimivat yrittäjinä vielä sivutoimisesti. Toimipaikkana on Lempäälä ja sen lähialueet.

– Haluttiin jollain helpolla tavalla päästä mukaan yrittäjyyteen. Päämäärä oli, että jos pientä yritystä ei pysty pyörittämään, ei pysty isoakaan, Ohvo kertoo.

Yritystä perustaessaan kaksikko oli 21-vuotiaita. Nuorukaiset hankkivat 6000 euron arvoisen paljun ja sen lisäksi erilaisia vuokraustoiminnassa vaadittavia tarvikkeita muutaman sadan euron arvosta.

– Tähän asti meillä on ollut vuokrattavana yksi palju, mutta syksyllä saamme toisen.

”Keväällä palju oli koko ajan menossa”

Ohvo kertoo, että kaksikko on aina käytettävissä paljun kuljettamiseen asiakkaalle.

– Tykkäämme käydä itse viemässä ja asentamassa paljun asiakkaan pihaan. Osa asiakkaista ei ole koskaan vuokrannut tai asentanut paljua, joten valmis asennus madaltaa kynnystä vuokraamiseen. Asiakkaan ei käytännössä tarvitse tehdä muuta kuin laittaa tulppa pohjaan, täyttää palju vedellä ja laittaa kamiina tulille.

Vuokrauksen jälkeen kaksikko varmistaa, että palju on kunnossa. Pesu kuuluu hintaan. Ongelmia ei ole tähän mennessä tullut vastaan.

– Isoin riski paljun vuokraamisessa on se, että se lämmitetään ilman vettä tai se, jos talvella kamiinaan jää vettä. Silloin kamiinan vesi jäätyy ja kamiina halkeaa. Pyrimme ohjeistamaan asiakkaat hyvin.

Suurin kysyntä Ohvon ja Mälkiän paljulle ei yllättäen ole ollut kuluva kesä vaan koronakevät.

– Kun ihmiset viettivät paljon aikaa kotona, kysyntä oli todella vilkasta. Palju oli koko ajan menossa. Katsoimme Google Trends -palvelusta suosittuja hakusanoja ja huomasimme, että haut poreammeille ja kylpytynnyreille nousivat korkealle.

Ohvo myöntää, että kilpailu on koventunut koko ajan.

– Olemme silti pystyneet nostamaan hintoja alun jälkeen. Paljuvuokrauspalveluissa suurin ero on paljujen koossa. Moni asiakas katsoo vaan hintaa, mutta ei mieti kokoa. Yli kahdeksalle henkilölle tarkoitettu 1600-litrainen palju on selvästi isompi kuin pieni, 4-6 henkilön palju. Pieniä paljuja vuokrataan eniten.

Yrittäjyys on ollut Ohvon mielestä oikea valinta.

– Parasta on ollut erilaisten projektien suunnittelu ja toteuttaminen ja sitä kautta yrityksen sekä liikevaihdon kasvattaminen.

Kuva: Marko Ohvon albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi