Martti Ahtisaari.
Martti Ahtisaari. Kuva: Tomas Whitehouse
16.10.2023 klo 12:23
Uutinen

Martti Ahtisaari nousi ainutlaatuiseksi rauhanrakentajaksi: Yrittäjien Pentikäinen nostaa esiin poikkeuksellisen kyvyn

Martti Ahtisaaren taitoja tarvittaisiin nyt enemmän kuin aikoihin, Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Presidentti Martti Ahtisaaren kuolema on uutisoitu laajasti Suomessa ja maailmalla. Ahtisaari menehtyi tänään 16. lokakuuta 86-vuotiaana.

Tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000 toiminut Ahtisaari oli ensimmäinen suomalainen, joka valittiin Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Tämä tapahtui vuonna 2008.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen nostaa esiin Ahtisaaren poikkeukselliset sovittelijan kyvyt.

– Presidentti Ahtisaari oli suuri suomalainen, jolla oli maailmanlaajuinen työnäky. Hän vei määrätietoisesti Suomea länteen. Hänen elämäntyönsä oli rakentaa rauhaa, vapautta ja vakautta. Hänellä oli poikkeuksellinen kyky sovitella ja rakentaa rauhaa.

Ennen presidenttikauttaan Ahtisaari työskenteli merkittävissä tehtävissä sekä Suomen ulkoministeriössä että YK:ssa. Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI). Nykyisin järjestö tunnetaan nimellä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

CMI-järjestön mukaan Ahtisaarta voidaan pitää kaikkien aikojen menestyneimpänä rauhanvälittäjänä.

”Valtavasti työtä monella mantereella”

Pentikäisen mukaan Ahtisaari oli ”kansanläheinen evakkopoika”, joka joutui jättämään lapsena kotinsa Karjalaan.

– Ehkä hän juuri siksi teki valtavasti työtä monella mantereella sen puolesta, että toisilla olisi tilaisuus palata koteihinsa sotien keskeltä.

– Rauhannobelisti Ahtisaari pääsi lepoon hetkellä, jolloin hänen työnäkyään ja taitojaan rakentaa rauhaa olisi tarvittu enemmän kuin aikoihin, Pentikäinen jatkaa.

Vuonna 2021 Ahtisaari luopui julkisesta toiminnasta Alzheimerin taudin vuoksi. Hän pystyi elämään kotonaan, mutta vietti aika ajoin aikaa myös hoivakodissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti muistopuheen YLE TV1:ssä maanantaina.

– Ihmisarvo oli hänelle jakamaton. Ahtisaaren suuresti kunnioittamaa eteläafrikkalaista vapaustaistelijaa Nelson Mandelaa lainaten: Mikä merkitsee elämässä ei ole vain se fakta, että olemme eläneet. Se mitä olemme tehneet muiden elämien puolesta, määrää elämiemme merkittävyyden”, Niinistö lausui.

– Hän tiesi, että vain luottamuksen varaan voidaan rakentaa asioita kestävästi.

Pauli Reinikainen