24.3.2018 klo 11:06
Uutinen

Maskeeraajan työ on kauneutta ja kuolemaa

Klaukkalalainen Anna-Maria Eriksson on Uudenmaan Yrittäjien Vuoden Yksinyrittäjä 2018. Hän tekee kuluttaja-asiakkaille hää- ja juhlameikkejä sekä kampauksia. Lisäksi hän työskentelee Suomen eturivin TV- ja viihdeammattilaisten kanssa. Eriksson on toiminut yksinyrittäjänä vuodesta 2000 perustamassaan Make Up Studio Erikssonissa.

– Pääsin heti Maskeerauskoulun jälkeen koekuvausten kautta näyttelemään Vääpeli Körmyyn. Kysyin, voisiko avustaa maskeerauksissa ja niin pääsin apulaismaskeeraajaksi. Tein siis pitkiä päiviä kaksoisroolissa maskeeraajana ja näyttelijänä, Eriksson kertoo.

Vääpeli Körmyn jälkeen Erikssonin käden jälkeä on nähty ja nähdään muun muassa mainoksissa sekä lukuisissa Ylen ja MTV:n ohjelmissa, kuten Kotikadussa, Uutisvuodossa, Puoli seiskassa, Aamu-tv:ssä ja iltauutisissa. Erikson on myös puvustanut pienimuotoisia mainoksia.

– Päivät voivat olla pitkiä ja aikataulut vaihtuvat lennosta. Se ei haittaa, kun on mielenkiintoinen duuni, Eriksson sanoo

Eriksson sanoo, ettei väheksy mitään tekemistä, mutta mieluisinta hänelle on kauneusmeikkaus.

– Se on pikkutarkkaa työtä ja sitä tehdään tiimissä esimerkiksi mainoksiin.

Erikssonin erikoisosaamista on erikoistehostemaskeeraukset, kuten haavat, arvet ja epämuodostumat, vanhenemisen merkit, kuolema ja muut roolihahmojen visuaaliset erityisominaisuudet.

Kauneuden ja viihteen maailmaan vastapainon tuo vähemmän tunnettu työ, joka tehdään anonyymisti hautaustoimistojen kautta. Eriksson maskeeraa vainajia.

Vainajia maskeerataan esimerkiksi silloin, kun omaiset haluavat, että vainaja hyvästellään arkku auki. Joskus taas vainaja saatetaan maskeerata omaisia varten, jos kuolema on ollut tapaturmainen tai henkilö on kuollut rikoksen uhrina.

Anna-Maria Eriksson on toiminut alalla pitkään. Oman tekemisen lisäksi hän kouluttaa yksityisoppilaita, yritysryhmiä ja ammattilaisia, joiden täytyy työssään osata maskeerata itsensä, kuten toimittajia, tanssijoita ja luistelijoita. Meikkaus- ja maskeerauskursseilla ratkaisevaa on hyvä vuorovaikutus.

Jaksamisesta on pidettävä huolta

Anna-Maria “Ansku” Eriksson on energinen, ystävällinen ja positiivinen hahmo. Aktiiviseen yrittäjäelämään kuuluu usein töiden perässä liikkuminen ympäri Suomea. Arkea jakavat teini-ikäinen tytär sekä Tampereella asuva miesystävä, joka myös reissaa paljon töittensä merkeissä. Ja jos joskus vauhtia ei arjessa ole riittävästi, tämä energiapakkaus päästelee höyryjä ulos salilla ja moottoripyöräharrastuksensa parissa.

Asiakkaat kertovat asiakastyötä tekeville paljon omia asioitaan, niitä vaikeitakin. Asiakkaan asioista on vaitiolovelvollisuus. Eriksson muistuttaa, että on tärkeää pitää huolta itsestään. Myös töiden määrää hän on oppinut tarpeen vaatiessa rajoittamaan.

– Joskus on parempi sanoa, että nyt en pysty ja luottaa, että töitä riittää jatkossakin.

Anna-Maria Eriksson on hieno esimerkki pitkäjänteisestä yrittämisestä, ammattimaisuudesta ja intohimoisesta suhteesta elämää ja valitsemaansa alaa kohtaan.

Uudenmaan Yrittäjien vuoden yksinyrittäjän valitsee yksinyrittäjyyden asiantuntijaryhmä paikallisyhdistysten esittämistä ehdokkaista. Uudenmaan Yrittäjät on Suomen Yrittäjien kolmanneksi suurin aluejärjestö. Siihen kuuluu noin 8000 jäsentä 27 paikallisyhdistyksen kautta. Uudenmaan Yrittäjät toimii pääkaupunkiseutua ympäröivällä Uudellamaalla.