12.7.2021 klo 09:41
Uutinen

Matkailuautot vuokrataan käsistä, perheautoja voi olla turha etsiä – Pian koittaa hetki, jota on odotettu

Matkailuautomarkkina kuumentuu entisestään, kun ulkomaalaiset asiakkaat ovat palaamassa Suomeen.

Jos mielesi halajaa heinäkuussa matkailuautoreissulle, nyt alkaa olla kiire. Etenkin perhekäyttöön tarkoitetut matkailuautot ovat kiven alla. Vilkas kysyntä on piristänyt selvästi vuokrausyritysten liiketoimintaa.

– Etenkin heinäkuussa perheautot ovat aika lailla varattuja. Toki saamme vielä vielä Saksan tehtaalta uusia autoja, joten tilanne voi muuttua. Pienempiä, 2-3 henkilön autoja on vielä vapaana, Best-Caravanin osaomistaman McRent Helsinki Oy:n Suomen vuokraustoiminnasta vastaava Tuula Haverinen kertoo.

Yrityksellä on Suomessa vuokrattavana yli 70 matkailuautoa ja se kuuluu maan suurimpiin alallaan. Vuokrauspisteet sijaitsevat Hyvinkäällä ja Rovaniemellä.

Normaalivuonna autoja varaavat suomalaisten lisäksi pääsääntöisesti ulkomaalaiset. Tänä kesänä liikkeellä ovat yksinomaan suomalaiset, jotka ovat paikanneet tilannetta.

Ulkomaalaisia tulossa vihdoin

Näkyvissä on muutos vielä parempaan, sillä ulkomaalaiset ovat viime aikoina tehneet varauksia autoista loppukesälle. Taustalla on Suomen rajojen osittainen avautuminen. Haverinen odottaa parasta aikaa muun muassa saksalaisia ja ranskalaisia turisteja.

– Keski-Euroopan lomakausi alkoi ja varauksia on tullut heinä- ja elokuulle. Aikaisemmin niitä ei ollut yhtäkään.

Taloudellisesti Haverinen kuvaa vuokrausyrityksen vuotta sanalla ”ok”.

– Ulkomaalaiset tuovat suomalaisia enemmän rahaa paitsi ostamalla lisämaksullisia palveluita, myös vuokraamalla pidemmäksi ajaksi. Vuokraamme esimerkiksi retkituoleja, pöytiä, grillejä ja vuodevaatteita. Suomalaiset tuovat kaikki ne itse mukanaan.

Autovuokra hipoo 2000 euroa

Ulkomaalaisten tulo merkitsee myös varaussesongin jatkumista pidempään. Suomalaiset perheet lopettavat lomailun koulujen alkaessa elokuussa.

McRent on ottanut käyttöön kelluvan hinnoittelun, joka on tuttua muun muassa lentolipuista. Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Juuri nyt eletään asiakkaan kannalta kalleinta aikaa. Perhekäyttöön tarkoitetun matkailuauton viikkovuokrahinta vaihtelee 1200 ja 2000 euron välillä. Autot ovat uusia ja ne vuokrataan vapailla kilometreillä.

Suhteellisen korkeista hinnoista huolimatta perheet ovat valmiita kaivamaan kuvettaan.

– Viime vuonna saimme asiakkaiksi paljon ensikertalaisia, jotka ovat nyt palanneet ja tehneet varauksen kesälle jo tammikuussa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi