Mikael Lindholmin Söderby Laxista saa kalaa myös suoramyyntinä. Pluto-koira on mukana kaikessa.
6.2.2023 klo 15:27
Uutinen

Meri on kalastajayrittäjän työnantaja

Mikael Lindholm ryhtyi kalastajayrittäjäksi, vaikka häntä pidettiin hullunrohkeana. Haasteita tuovat hylkeet ja merimetsot, mutta meriluonnon kauneus korvaa kaiken. Päivääkään hän ei ole katunut alan vaihtoa.

Kun kalastaja Mikael Lindholm työskenteli työnjohtajana Cargo Connexion Oy:ssä Loviisan satamassa, herätyskello pirisi puoli kuudelta aamulla. Työpaikallaan hän oli puoli seitsemän aikaan. Aamuisin hän avasi varaston oven, keitti kahvia ja teki työnjaon. Päivät seurasivat toisiaan melko samanlaisina, ja ne venyivät usein pitkiksi.

-Tein toimistotöitä, mutta olin myös mukana fyysisessä hommassa. Purettiin ja lastattiin. Välillä eestaas lastaaminen turhautti. Olin myös työnjohtajana koko ajan vähän ristitulessa, vaikka hyviäkin hetkiä oli, Lindholm muistelee.

Äänimaailma työpaikalla oli meluista ja dieselinkatkuinen. Palkka oli kuitenkin hyvä, ja kiirettä piisasi, ainakin yleensä. Vapaa-ajallaan Lindholm lähti kalaan, sillä hän asui meren äärellä jo tuolloin. Lindholm työskenteli kaikkiaan 15 vuotta satamahommissa, ennen kuin hän päätti irtisanoutua. Hän siirtyi kalastajayrittäjäksi ja vieläpä ilman varsinaista kokemusta alalta.

-Kaikki sanoivat minulle, että olet ihan hullu. Aloitat nollasta, ja ala on todella haastava. Niinhän se onkin, mutta päivääkään en ole katunut irtisanoutumistani, Lindholm hymyilee.

Ei hän ihan summamutikassa päätöstä tehnyt. Lindholm laskeskeli, että jos kalastus ei lyö leiville, keksii sitten jotain muuta. Ja olihan kalastaminen hänelle hyvin tärkeä harrastus. Ei toki talvisin, mutta kesät menivät kalaa narraten. Yrityksensä, Söderby Lax Oy:n hän perusti vuonna 2005.

-Vuonna 2003 olin rekisteröitynyt kalastajaksi, ja yrittäjänä sain paremman aseman kalastajana. Ei ollut tarkoitus lähteä tälle alalle, mutta niin siinä vain kävi, Lindholm muistelee.

Kalastaja odottaa kevättä

Nykyään työpäivien äänimaailmaan kuuluu meren kohina tai pauhu, välillä tyyni hiljaisuus. Lintujen äänet, kalojen loiske ja niiden kiiltävät kyljet kalastajaveneen pohjalla. Lindholm nauttii luonnon kauneudesta, upeista auringonnousuista ja -laskuista. Hän hengittää raikasta meri-ilmaa lähtiessään aamuisin pyydyksiä kokemaan.

-Rakastan meriluonnon kauneutta ja itsenäistä työtä. Merellä olen oman itseni herra, Lindholm sanoo.

Kalastaja tosin työskentelee merisään armoilla. Lindholm on mestari säätilanteiden seuraajana ja aistijana.  Hän tutkailee säätilannetta monesta eri lähteestä, ja tekee omia ”säätiedotuksiaan”. Jos on liian kova puhuri, hän ei lähde paatteineen myrskyyn. Lähisaaret suojaavat jonkin verran, mutta yleisin tuulensuunta, lounainen, osuu napakasti Lindholmin rantaan. Toisaalta lounaistuuli on myös hyvä kalatuuli. Talvikalastus on raskasta, kun moottorikelkka uppoaa loskaan. Kevättä kalastaja odottaa innoissaan.

-Käyn perheen kanssa joka vuosi maaliskuussa Teneriffalla. Sen jälkeen alan huoltaa ja korjata rysiäni. Totta kai kalastaja odottaa kevättä, Lindholm toteaa.

Hylje on kalavaras

Kalastajayrittäjän kanssa puhuessa ei voi ohittaa alan suurinta haastetta, nimittäin hylkeitä. Vaikka alaan liittyy paljon turhauttavaakin byrokratiaa, on tuo suloinen nappisilmä kuitenkin se pahin pirulainen, kun sitä katsoo kalastajan silmin. Kyllähän se ottaa päähän, kun näkee tuon merimöhkäleen nappaavan kalat nenän edestä. Vaikka runsas hyljekanta on melkein rapauttanut kalastajien ammatin, on Lindholmin äänessä jopa hieman kunnioitusta.

-Hylje on erittäin viisas eläin. Taistelu niitä vastaan on ollut todella haastavaa. Alkuun sain todeta, kuinka hylkeet rikkoivat rysäni ja varastivat lähes kaikki kalat. Onneksi nykyään on hylkeenkestäviä rysiä. Ne ovat tosin hyvin kalliita.

Onneksi nyt on muutakin valoa tunnelin päässä. Lindholm on tehnyt aktiivisesti töitä eri instanssien kanssa luodakseen ammattikalastajille elinkeinomahdollisuuden. Pitkien tutkimusten, kokeiluiden ja tiedonkeruun ansiosta on nyt saatu kalastajille ase hylkeitä vastaan.

-Pyydyksen viereen lautalle asennetaan kaiutin, joka lähettää korkeataajuista ääntä sattumanvaraisesti. Hylje nimittäin oppi nopeasti, milloin ääni tulee, ja osasi välttää sitä. Nämä uudet laitteet tuntuvat toimivan hyvin.

Vaikka ammattikalastajan työtä hankaloittavia merimetsojakin leijuu taivaalla, on Lindholm toiveikas tulevaisuuden suhteen.

-Vuosi kerrallaan tässä mennään. Vaikuttaa siltä, että tulee oikein hyvä vuosi, hän hymyilee.

Kuka:
Mikael Lindholm
Ikä: 57 vuotta.
Ammatti: Söderby Laxin kalastajayrittäjä.
Lempikala: Graavilohi ja -taimen sekä savukala. Perhe syö kalaa päivittäin.
Lempipaikka: Oma ranta, jossa riittää puuhaa.   

Teksti ja kuva: Reija Kokkola