4.3.2021 klo 07:04
Uutinen

Metsän vetovoima toimii myös etäyhteyksien avulla – Menestyksen luomisessa auttaa Yrittäjien laaja työkalupakki ja toisten yrittäjien tuki

Kaikki alkoi papan metsästä. Kittilässä sijaitsevan perhetilan metsää ei haluttu hakata sileäksi, sillä metsää ja niiden puita oli perheessä arvostettu aina. Pappa Raekallio oli ammatiltaan metsuri ja oppinut puunhalauksen taidon jo omalta äidiltään. Siitä nuori polvi lähti kehittämään yritysideaa.

Ensin syntyi toiminimi HaliPuu, jonka pääidea oli antaa puita adoptoitaviksi. Ja koska yritys sijaitsi Levillä, tulivat kuvioihin nopeasti mukaan myös ohjelmapalvelut turisteille. Visit Finland palkitsi yrityksen kärkituotepalkinnolla: idea viedä turistit nukkumaan riippumattoon keskelle lumista metsää oli juuri sellainen vetovoimatekijä, jota Lapin matkailu tarvitsee.

– Metsän parantava, tasapainottava vaikutus on meille tuttua. On hienoa, kun pääsee jakamaan jotain sellaista, joka on itselle aidosti tärkeää, sanoo HaliPuun perustaja Riitta Raekallio-Wunderink.

Yrittäjät yhdessä

Levillä on paljon pienyrittäjiä, ja he tekevät toimivaa yhteistyötä laajasti yli kaikenlaisten rajojen. Siinä tarvitaan myös laajempaa tukea.

– Meillä ei ole myöskään kuilua yrittäjien ja muiden välillä, ja sellainen me ja muut -ajattelu olisikin vahingollista. On tärkeää, että Yrittäjät toimii sillanrakentajana ja muokkaa asenteita yrittäjyydelle myönteisemmiksi, Riitta Raekallio-Wunderink sanoo.

Hän arvostaa myös käytännön apua, jota Yrittäjien laaja työkalupakki tarjoaa. Yrittäjä itse ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija. Esimerkiksi sopimuspohjat, asiakirjamallit ja kaikenlainen konkreettinen neuvonta on yrittäjälle arvokasta.


– Metsän parantava, tasapainottava vaikutus on meille tuttua. On hienoa, kun pääsee jakamaan jotain sellaista, joka on itselle aidosti tärkeää, sanoo HaliPuun perustaja Riitta Raekallio-Wunderink.

Mutkan kautta takaisin

Vuonna 2018 Raekallio-Wunderinkin yritysidea kasvoi osakeyhtiöllä, jonka päätuote on virtuaalinen Forest in Your Pocket -sovellus. Se tuo metsän elämykset jokaisen käyttäjän luo. Puista tippuvat pisarat, lumikenkien alla narskuva lumi ja Papan nuotiotarinat muuntuvat virtuaaliseksi matkaksi Lapin luontoon.

– Viikoittaisissa livelähetyksissä jaamme perheemme kokemuksia eri vuodenaikoina. Halaamme puita, teemme rieskaa nuotilla. Meillä on tuhansia seuraajia eri puolilla maailmaa, ja ennätyksemme on 150 000 katselukertaa, Riitta Raekallio-Wunderink kertoo.

Puunhalaus kiinnostaa

Sovelluksen prototyyppi on toteutettu Business Finlandin Tempo-rahoituksen turvin. Sovelluksen avulla on toteutettu myös mukavasti kansainvälistä huomiota viime kesänä kerännyt puunhalauksen maailmanmestaruuskisa.

– Paikan päällä oli kymmenen eri kansallisuuden edustajia, ja virtuaalisesti kisaan osallistui ihmisiä ympäri maailmaa. Kisa noteerattiin niin South China Morning Post -sanomalehdessä kuin Venäjän televisiossa, Riitta Raekallio-Wunderink sanoo.

Kokemus innostaa jatkamaan: suomalaisen metsäluonnon vetovoima toimii myös etäyhteyksien avulla.

Hotelliyrittäjä Saimi Hoyer, kastikeyrittäjä Kaius Gestranius ja korumuotoilija Jenni Rutonen ovat Yrittäjien jäseniä. He vannovat vertaistuen nimeen. Tule sinäkin mukaan, yhdessä et jää yksin.

Yrittäjyyteen mahtuu haasteita ja iloa, menetyksiä ja menestystä. Koska kukaan ei yksin pysty valvomaan etujaan lainsäädännön kehityksessä, teemme sen kaikkien yrittäjien puolesta.

Aika rakastua Yrittäjiin – Katso jäsenen edut ja hyödyt!