20.5.2017 klo 17:31
Uutinen

MIELIPIDE: Hyvä sote syntyy yrittäjyydestä – ei monopolista

Forssan seudulla on käyty kiivasta keskustelua siitä, onko älykästä ulkoistaa osa sote-palveluista perustettavalle yhteisyritykselle. Keskustelu on hyvin tärkeä. Siinä ratkaistaan, katsotaanko menneisyyteen vai tulevaan.

Sote-uudistuksen tärkein osa on valinnanvapaus. Sen perusidea on, että perustason sosiaali- ja terveyspalveluja pääsevät tuottamaan kaikki toimijat, jotka täyttävät laatukriteerit. Siis kuka tahansa, joka täyttää kriteerit, voi perustaa sote-keskuksen juuri sinne, mihin haluaa. Jokainen meistä saa itse valita, minkä sote-keskuksen palveluja käyttää.

On tärkeää huomata, että maakunta ei päätä sote-keskusten sijaintia tai määrää muiden kuin omistamiensa sote-keskusten osalta. Mahdollinen yhteisyritys voi olla yksi sote-keskus. Sote-keskuksia saavat perustaa myös muut, vaikka paikalliset yrittäjät.

Jos Forssan seudun kuntien valtuutetut päättävät sitoa kuntansa vähemmistöosakkaina yhteisyritykseen, he samalla tarjoilevat yhdelle yritykselle monopoliasemaa alueen sote-palveluihin. Tämä yritys pääsee vakiinnuttamaan asemansa markkinoilla ennen kuin muilla on lupa tulla mukaan. En voi uskoa, että Forssan seudun valtuutetut haluavat heikentää yrittäjyyden mahdollisuuksia ja kaventaa asukkaiden valinnanvapautta.

Näyttää siltä, että yhtenä elementtinä päätöksessä on Forssan sairaalan tulevaisuus. Yhteisyhtiöön valittu kumppani on lupaillut säilyttää Forssassa leikkaavan sairaalan. Se on mahdollista, sillä yksityisen sairaalan saa Suomessa perustaa se, joka täyttää lain vaatimukset. Mutta osana julkista sairaalaverkkoa Forssa voi olla vain osana maakunnan liikelaitosta.

Päätös sitoisi osan tulevan maakunnan rahoista vähintään kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Tämä on melkoista riskinottoa maailmassa, joka voi muuttua nopeastikin. Tästä voi tulla joskus kallis lasku.

MIKAEL PENTIKÄINEN
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

MINNA NISSILÄ
Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja