Juha Kontio
8.12.2023 klo 12:16
Uutinen

Mietteitä veropäivänä 8.11.23

Suomalainen hyvinvointi ja sivistysyhteiskunta, sen kyky huolehtia kansalaisiaan ja velvoitteistaan perustuu veronmaksuun. Osaltani totean viime joulukuussa tehdyn yrityskaupan olevan huipentuma 45 vuoden urasta ja näyttö uskomisesta alaan, jolla haasteista ei ole pulaa.

Ajanjakso sisältää itsensä kehittämisen ja kasvamisen työelämässä, ottaa askel aloittaa yritystoiminta, kasvattaa yritystä vastuullisesti Itseään säästämättä ja voimavaransa välillä äärimmilleen viemällä. Tästä varmasti perhekin saanut kokea osansa.

Tyytyväisyyttä ei voi olla tuntematta 17 vuoden yritystoiminnan myymiseen johtavasta kaupasta: on pystynyt luomaan yrittäjäkollegan kanssa yrityksen, joka on toimialallaan maakunnan, valtakunnan tasollakin alansa kärkeä niin asiakastyytyväisyydessä kuin kannattavuudessakin.

Uudet omistajat ovat saaneet luotsattavakseen yrityksen, joka on hoitanut velvoitteensa ja vastuunsa, huolehtinut henkilökunnastaan työllistää yli 50 juvalaista ja lähiseutukunnan ammattilaista.

Vahvaa ja laajaa metallialan osaamista Edustava Iisalmelainen Sisuline Oy on sitoutunut uutena omistajana kehittämään yrityksen toimintaa edelleen Juvalla.

Arvio yrityskaupasta saadusta yrittäjätulosta ja verottajan siitä määrittelemästä veroseuraamuksesta on asia, josta jokaisella on oma oikeutettu mielipide. Yritykset koostaan riippumatta, yrittäjät ja yrityksissä työtään tekevät, ovat yhteiskuntamme kantava voima. Verotuskäytännöillä on vahva ja merkittävä vaikutus yrittäjyyden mielekkyyteen, ja tämä on syytä ottaa huomioon, kun käydään keskustelua halukkuudesta ryhtyä yrittäjäksi tai esimerkiksi suunniteltaessa yritystoiminnan sukupolven vaihdosta.

Tänä veropäivänä on helppoa kansanhuvia tarkastella yritysten, yrittäjien ja palkansaajien tuloja ja niistä verottajan määrittelemiä veroseuraamuksia, toki julkista tietoahan ne ovat.

Miten muistetaan niitä yrityksiä, yksinyrittäjiä, yrittäjiä ja yritysten henkilöstöä, joilta on loppunut kannattavan liiketoiminnan ja tekemisen mahdollisuudet täysin ilman omaa syytään vallitsevassa voimakkaassa laskusuhdanteessa?

Vuoden 2022 veroja tarkasteltaessa kohdevuonna keskuudessamme on vellonut korona, materiaalien ja energian voimakas hintojen nousu ja nyt viimeisimpänä korkokustannusten nousu. Ne ovat tekijöitä, joilla on lamaannuttava vaikutus moneen sinällään terveeseen yritykseen.

Toivotan onnea, menestystä ja vankkumatonta uskoa kaikkien omaan tekemiseen kuten myös vahvaa veronmaksukykyä kaikille tasapuolisesti.

Juha Kontio