Mika Anttonen haluaa lisätä suomalaisten työtunteja
Erityisen huolissaan Anttonen on julkisen sektorin työpaikoista, joissa on vaikea luoda kannustimia tai ottaa käyttöön keppiä.
2.2.2024 klo 16:46
Uutinen

Mika Anttonen pelkää, että työn heikko arvostus ajaa Suomen kriisiin: ”On tehtävä enemmän työtunteja”

St1:n perustaja Mika Anttosen mielestä työtunteja pitää lisätä, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan turvata. Anttonen oli perjantaina puhujana Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa Vierumäellä.

Vierumäellä järjestettävässä Vaikuttajafoorumissa puhunut energiayhtiö St1:n pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen kertoi yleisölle oman ratkaisunsa hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Anttonen näkee välttämättömänä, että työn arvostus palautetaan tasolle, jolla se on aikanaan ollut. Hänen mukaansa on ”häiritsevää”, että työnteosta on tehty suomalaisessa yhteiskunnassa välttämätön pahe.

– Työntekoa ei haluta nähdä ilon ja tyydytyksen lähteenä vaan välttämättömänä pahana. Tämä on huono kehityssuunta. Kansalaisille pitäisi sanoittaa nykyistä paremmin, minkä takia työtä kannattaa tehdä.

– Jokaisella työllä on merkitys. Paskahommia ei ole, Anttonen jatkoi.

Hän oli perjantaina puhujana Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa Vierumäellä.

”Työntekoa ei haluta nähdä ilon ja tyydytyksen lähteenä vaan välttämättömänä pahana.”

Mika Anttonen

Lisää työtunteja

Anttonen vertasi Vaikuttajafoorumin lavalla nyky-Suomessa tehtävien työtuntien määrää finanssikriisin aikaiseen tilanteeseen vuonna 2008.

– Tänä päivänä työtunnit ovat jotakuinkin samalla tasolla, vaikka yhteiskunnan etuudet ja palveluiden taso on parantunut. Lopputulos on se, että julkinen talous on yli 10 miljardia euroa miinuksella. Tätä tilannetta ei voi korjata veroteknisillä ratkaisuilla ja leikkauksilla vaan sillä, että suomalaiset tekevät nykyistä enemmän työtunteja.

Neljän päivän työviikko tai muut työtuntien määrää vähentävät toimenpiteet tarkoittaisivat Anttosen mukaan sitä, että Suomella ei enää ole varaa nykyisen kaltaiseen maksuttomaan terveydenhuoltoon tai ilmaiseen koulutukseen.

– Uskon, ettei kukaan halua sitä vaihtoehtoa.

”Tuntuu, että elän kahdessa todellisuudessa”

Jotta työtuntien määrä saataisiin nousuun, Anttonen toivoo työpaikoilta työhyvinvointia tukevia toimenpiteitä.

– Pystymme kyllä luomaan työntekijöiden toimenkuvan niin, että töissä on kiva käydä. Työn tekemisen pitää olla iloinen asia. Kun katson omaa työyhteisöäni ja kuuntelen mediasta puhetta siitä, miten kauheaa töissä on, tuntuu että elän kahdessa eri todellisuudessa.

Erityisen huolissaan Anttonen on julkisen sektorin työpaikoista, joissa on vaikea luoda kannustimia tai ottaa käyttöön keppiä.

– Jos keppi ja porkkana ovat molemmat kokonaan pois käytöstä, työyhteisöön on vaikea luoda sellaista suorittamista, jollaista tänä päivänä pitäisi olla myös julkisella sektorilla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen