23.4.2023 klo 13:02
Uutinen

Mikko Ahtiainen bytte förening

Efter sju år år i Borgå Företagare har det blivit dags för vice ordförande Mikko Ahtiainen att byta förening. Numera tillhör Ahtiainen – för övrigt en medlem som mest bara får positiv respons av sina kollegor – Pukkilan Yrittäjät.

Att han alls hamnade där är en lite tragikomisk historia. Det beror på en parkeringsböter för mycket. Ahtiainen harklar sig.

”Det stämmer att böteslappen var sista droppen. I och för sig var det inte den enskilda böteslappen som var själva orsaken, utan att Borgås parkeringsövervakning är lite väl effektiv”, säger han.

Antalet böteslappar är, faktiskt, inte så litet. Ahtiainen räknar med tio stycken under sina sju år i staden. Under samma tid har han fått en enda på andra orter.

”Den här fick jag när vi hade ett frukostevenemang förra veckan. Jag sov på saken och tänkte att det får räcka. Det är inte som att jag skulle låta bli att betala parkeringsavgiften, det händer bara misstag och så är de där.”

Det stämmer att böteslappen var sista droppen.

Mikko Ahtiainen.

Förvisso är Pukkila ett logiskt ställe annars också. Bolaget – Comwall Oy – har haft staden som hemort sedan 2017, även om det grundades i Borgå där Ahtiainen också bodde en tid innan Pukkila började locka.

”Jag flyttade dit för tre år sedan, och jag har nu pendlat de 34 kilometrarna till Borgå och Borgå Företagares styrelsemöten. Så ur den synvinkeln är flytten logisk även utan parkeringsböterna.”

Arbetet som ordförande i Nylands Företagare fortsätter som förut, och nu är siktet inställt på någon styrelsepost i den nya föreningen.

Mikko Ahtiainen. Kuva: Mika Laine

”I Borgå var tanken att bli ordförande, men det är lite knepigt att vara det på två ställen. Samma logik gäller också i Pukkila.”

Dragningen till förtroendeposter bygger på ett stort intresse för samhällspåverkan, samtidigt som företagarföreningarna för med sig ett oersättligt nätverk.

”Föreningen ger inte bara kontakter, utan också kamratstöd. Man kan diskutera problem och utmaningar med sina gelikar. Det finns alltid någon man kan fråga av.”

Bland de projekt som Ahtiainen drog i gång inom Borgå Företagare finns den så kallade företagarflaggan – ett system för att poängsätta kommuners och städers företagarvänlighet. Inte för att Ahtiainen tappar kopplingen till projektet i och föreningsbytet.

I Borgå var tanken att bli ordförande, men det är lite knepigt att vara det på två ställen.

Mikko Ahtiainen

”Det är mitt skötebarn, och startpunkten gjordes inom Borgå Företagare rf. Nu fortsätter det inom Nylands Företagare, så att alla städer inom föreningens område ingår. Förhoppningen är att städerna ska börja tävla lite om hur de behandlar sina företagare. Någon som funderar på placeringsort för sitt bolag kanske väljer grannkommunen om den har en gyllene flagga.”

Ahtiainen har samlat på sig goda minnen från sina år inom Borgå Företagare, till exempel de gemensamma seminarierna som inneburit resor till andra orter.

”De har ägt rum ett par gånger per år, och vi har varit någonstans över natten. Det har varit kul, tillsammans har vi kommit fram till nya idéer och tankar. Företagarflaggan kom till exempel därifrån. Styrelsen svetsas ihop på ett fint sätt.”