Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ansioturvan porrastamisen kannatus kasvaa
Kuva: Getty Images
22.5.2024 klo 09:03
Uutinen

Mikroyrittäjyys saa ensimmäistä kertaa oman professuurin

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu erityisesti mikroyrittäjyyteen keskittyvä professuuri.

Professuuri on ensimmäinen Suomessa mikroyrittäjyyden alalla. Tehtävään on valittu kauppatieteiden tohtori Robert van der Have, joka tulee tehtävään Aalto-yliopistosta. Hän aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa.

Lahjoitusvaroin käynnistetty mikroyrittäjyyden tenure track -professuuri (nuorempi apulaisprofessori) on merkittävä avaus yrittäjyyden tutkimukseen ja koulutukseen. Suomen yrityksistä jo 95,5 prosenttia on alle kymmenen henkeä työllistäviä mikroyrityksiä, jotka työllistävät neljänneksen Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja siihen perustuvan osaamisen kautta lisätään mikroyritysten kilpailukykyä, kertoo Oulun yliopisto tiedotteessaan. 

Professuuri vahvistaa opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun yliopistolle osoittamaa mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallista tehtävää, tiedotteessa jatketaan.

Mikroyrittäjyyden professorin tehtävää haki 20 henkilöä, joista kahdeksan ulkomailta. Tehtävään valitulla Robert van der Havella on vahvat näytöt tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla sekä kotimaisesti että kansainvälisesti.  

– Hakijoiden taso oli ilahduttavasti erittäin korkea.  Valittu Robert Van der Have erottui kansainvälisellä korkeatasoisella julkaisutoiminnallaan ja vankalla projektikokemuksellaan, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Janne Järvinen sanoo tiedotteessa.

– Hänen avaintutkimusaiheensa sopivat erinomaisesti vahvistamaan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkimusta. On ilahduttavaa, että van der Havella on vahva kokemus kilpaillun tutkimusrahoituksen hankkimisesta sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkimushankkeiden toteuttamisesta, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos jatkaa. 

Alankomaista kotoisin oleva Van der Have on asunut Suomessa jo vuodesta 2005 lähtien. Hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa väitöskirjatutkijana 2014–2016 ja osin saman aikaisesti tutkijana ja vanhempana tutkijana VTT:llä 2006– 2021. Tutkijatohtorina Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen strategisen johtamisen ja kasvuyrittäjyyden tutkimusryhmässä hän on työskennellyt syyskuusta 2021.

– Tuon mukanani paitsi kiinteän kansainvälisen verkoston, myös useita meneillään olevia yhteistyöprojekteja. Uudessa tehtävässäni pidän erityisen tärkeänä mahdollisuutta edistää kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa luomalla näyttöön perustuvaa tietoa ja kehittämällä tarvittavaa inhimillistä pääomaa, Robert van der Have kertoo tiedotteessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus