15.4.2021 klo 08:51
Uutinen

Millainen on Valkeakoski 50 vuoden päästä?

Tunnistammeko vielä Valkeakosken 50 vuoden takaa? Osaammeko kuvitella mitä seuraavat 50 vuotta tuovat tullessaan?

Valkeakoski vuonna 1971 on valokuvien perusteella paikoin erittäin tunnistettava. Tehtaan siluetti on vallitseva, vesi virtaa koskessa ja monet rakennukset on kuvista tunnistettavissa yhä paikallaan seisoviksi. Moni asia on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Miltä mahtaakaan kaupunki näyttää saman verran eteen päin katsottuna, vuonna 2071? Tulevaisuutta voi korkeintaan todennäköisyyksien pohjalta arvailla ja suurin todennäköisyys on aina sen puolella, että parhaatkin arvaukset menevät hutiin kuin moottoritielinjaukset aikanaan. Loikataan kuitenkin hetkeksi mahdollisuuksien maailmaan.

50 vuoden päästä Valkeakosken ja Lempäälän välisen tieyhteyden varret ovat muurautuneet umpeen niin asuin- kuin yritysalueistakin. Autonomisia autoja vilisevän nelikaistaisen tien reunalla huristaa myös pikaratikka, yhteen suuntaan kohti Ideaparkin yritysaluetta ja Hervantaa, toisaalle kohti Valkeakosken keskustaa. Keskustan päätepysäkillä voi vaihtaa kiskobussiin, jolla matka jatkuu Akaaseen ja sieltä nopeampaan junaan astumalla niin maan suurimmille lentoasemille, satamiin kuin lappiinkin.

Kiskoilla Valkeakoskelle liikkuu vuosittaisen cup-junan ohella niin huippukiekkoilijat, jalkapalloilijat kuin yleisurheilijatkin Kerhomajan hyvinvointikampukselle, joka on noussut Vierumäen tasoiseksi, tunnetuksi urheilu- ja valmennuskeskukseksi. Harjoitusten lomassa on hyvä rentoutua rantahotellin ja laajentuneen leirintäalueen palveluiden parissa tai nauttia yöstä vaikka kelluvassa telttamajoituksessa keskellä koskea. Aamupalalle voi suppailla etelärannan vierasvenesatamaan ja ostoksille uuden asuinalueen yhteydessä sijaitseviin pikkuliikkeisiin.

Toisella puolella koskea valmistellaan jo 99. Työväen Musiikkitapahtuman koko keskustaan levittyvää festivaalialuetta, jolla kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien lakumyyjien seassa esitellään ulkopaikkakuntalaisille uusimpia järvenrantatontteja, tunnettuja sääksmäkeläisiä historiallisia luontaishoitoja ja maisemaristeilyn päässä sijaitsevan, paikallisesta puusta rakennetun Viidennumeron minilomakylän osakkuuksia.

Tulevaisuus on lopulta kovan tahdon sekä erisuuntaisten sattumien summa. Joka päivä kuitenkin teemme vuoden 2071 Valkeakoskea todellisemmaksi. Millä tavoin sinä tahdot kehittää kotikaupunkiasi paremmaksi?

Menestyksekästä tulevaisuutta toivottaen,
Matti Lintula
Puheenjohtaja
Valkeakosken Yrittäjät

Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 31.3.2021