Valtiovarainministeri Riikka Purra puhui tiistaina Suomen Yrittäjien valtuustolle.
28.11.2023 klo 17:19
Uutinen

Ministeri Purra Yrittäjien valtuustolle: ”Suomessa on aidosti työvoiman vajaakäyttöä”

Valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan työttömät työnhakijat ja työpaikat eivät kohtaa optimaalisella tavalla, ja tämä näkyy työttömien määrän pysymisenä ”sitkeästi varsin korkealla tasolla”.

– Suomessa on aidosti työvoiman vajaakäyttöä, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi puhuessaan tiistaina kokoontuneelle Suomen Yrittäjien valtuustolle.

Purran mukaan työllisyysaste on kohonnut tuntuvasti viime vuosina, mutta hänen mukaansa Suomessa on yhä satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät ole työmarkkinoiden piirissä tai joiden työvoimapanos ei ole täysin käytössä.

– Itse pidän kaikista keskeisimpänä työllisyyspolitiikan tavoitteena sitä, että Suomessa päästäisiin aidosti sellaiseen suhteelliseen täystyöllisyyteen, joka vallitsee muun muassa Tanskassa ja Alankomaissa, joissa työttömyysaste on alle neljä prosenttia, Purra sanoi ja viittasi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen arvioon, jonka mukaan työttömistä olevista jopa 50 000–100 000 on kannustinloukussa.

Purran mukaan alityöllistymisen ongelmana on se, että palkka ei usein ole riittävä elämisen kustannusten kattamiseen, jolloin henkilö joutuu turvautumaan tulonsiirtoihin palkan ohella.

– Eräät talousasiantuntijat ovat sanoneet, että nykyään ei voida olettaa enää sitä, että palkalla tulee toimeen esimerkiksi ilman asumistukea. Julkisen talouden kroonisen alijäämätilanteen takia ei kuitenkaan voida pitää toivottavana, että Suomessa yhä kasvava joukko työllisiä pysyvästi on tulonsiirtojen varassa. Hallituksen työmarkkinauudistukset pyrkivätkin parantamaan yritysten mahdollisuuksia palkata työvoimaa enemmän kokopäivätöihin yksityissektorilla.

Purran mukaan ”vaihtoehto ei voi mitenkään olla se, että rakenteet jäädytetään yhteiskunnassa, mikä oli edellisen hallituksen politiikkana”. Purra jatkoi hallituksen olevan ”vahvan työmarkkinadialogin puolella ja pyrkii siihen, että rakenteellisten uudistusten läpiviemiseen saataisiin taakse mahdollisimman laaja tuki”.

Purra kuitenkin korosti, että ”hallituksella on viime kädessä poliittinen vastuu ja legitimiteetti käyttää valtaansa myös sosiaaliturvaan ja työmarkkinoihin liittyvissä kysymyksissä”.

Toimitus
Toimitus