4.6.2021 klo 12:37
Uutinen

”Mistä löytyvät tarjouspyynnöt julkisissa hankinnoissa?” – Lue hankinta-asiamiehen ohjeet

Yrittäjä, kiinnostaako mistä löytyvät tarjouspyynnöt julkisissa hankinnoissa? Vinkkipalstallamme pääkaupunkiseudun hankinta-asiamies Pentti Komssi vastaa yrittäjien yleisimpiin kysymyksiin julkisista hankinnoista.

Yritykset kysyvät säännöllisesti, että mistä voi tilata tarjouspyyntöjä julkisiin hankintoihin, tai mistä niitä voi seurata. Vastaus on helppo: julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi ilmoitetaan kaikki kynnysarvot ylittävät hankinnat ja osa kynnysarvot alittavistakin.

Hilma-palvelu uudistui viime vuoden alussa. Hilman uudistuksen tarkoituksena oli Valtionvarainministeriön mukaan helpottaa sekä hankintayksiköiden että tarjoajien toimintaa. Uudistusta on yrittäjien kommenttien perusteella toivottu jo kauan, vanhan palvelun käyttöliittymä vaikutti 70-luvun merkkipohjaiselta järjestelmältä vaatimattomilla toiminnallisuuksilla.

Hanselin toteuttaman uudistuksen ansiosta tarjoaja saa käyttöönsä muun muassa ilmaisen hakuvahdin. Julkisista hankinnoista kiinnostunut yritys voi rakentaa omilla parametreilla liiketoimintaansa vastaavan haun hankintailmoituksille ja tehdä näistä hakuvahdin. Hakuparametreina voi olla esimerkiksi tietyt ilmoituksessa esiintyvät sanat, hankinnan maantieteellinen sijainti ja CPV-koodit. Hakuvahteja voi olla useampikin eri tuotteita ja palveluita varten ja Hilma-palvelu lähettää ilmoitukset uusista tarjouspyynnöistä ryhmiteltynä kerran päivässä haluttuun sähköpostiin.

Perinteisesti kilpailuttaja eli hankintayksikkö on joutunut tekemään tarjouspyynnön joko manuaalisesti tai toiseen järjestelmään. Tarjouspyynnön voi uudistuksen myötä tehdä myös Hilmassa. Tämä on tarjoajan kannalta oikein hyvä asia, tällöin ei täydy muistaa useiden eri järjestelmien tunnuksia, ja tarjoaminen on suoraviivaista ja helpompaa. Järjestelmän helppokäyttöisyys ja uudet ominaisuudet helpottavat tarjouspyyntöjen tekoa ja parantavat laatua. Yrittäjien näkökulmasta tämä on enemmän kuin toivottua: se parantaa mahdollisuuksia ja työmäärä tarjouksissa vähenee.

Kommentit uudistetun Hilman käytöstä ovat olleet poikkeuksetta hyviä. Selkeys ja työmäärän väheneminen nousevat kommenteista esille eniten. ”Palveluun sisältyvä hakuvahti säästää aikaa ja rahaa” kommentoi eräskin julkisissa hankinnoissa aiemminkin menestynyt yrittäjä.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on yli kaksikymmentä kirjausta julkisia hankintoja koskien. Kirjaukset ovat tärkeitä ja ajankohtaisia, mutta ne lisäsivät jo ennestään resurssipulasta kärsivien hankintayksiköiden työpaineita. Tällaiset konkreettiset toimenpiteet, jotka helpottavat julkisten hankintojen parissa toimivia, ostajia ja tarjoajia, ovat oikein tervetulleita vastaisuudessakin.


Heräsikö sinulle kysymyksiä aiheesta? Ota yhteyttä:

Pentti Komssi
hankinta-asiamies, pääkaupunkiseutu
pentti.komssi(at)yrittajat.fi
p. 044 343 2045


Teksti: Pentti Komssi
Kuva: Jaana Tihtonen

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 1/2021 (ilmestynyt huhtikuussa 2021). Lue koko lehti Issuu-palvelussa.