1.6.2017 klo 18:15
Uutinen

Mitä valmistuneelle lahjaksi? – Tässä 10 elämyksellistä vaihtoehtoa

Yrittäjäsanomat kokosi kymmenen aineetonta lahjaideaa, jotka ovat suomalaisten pk-yritysten tuottamia.

Kevään juhlat huipentuvat koululaisten valmistujaisiin.

Lahjapohdintoja helpottaa tieto, että aineettomat lahjat ja lahjakortit ovat nyt selvästi suosiossa.

Yrittäjäsanomat uutisoi toukokuun alussa, että liki 80 prosenttia pitää muoviläpyskälle ladattua arvoa mieluisana lahjana.

Lehti kokosi listan kymmenestä aineettomasta lahjaideasta, joiden tuottamisesta vastaa pieni- tai keskisuuri suomalaisyritys. Ideat on poimittu Elämyslahjat, Greatdays ja Kokemuskauppa -sivuilta.

Yrittäjäsanomat kirjoitti lahjavinkeistä viimeksi joulukuussa.

1) Vesisuihkulautailu

2) Koskenlasku

3) Sisäsurffaus

4) Lasinpuhallus

5) Maastoratsastus

6) Turvehoito

7) Rentoutuskellunta

8) Äijäpuunaus

9) Elämäntaidon valmennus

10) Lahjakortti elämyskauppaan

Lennä kuin lintu, sukella kuin delfiini

Vesisuihkulento on kesän hitti.

Vielä kuusi vuotta sitten jetpackeistä eli suihkumoottorirepuista saattoi nähdä vain unta, ellei omistanut siihen perustuvaa tietokonepeliä.

Reppuja odotellessa kehitys on tuonut Suomeen flyboardin eli suihkulautailun. Vesistön yhteydessä käytettävä laite on yhteydessä vesijettiin, joka toimii sen käyttövoimana.

Jetin ja laudan välillä on reilut 20-metrinen letku, joka ampuu jetin pumppaaman veden alaspäin ja nostaa lautailijan korkeuksiin.

Jyväskylässä toimiva Flyboard Avataara on yksi harvoista laitteen vuokraajista Suomessa. Sen toimitusjohtaja Miika Tourunen edustaa Suomea lajin mm-kisoissa.

– Lentämisen tunne viehättää, Tourunen selittää lajin vetovoimaa.

Hän kertoo olevansa yksi maailman kolmesta lajin huipusta, joka on onnistunut tekemään voltin etuperin. Takaperin voltti on helpompi, eikä ensikokeilukaan ole mahdoton.

– Kaikki, jotka pystyvät seisomaan tuolilla, pystyvät kokeilemaan flyboardia. Kannattaa kokeilla, kaikki ovat lähteneet hymy huulilla, Tourunen sanoo.

Suihkulautailu on hyvin turvallista, kun noudattaa ohjeita, Tourunen vakuuttaa.

– Kaatuminen on kuin pumpuliin laskeutuisi. Märkäpuku ja kypärä pehmentävät pudotusta.

Epävarmat ja pienet lapset voivat kokeilla lautailua myös tandemina, jolloin Tourunen on mukana hallitsemassa menoa.

Laitteella voi tehdä myös delfiinisukelluksen. Veden alla pystyy olemaan muutaman sekunnin, kunnes kaasu katkeaa tai alkaa tasaisesti laskea.

Kymmenen minuuttia suihkulautalentoa maksaa 50 euroa.

Päin kosken kuohuja

Kaveriporukka! Ostakaa valmistuvalle ystävällänne ja itsellenne ryhmälahja.

Koskiseikkailuja löytyy Suomestakin usealta paikkakunnalta, muun muassa Laukaan Kuusaankoskelta ja Kotkan Pernoonkoskelta.

Basecamp Oulanka Oy vuokraa lauttojaan Kuusamon Myllykoskella, jonka kautta syöksyy lauttareitti nimeltä Villi-K18. Reitti on neljä kilometriä pitkä, ja sisältää kolme koskea vaikeustasoiltaan vaikeahko–hyvin vaikea eli roomalaisin numeroin II–IV asteikolla I–VI.

– Hienointa on päästä kuohuihin mukaan ja nähdä ja tuntea veden voima. Se, miten virta vie mukanaan ja kosket tulevat syliin, on aika extremeä, kuvailee Taru Käkelä Basecamp Oulangasta.

Lauttamatka alkaa kakkosluokan Niskakoskesta, jossa laskijat pääsevät ottamaan ensituntuman. Sitä seuraa melontaosuuden jälkeen Myllykoski, jonka vaikeusaste on kolme. Reitin pisin ja vaikein osuus, nelosluokan Aallokkokoski on lähes kilometrin pituinen. Kastuminen on todennäköistä ja adrenaliini virtaa, Basecamp mainostaa.

– Samaan vesistöön kuuluva Jyrävä kuuluu jo viitosluokkaan, ja se onkin niin vaarallinen, ettei asiakkaita lasketeta sitä pitkin.

Villi-K18 seikkailun hinta on 49 euroa henkilöltä, neljästä kuuteen hengen ryhmä 294 euroa.

Tyrskyn ratsastajat

Lainelautailua olisi kiva kokeilla, mutta ei onnistu Suomessa, ainakaan ennen syysmyrskyjä ja silloin ei tarkene. Eikä uskalla.

Kyllä voi ja uskaltaa, nimittäin Pyhtäällä. Siellä Sirius Sport Resort Oy on rakennuttanut katetun surffialtaan, jossa voi kokeilla lainelautailua turvallisesti ja lämpimästi sisätiloissa.

Surffialtaassa vesi virtaa nopeasti ohuena kalvona ylämäkeen, jolloin syntyy meren aaltoa muistuttava muoto.

Tarkalleen ottaen kyse ei ole lainelautailusta, sanoo toimitusjohtaja Marie Skavo-Sinisalo.

– Tämä on lautaurheilua: kuin lumilautailun ja rullalautailun välimuoto. Asiakkaat ymmärtävät parhaiten termin sisäsurffaus.

Virtaava vesi tulee lautailijaa kohti, joka joko seisoo tai makaa vatsallaan laudalla.

– Veden päällä voi liukua eteen tai taakse, tehdä kahdeksikkoa tai skeittihyppyjä, Skavo-Sinisalo kertoo.

– Tämä on kaikenikäisille jännittävän lautailukokemus. Kävi meillä yksi sokeakin seisten kokeilemassa, että uskalluksesta se vain on kiinni. Tosin sokeille en tätä suosittele.

Surffauksen hinnat alkavat 15 eurosta, riippuen ajankohdasta ja ajanvaraustavasta. Altaan voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

Ole pullon henki

Kiinnostaako valmistunutta kaiken lukemisen jälkeen käsillä tekeminen?

Jos kyllä, niin ratkaisu on putken päässä punaisena hehkuva elastinen lasimassa, jolle piipun toista päätä suussaan pitävä henkilö puhaltaa muodon.

Tai kuten puhallusmestari ja toimitusjohtaja Tarmo Maaronen sanoo:

– Parhaimmillaan lasinpuhalluksessa on putken molemmissa päissä punainen pallo.

Maarosen Humppilassa ja Fiskarsissa toimiva lasistudio Bianco Blu Oy tarjoaa monenmittaisia kursseja lasiesineiden valmistukseen. Jo pikakurssilla asiakas pääsee valmistamaan kaksi tuotetta: koristelinnun ja pullon. Kurssit ovat Maarosen itsensäkin mukaan yllättävän suosittuja.

– Olen niin mahdottoman kuuluisa. Ei kun oikeasti tämä lasistudio sijaitsee niin hyvällä paikalla. Japanilaiset, kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset turistit löytävät tänne Fiskarsiin paikan tunnettuuden takia ja haluavat sovitella matkaan jotakin aktiviteettia. He tulevat sitten tänne.

Nuorimmainen kurssikävijä on ollut Maarosen mukaan 2-vuotias. Ahkerin vieraspuhaltaja on 54 kurssia käynyt ennätysnainen.

Lasinpuhallus on vaativa laji, mutta jokainen kurssilainen pääsee tyydyttävään lopputulokseen, Maaronen kertoo.

– Lasia ei välttämättä puhalleta, kuten linnun teossa, vaan tulokas muotoilee venyvää lasia pihdeillä. Pulloa valmistettaessa täytyy lasia jo puhaltaakin.

– Tässä saa olla peukalo keskellä kämmentä. Se on itse asiassa parasta, että moni jännittää hirveästi, mutta kaikki lopulta selviävät.

Pikakurssin hinta on 90 euroa.

Juokse sinä humma

Samoilu Suomen upeassa luonnossa on aina mukava kokemus. Vielä lähemmäksi luontoa pääsee, kun metsän siimekseen vaeltaa ratsain.

Mikkeliläinen Niemenpellon Talli tarjoaa monien palvelujen ohella maastoratsastusta eteläsavolaisessa mäkien, järvien, havu- ja lehtipuiden maisemassa.

– Luontoelämys ja hiljaisuus viehättävät, pohtii talliyrittäjä Maarit Relander palvelun vetovoimaa.

– Siellä pää tyhjenee, kun ei voi ajatella työ- eikä kotiasioita, vaan pitää miettiä, että miten hevonen toimii. Moni tykkää siitä, että hevosen kanssa pääsee sellaisiin maastoihin, joihin ei jalkaisin viitsisi, Relander jatkaa.

Kahden tunnin vaellus sopii myös niille, jotka eivät ole hevosta ikinä koskettaneetkaan. Ratsut valikoidaan ratsastajan mukaan ja ennen matkaa suoritetaan koeajo.

– Siinä harjoitellaan sitä, miten hevonen lähtee liikkeelle, kääntyy ja pysähtyy.

– Kokeneista ratsastajista hienointa on se, kun yhteistyö hevosen kanssa toimii. Aloittelijoille tärkeintä on

itsensä voittaminen ja luonnossa kulkeminen.

Suosituin vaellus, makkaranpaistotuokion sisältävä kahden tunnin ratsastus maksaa 60 euroa.

Voimaa turpeesta

Vaivaako päättötyön tehnyttä hiirikäsi? Vai onko valmistuneella iho-ongelmia?

Pohjois-Pohjanmaan Iistä löytyvä toiminimi Studio Voi Hyvin lupaa, että tällaiset vaivat paranevat turpeella.

Asiakas kuorrutetaan lämpimällä tummanruskealla turvemassalla, kuoritaan ja hierotaan. Turpeella voidaan päällystää laajoja ihoalueita tai eri vartalonosia paikallisesti.

– Kokovartalohoito on turvehoidoista suosituin, kertoo yrittäjä Elizaveta Pakanen.

– Turve ei aiheuta allergisia reaktioita ja se sopii kaiken ikäisille, hän lisää.

Suosta nostetun tumman mönjän voima perustuu humushappoon, joka tunkeutuu ihon läpi ja vaikuttaa pintaa syvemmältä. Turpeen ominaisuus sitoa lämpöä kiihdyttää asiakkaan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Kokovartalohoidon hinta on 80 euroa, pienemmät vartalon alueet ovat edullisempia.

Turvehoitoja ja jopa -kylpyjä on saatavilla ympäri Suomen.

Painottomuus Maan kamaralla

Menikö lukio lukematta läpi? Arvostaako päivänsankari eniten sitä, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään?

Hänelle sopii lahjaksi kaikki ärsykkeet poistava rentoutuskellunta, jossa ei tarvitse osata muuta kuin olla paikallaan.

Kellunta tapahtuu kammiossa, jossa 30-prosenttisesti suolapitoinen vesi kannattelee kellujaa hämärässä hiljaisuudessa.

Vapautuminen ääniltä, valolta ja paineelta on tie syvään rentoutumisen tilaan, lupaa tamperelainen Day Spa Gabriel. On lupa köllötellä, ansaitusti tai muuten, tekemättä yhtään mitään.

– Tunnin kellunta vastaa kuuden tunnin unesta saatavaa lepoa. Unta se ei silti korvaa, mutta hoitaa hyvin vaikkapa aikaeroväsymystä, sanoo Anna Järvinen Day Spa Gabrielista.

– Painottomuus tekee sen, että mielikin rentoutuu. Veden mineraalit imeytyvät lihaksiin. Rentoutuminen auttaa uniongelmiin, lihasjumeihin, turvotukseen ja stressiin. Vaikutukset huomaa jo ensimmäisellä kerralla.

Tunti kellumista maksaa 45 euroa.

Naamataulu kuntoon

Kauneushoidot ovat naisille, joille se onkin ihan hyvä lahjaidea.

Muutamat, öh, kauneushoitolat mainostavat itseään myös karskimmalle sukupuolelle.

Mies voi puunauttaa naamavärkkinsä kuntoon muun muassa vihtiläisen Shantyn tosimiehen hoidoissa. Shanty korostaa palveluissaan koneellista ja kivutonta kasvojen huoltoa.

– Viimeisintä huutoa edustaa Hydra Facial huipputeknologinen laite, joka syväpuhdistaa ihon ilman puristelua ja arpia jättäen sen puhtaaksi ja pehmeäksi, kertoo yrittäjä Jaana Täckenström.

– Vähän vanhempi ultraäänilaite poistaa talia ja epäpuhtauksia kivuttomasti. Se sopii hyvin elottomalle ja rasvoittuvalle iholle.

Turpaputsaus tasoittaa juonteita, kosteuttaa ja tekee ihon heleäksi, Täckenström lupaa.

Tosimiehen ultraäänikasvohoidon hinta on 68 euroa ja Hydra Facial -hoidot alkaen 95 euroa.

Jos pää on mehiläispesä

Onko valmistuva vielä ihan pihalla siitä, mille alkaisi? Tunteeko hän, että vaihtoehtoja on liikaa?

Hänelle lahjaksi voisi sopia elämäntaidon valmennus.

– Täytyy korostaa, että kun tällaisen antaa jollekin lahjaksi, se ei johdu siitä, että lahjan saajassa olisi jotakin vikaa, sanoo Marika Borg, Namaste Oy -nimisen elämäntaidon valmennusakatemian toimitusjohtaja ja pääopettaja.

– Tässä ei ole kyse terapiasta. Tämä on valmennusta, ja sitä tarvitsee jokainen, jotta voi selvittää omia ajatuksiaan. Arjen keskellä meillä on päässä mehiläispesä.

Elämäntaidon valmennuksessa puidaan asioita asiakkaan toiveen mukaisesti. Valmentaja ei Borgin mukaan anna neuvoja eikä esitä mielipiteitään, vaan kuuntelee, esittää kysymyksiä ja auttaa poimimaan olennaisen epäolennaisesta.

– Suurella osalla ihmisistä ei ole mahdollisuutta selvittää ajatuksiaan ja tulla kuulluksi. Tässä saa apua kysymyksiin kuten kannattaako tehdä niin vai näin, kannattaako lähteä tekemään tätä vai ei. Esimerkiksi moni yrittäjä koettaa pärjätä itse liian pitkään päätöksenteossa, Borg sanoo.

Yksityishenkilölle tunnista puoleentoista kestävä valmennusistunto kustantaa noin 100–150 euroa.

Sille rakkaalle, jota on mahdoton miellyttää

Eikö sopivaa löytynyt listasta?

Elämyslahjasivustot pursuavat lahjaideoita. Kaiken lisäksi on vielä mahdollista hankkia lahjakortti päivänsankarin itse valitsemaan elämykseen. Sivustojen lahjakorttituotteet löydät klikkaamalla seuraavia linkkejä: Elämyslahjat, Greatdays ja Kokemuskauppa.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi