31.5.2021 klo 16:18
Uutinen

Mitä yhteistä on tiikeriä pakenevalla esi-ihmisellä ja yrittäjällä? Tue hyvinvointiasi tunnistamalla stressin eri lajit

Kuormitus tuntuu ja näkyy monella tavalla – myös yrittäjissä. Huomionarvoista on, että omalla suhtautumisella voi vaikuttaa merkittävästi siihen, onko kuormituksen tuntuminen ja näkyminen hyvä vai huono asia. Nappaa hyvinvointialan yrittäjien Aino Papinniemen ja Taru Vainikaisen vinkit stressin eri lajien tunnistamiseen ja hyödynnä positiivinen stressi osana menestystarinaasi.

Stressi on erittäin tehokas suorituskyvyn boostaaja, kuten moni yrittäjä voi kokemuksen syvällä rintaäänellä vahvistaa. Viimeiset vuodet stressi on tosin nauttinut parrasvaloista pääosin negatiivisessa mielessä, sillä huonon stressin eli distressin aiheuttamat ongelmat ovat varsin haitallisia erityisest pitkässä juoksussa. Distressi voi johtaa uupumiseen, elämänlaadun merkittävään heikkenemiseen ja sairauksien puhkeamiseen, minkä takia siihen on suhtauduttava riittävällä vakavuudella ja huolella.

Vuonna 2019 yksinyrittäjistä 54 prosenttia koki haasteita jaksamisen kanssa.

Stressi ei ole kuitenkaan ihan yksiselitteinen termi ja yrittäjän näkökulmasta siitä voi saada myös tehokkaan vipuvarren loistaviin suorituksiin – tärkeää on ymmärtää mistä stressi kumpuaa ja milloin sietokyvyn rajat alkavat oikeasti paukkua.

“Muutama vuosi” takaperin kehon ja mielen stressireaktioilla oli valtava vaikutus siihen, selviääkö aluskasvustoa laiduntava esi-ihminen tiikerin hyökkäyksestä hengissä vaiko ei. Akuutti tilanne sai verenkierron keskittymään suuriin lihasryhmiin, vaistot virittymään äärimmilleen ja taistele tai pakene -tilan aktivoitumaan. Jos esi-ihminen olisi ollut jonkinlaisessa vahvassa mieltä turruttavassa tilassa, ei stressireaktio olisi päässyt ulottumaan toimintaan saakka riittävällä vauhdilla ja lopputuloksena olisi todennäköisesti ollut tyytyväinen tiikeri. Stressiä tarvitaan suorituskyvyn nostamiseen.

Mutta montako tällaista hyökkäystä ihminen kestää ilman palautumista siinä välissä?

Vuonna 2021 ei yrittäjän arkeen useinkaan toivottavasti kuulu hengenvaara, mutta monia muita stressitasoja nostattavia elementtejä löytyy. On pitkiä päiviä, yllättäviä tilanteita, tarjouksia, esityksiä, deadlineja ja muuta tasapainoa horjuttavaa toimintaa. On itsestään selvää, että esimerkiksi kolarista ja konkurssista aiheutuva stressi on huonoa sellaista – mutta entäpä uuden tuotteen tai asiakassuhteen rakentaminen, yhteistyökumppanin löytyminen tai flow-tilassa taideteoksen luominen? Mihin kategoriaan ne oikein tipahtavat?

Toivotetaan areenalle tärkeä pelaaja: eustressi.

Eustressin erityispiirteitä ovat korkea motivaation tai energian tunne sekä innostumisen ja tehokkuuden nousu eli juuri niitä fiiliksiä, mitä monet yrittäjät työssään kokevat. Vielä pelkistetymmin eustressi on kivoista asioista ja tehtävistä syntyvää stressiä. Miten upeaa onkaan, kun nauttii työnteosta ja tuntuu, että uupuminen ei puhaltele niskaan?

Stressiä on siis hyvää ja huonoa, mikä jo itsessään voi olla ahaa-elämys. Toisaalta hyväkin stressi on huonoa silloin, kun sitä ei ymmärrä, tulkitse tai hallitse.

“Lyhyellä tähtäimellä stressi on haitallista vain, jos koet sen haitalliseksi. Pitkällä tähtäimellä kaikki stressi on haitallista”, kertoo terveyspsykologi Kelly McConigal. “Stressi on yksinkertaisesti kehosi tapa sanoa, että tämä hetki on minulle tärkeä.”

Pelkästään oman suhtautumisen muuttamisella on mahdollista kääntää eustressi distressiksi ja lyhytkestoinen distressi eustressiksi, mikä tekee itsensä johtamisesta sekä tuntemisesta yrittäjälle rahanarvoista. Kun opit ratsastamaan eustressin hyökyaalloilla, ja käyt sopivassa suhteessa välillä lepäämässä, ovat pitkäaikaisen menestymisen avaimet ulottuvillasi. Yksi pyrähdys ja palautuminen kerrallaan.

Vinkkejä antoivat hyvinvointialan yrittäjät Taru Vainikainen (vasemmalla) ja Aino Papinniemi. Aino Papinniemi on valmentaja, taiteilija ja toimitusjohtaja yrityksessään Aatelma Oy, minkä lisäksi hän toimii HYNY:n eli Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston puheenjohtajana. Taru Vainikainen on joogatutkija, työhyvinvoinnin puolesta puhuja ja toimitusjohtaja yrityksessä Aamu Health, sekä HYNY:n hallituksen jäsen.


Kiinnostuitko aiheesta? Katso tallenne Positiivinen stressi työkaluna menestykseen -webinaarista

Jos haluat oppia käytännönläheisiä taitoja stressin ympäriltä, katso tallenne 6.5.2021 järjestetystä Positiivinen stressi työkaluna menestykseen -webinaarista. Webinaarista saat konkreettisia neuvoja stressin tunnistamiseen ja hallitsemiseen sekä hyvän stressin hyödyntämiseen.

Katso tapahtuman tallenne >