12.2.2021 klo 09:56
Uutinen

Miten Pohjoismaat ovat tukeneet yrityksiä koronan toisessa aallossa? Norja tukee myös matkailu- ja tapahtuma-alaa

Koronapandemia syöksi yritykset alkukeväästä 2020 ahdinkoon ja valtiot valmistelivat kiireellä koronatukia. Kriisin pitkityttyä tukia on rukattu eri maissa havaittujen puutteiden perusteella pandemian toista aaltoa, nykyhetkeä, varten. Maat tukevat eri tavoin kärsineitä sektoreita: Norjassa turismi- ja tapahtuma-alalle on räätälöity oma tuki.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan tukipaketit koronapandemian ensimmäisessä aallossa olivat merkittävästi suurempia kuin Suomen vastaava paketti. Reilun 10 miljoonan asukkaan Ruotsissa myös tuettavia yrityksiä on enemmän.

– Pohjoismaiden tilanne rajoitustoimien suhteen on aika samanlainen keskenään, siksi tukitoimiakin on helpompi verrata. Keski-Euroopassa on jouduttu sulkemaan tiettyjä sektoreita jo useiden kuukausien ajan, kertoo Yrittäjien Brysselin-toimiston vetäjä Mira-Maria Kontkanen.

Ruotsissa kakkosvaiheen tukia on saatu odottaa, sillä esimerkiksi niin sanotun kustannustuen kakkospaketti ei ole vielä avautunut haettavaksi.

Ruotsin ns. kustannustuen edellytyksenä on, että liikevaihto on laskenut 30–40 prosenttia vuodentakaisesta.

Ruotsin yksinyrittäjätuen maksimikompensaatiota nostettiin aiemman 75 prosentin hyväksyttyjen kulujen korvauksen sijaan nyt kulut voidaan korvata jopa 90 prosenttisesti. Yksinyrittäjä voi tammi- helmikuussa 2021 saada maksimissaan noin 4700 euroa tukea. Yksinyrittäjät ja freelancerit saattoivat Ruotsissa hakea myös tämän jutun tarkastelujaksolla, elokuusta loppuvuoteen, tukea. Yhtenä tukikriteerinä on helmi-maaliskuussa 30-40 prosenttia laskenut liikevaihto.

Huom. Klikkaa taulukko isommaksi

Selite: Suomi: * Toinen kierros tulossa, ajankohdasta ei tietoa; kustannustuki 11/2020-1/2021 suunnitteilla. Ruotsi. ** Kauden LV alle 70% v.2019 vertailujaksosta; Yksinyrittäjätuki: *** LV