2.3.2018 klo 15:02
Uutinen

Mitkä ovat yrityksen omistajanvaihdoksen suurimmat haasteet?

Harkitsetko yrityksen myymistä tai ostamista? Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Mika Haavisto listaa omistajanvaihdosten suurimmat haasteet.

– Tutkimusten mukaan myyjän pääongelmat ovat ostajan löytyminen ja yrityksen arvonmääritys. Ostajan ongelmina ovat myyjän löytäminen, yrityksen korkeat hintapyynnöt suhteessa yrityksen tuloksentekokykyyn ja yrityskaupan rahoitus, Mika Haavisto kertoo.

– Jotta yritys olisi myytävissä, on yrityksen ja yrittäjän osaaminen kyettävä erottamaan toisistaan. Valitettavan usein pieni yritys ja yrittäjä ovat ikään kuin yhtä ja samaa kokonaisuutta.

– Tällaisessa tapauksessa yrityksestä puuttuvat dokumentoidut suunnittelu- ja seuranta- ja ohjausjärjestelmät. Yritystoimintaa harjoitetaan takapuolituntumalla. Ultrakevyttä lentokonetta voi käsittääkseni ohjata aistien ja tuntemuksien varassa, mutta vähänkin suuremman koneen lentäjän on hallittava mittarilento.

Haavisto korostaa, että yrityksen arvo kehittyy yrittäjän omien toimenpiteiden tuloksena.

– Ostajat ja myyjät saadaan kohtaamaan paremmin kannustamalla yrittäjiä pitämään yrityksensä kaiken aikaa hyvässä kunnossa ja luopumaan yrityksestään ajoissa. Vaihtoehtoinen reitti yrittäjyyteen oman startupin rinnalla on yrityskauppa, restartup.

– Myös pienelle yritykselle yrityskauppa on mahdollisuus toiminnan laajentamiseen tai toiminnan fokusointiin, Haavisto sanoo.

Lue lisää tietoa omistajanvaihdoksista täältä

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen(at)yrittajat.fi