22.10.2020 klo 15:22
Uutinen

MM-urheilijasta tuli it-yrittäjä – ”Hyvä kehitystiimi löytyi Intiasta päämäärätietoisen etsinnän kautta”

Entinen MM-urheilija tiesi jo yliopistossa opiskellessaan, että hänestä tulee yrittäjä. Joona Puhakka on kansainvälisesti toimivan Coredo Oy:n yrittäjä ja päästökompensaatioita tarjoavan Puuni Oy:n perustaja.

Huippu-urheilun yksi suola Joona Puhakalle oli urheilussa koetut tunteet: aamulla herätessä saattoi tuntua maailmanvoittajalta, mutta pian tunne olikin ihan muuta. 38-vuotias Puhakka on Suomen ensimmäinen uimahypyn MM-mitalisti kolmossijallaan Barcelonassa vuonna 2003.

– Laudalla seisoin yksin, mutta päästäkseni sinne, olen tarvinnut useiden muiden ihmisten apua ja opin uimahyppääjänä, että mitään merkittävää ei saavuta yksin.

Muiden tukea on tarvittu elämässä monessa kohtaa, myös yrittäjyydessä.

– Haluan yrittäjänä olla luomassa ja rakentamassa sekä reagoimassa markkinamuutoksiin. Näen, miten firmat toimivat nyt, ja miten pienellä muutoksella ne voisivat saada enemmän aikaiseksi.

Kansainvälinen tiimi

Puhakka perusti silloisen yhtiökumppaninsa kanssa it-järjestelmä ja -ohjelmistokehitystä toteuttavan S&P Digitalin vuonna 2012, liiketoiminta alkoi vuonna 2014. Myöhemmin nimi vaihtui Coredo Oy:ksi.

Unelma yrittäjyydestä oli syntynyt jo opiskeluiden ja urheiluvuosien aikaan. Coredo Oy:n liikeideana on tuottaa it-järjestelmä ja -ohjelmistokehitystä keskisuurille yrityksille tukemaan niiden kasvua.

Suomalainen ohjelmistokehittäjä on Puhakan mukaan vähintään kolme kertaa kalliimpi kuin intialainen tekijä.

Intiassa, etenkin Bangaloressa, on lukuisia it-yrityksiä ja kansainvälisten it-ohjelmistotalojen kehitysosastoja. Hyvä kehitystiimi löytyikin Intiasta päämäärätietoisen etsinnän ja sattumien kautta.

– Tänä kesänä perustimme tytäryhtiön Intiaan yhdessä ruotsalaisen kumppanin kanssa, ja näin olemme osa 350 asiantuntijan tiimiä. He työskentelevät meille tarvittaessa. Viimeiset neljä vuotta olen tehnyt töitä Jaipurissa sijaitsevan tiimin kanssa, jonka olen kasvattanut 20 henkilön tiimiksi ja he tekevät töitä ainoastaan Suomeen.

Helsingissä yrityksen palkkalistoilla on seitsemän ammattilaista. Tulevaisuuden visio on kirkas:

– Coredossa olemme kahden vuoden päästä selkeyttäneet markkina-asemamme, ja löytäneet johtavat keskisuuret yhtiöt. Parin vuoden päästä meillä on toivottavasti Sydneyssä toimisto ja minä olen siellä.

Huoli tulevaisuudesta

Määrätietoinen yrittäjä on mukana kahdessa muussa yrityksessäkin, hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseen erikoistuneessa Puuni Oy:ssä ja verkkopohjaisessa häälahjalistapalvelussa Quukuu Internationalissa.

– Olen huippu-urheilutaustani takia etuoikeutetussa asemassa, ja saan tapaamisia helpommin. Ihmisillä herää mielenkiinto, kun tietävät urheilu-uran.

Puuni päätavoite on poistaa hiilidioksidia ilmakehästä, ja lisäksi yritys auttaa asiakkaita määrittämään hiilijalanjälkensä sekä suunnittelemaan päästövähennykset. Päästökompensointi tapahtuu niin, että Puuni tarjoaa joutomaalle tehtäviä metsityshankkeita kotimaassa. Metsitys tehdään 100 vuodeksi.

– Päätavoitteemme on poistaa hiilidioksidia ilmakehästä, luomme hiilinieluja. Yritysten ymmärrys ostaa näitä kompensaatiopalveluita on alhainen.

* Lue laaja Käännekohta-juttu Joona Puhakan käänteistä juuri ilmestyneestä Yrittäjä Plussasta. Tilaa tästä. Hän kertoo jutussa muun muassa yrittäjäuran kivisestä alusta.

Videolla Joona Puhakka kertoo, onko päästökompensointi jo bisnestä Suomessa ja millaisilla summilla yritykset ostavat päästökompensaatioita.

Kuva: Laura Oja

Teksti ja video: Riikka Koskenranta

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi