15.3.2020 klo 08:21
Uutinen

Monen yrityksen toiminta muuttui selviytymistaisteluksi.

Puheenjohtajan puheenvuoro: Koronavirus toi uhkan paitsi ihmisten terveydelle, myös monille yrityksille ja työpaikoille. Konkurssien välttämiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi tarvitaan tukitoimia valtiolta, sekä joustavuutta verottajalta, rahoittajilta ja yhteistyökumppaneilta.

Kun julkisia tilaisuuksia peruutetaan, ja uusien järjestäminen lähes tulkoon lopetetaan, se merkitsee katastrofia alalla toimiville yrityksille ja niiden työntekijöille. Matkustaminen on myös vähenemässä rajusti. Ilmastollehan se tekee hyvää, mutta ala antaa toimeentulon Suomessakin tuhansille. Miten heidän käy? Yrittäjät ovat tottuneet muuttuviin toimintaolosuhteisiin, mutta tämä on megaluokan muutos, jota tuskin kukaan osasi ennakoida.

Olisikin syytä asettaa nopeasti asiantuntijoista koottu työryhmä tekemään kartoitusta ja ehdotusta miten tilanteesta voitaisiin selvitä. Suomen Yrittäjiltä on jo tullutkin hyviä ehdotuksia kriisipakettiin.

Tässä on nyt uhkana myös yrittäjien uupuminen. Monet tekevät pitkää päivää ja vapaapäivät ovat harvassa, sekä lomat lyhyitä. Stressiä sekä kuormitusta on ollut ihan riittävästi ilman tätäkin. Jaksaminen voi olla monella koetuksella. Tähän olisi hyvä saada jonkinlaista tukea. Loman saaminen sillä perusteella, että asiakkaat kaikkoavat koronaviruksen takia, ei ole oikeaa lomaa.

Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, on vanha sanonta. Koronaviruksen takia etätyön tekniikoita ja mahdollisuuksia tultanee kehittämään entistä tarmokkaammin ja asenne siihen muuttuu varmasti myönteisemmäksi. Tämä parantaa mahdollisuuksia asua syrjäseuduilla ja voi vähentää maaseudun autioitumista.

Kaikenlaiset digitaaliset palvelut verkossa tulevat varsin todennäköisesti kasvamaan ja työt lisääntyvät entisestään näitä palveluja tuottaville yrityksille.

Mitä kaikkea koronavirus aiheuttaakaan, emme vielä tiedä. Ponnistelut sen nujertamiseksi ja talouden säilyttämiseksi elinvoimaisena ovat nyt tärkeitä. Terveyden ylläpitäminen ja sairauksien parantaminenkin kun lopulta maksetaan toimivan talouden tuotolla.

Kirjoittaja on Myrskylän Yrittäjien puheenjohtaja Aku Eronen.

Muita kiinnostavia aiheita