22.8.2020 klo 13:04
Uutinen

Monipaikkatyön kasvu lottovoitto Etelä-Savolle

Tuore Yrittäjägallup kertoo, että yrityksistä 30 prosenttia aikoo jatkaa monipaikkaista työtä pysyvästi. Se tarkoittaa, että Suomen työelämässä on jatkossa yhä enemmän ihmisiä, jotka tekevät töitä niin työpaikalla, kotonaan kuin vapaa-ajan asunnossaan.

”Tämä muuttaa monella tavalla suomalaista työelämää ja lisää monen työntekijän työn itsenäisyyttä, vapautta ja myös vastuuta omasta tekemisestään”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi lauantaina Joroisissa yrittäjäyhdistyksen mitalijuhlassa.

”Tämä on suuri mahdollisuus suomalaiselle maaseudulle. Se on lottovoitto erityisesti maakunnille, joissa on paljon vapaa-ajan asuntoja. Suurin voittaja voi olla Etelä-Savo, jossa on 50000 vapaa-ajan asuntoa. Etelä-Savossa vapaa-ajan asuntoja on eniten suhteessa väestöön”, hän totesi.

”On tärkeää, että mökkipaikkakunnilla mietitään, miten monipaikkaisen työn tekijöitä voisi mahdollisimman hyvin auttaa ja palvella, jotta he viettäisivät mahdollisimman paljon aikaansa täällä ja kuluttaisivat palveluita”, Pentikäinen kannusti.

Pentikäinen listasi neljä keinoa monipaikkaisen työn vahvistamiseen.

”Ensiksi on tärkeä varmistaa, että on tietoliikenneyhteydet. Jos ei ole yhteyksiä, etätyön teko on mahdotonta. Siksi yhteyksiin pitää panostaa.”

”Toiseksi on tärkeä huolehtia, että on palveluita. Jos monipaikkatyöntekijöitä tulee, he tarvitsevat muiden asukkaiden lailla yksityisiä ja julkisia palveluita. Palvelua voi tarvita yksittäinen työntekijä mutta niitä voi tarvita myös monipaikkaisesti toimiva yritys.”

Pentikäinen kiitteli, että nämä asiat ovat hyvin esillä Joroisten kuntastrategiassa.

”Kolmanneksi on olennaista, että monipaikkaista työtä tekevät kokevat osallisuutta ja tuntevat olevansa kotona. Moni rakastaa mökkiään ja haluaa tulla sinne, kun voi. Heidän on tärkeä kokea, että heidän halutaan tulevan.”

”Neljänneksi pitää miettiä, voidaanko lainsäädäntötasolla edistää kaksoiskuntalaisuutta, joka toisi vapaa-ajan asukkaille esimerkiksi äänioikeuden kahteen kuntaan. On hyvä myös pohtia, toteutuuko verorahojen keruu ja jako reilulla tavalla.”

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944

Muita kiinnostavia aiheita