Tärkeä muistutus tilinpäätösilmoituksesta
PRH ei ota sähköposti-ilmoituksia vastaan enää vuodenvaihteen jälkeen. Kuva: Getty Images
28.12.2022 klo 13:42
Uutinen

Muistitko tämän? Vuodenvaihde tuo tärkeän muutoksen tilinpäätöksen ilmoittamiseen

Kaupparekisteri ei ota vastaan sähköpostilla tehtyjä tilinpäätösilmoituksia vuodenvaihteen jälkeen.

Yritys voi ilmoittaa tilinpäätöksensä sähköpostilla enää 31.12. asti. Sen jälkeen sähköpostilla tehtyjä ilmoituksia ei oteta vastaan.

PRH muistuttaa, että tilinpäätöksen voi jatkossakin ilmoittaa verkossa YTJ-palvelussa. Osakeyhtiön täytyy ilmoittaa vahvistettu tilinpäätös kaupparekisteriin jokaiselta tilikaudelta, vaikka toimintaa ei olisi ollut. Ilmoitus tulee tehdä vasta, kun yhtiökokous on vahvistanut tilinpäätöksen. Tilinpäätöksessä on oltava liitteinä kaikki laissa säädetyt asiakirjat.

YJ-palveluun kirjautuminen vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja sen lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

YTJ-palvelussa tilinpäätöksen ilmoittaminen onnistuu ”Muuta yrityksen tietoja tai lähetä tilinpäätös” -linkin takaa. Tämän jälkeen kirjoitetaan yrityksen y-tunnus ja valitaan ”Ilmoita tilinpäätös kaupparekisteriin”. Pyydettyjen tietojen antamisen jälkeen ilmoitukseen lisätään tarvittavat liitteet.

Tilinpäätösilmoituksen allekirjoittaa yrityksen vastuuhenkilö eli esimerkiksi osakeyhtiön hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja.

Tärkeä muistutus julkisuudesta

Kun tilinpäätös on rekisteröity, yritys saa rekisteriotteen ilmoittajan merkitsemään yrityksen postiosoitteeseen.

Yrittäjä voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tekemään ja allekirjoittamaan ilmoituksia yrityksen puolesta YTJ-palvelussa. Valtuutuksen voi antaa vain henkilölle, eli ei esimerkiksi koko tilitoimistolle. 

PRH muistuttaa, että tilinpäätöstiedot ovat julkisia ja ne ovat kaikkien saatavilla PRH:n Virre-tietopalvelussa. Ilmoitukseen ei siis tule liittää tietoja, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai salassa pidettäviä tietoja.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen