18.8.2020 klo 12:04
Uutinen

Muistutus: Alle kaksi viikkoa aikaa hakea kustannustukea – Yksinyrittäjillä hakuaikaa syyskuun loppuun

Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä hakemaan kustannustukea, jos ehdot täyttyvät.

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista elokuun loppuun asti. Valtiokonttori on maksanut kustannustukea tähän mennessä noin 74,6 miljoonaa euroa.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronan vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kiinteitä kustannuksia.

– Toivomme, että kaikki kustannustuen ehdot täyttävät yritykset hakevat tukea määräaikaan mennessä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Elokuun jälkeen kustannustukea ei voi enää hakea. Valtiokonttorin tiedossa ei ole uusia, tulossa olevia kustannustukia.

Tukea on haettu maltillisesti koko kesän ajan. Ensimmäisen kuukauden jälkeen kustannustukea oli myönnetty kaikkiaan 1 866 yritykselle. Keskimääräinen maksumäärä yritystä kohden on vajaa 30 000 euroa. Eniten hakemuksia on tullut maaliikenteen, ja putkijohtokuljetuksen sekä matkailun, ravitsemistoiminnan ja vähittäiskaupan toimialoilta.

Viime päivinä suurehkot yritykset ovat hakeneet kustannustukea. Sitä haetaan sähköisesti Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Yksinyrittäjätuki avoinna syyskuun loppuun

Keväällä haettavaksi avatun yksinyrittäjän tuen hakuaika päättyy 30. syyskuuta. Yrityksen kotikunnan on jaettava yksinyrittäjille suunnattu tukiraha lokakuun loppuun mennessä. Tukea haetaan kotikunnasta.

– Nyt kun toinen korona-aalto lähestyy, on tärkeää, että ne yksinyrittäjät, jotka eivät vielä ole tukea hakeneet, katsovat tilanteensa vielä kerran ja hakevat tukea, jos yrityksen myyntituotot ovat laskeneet yli 30 prosenttia koronapandemian seurauksena, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

– Elinvoimaiset yritykset ovat kunnille tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa, joten on molempien etu, että yrittäjät selviävät koronan yli. Kunnat ovatkin pääsääntöisesti hyvin yhteistyökykyisiä ja kannustan kääntymään kunnan puoleen jos yksinyrittäjän tuki on vielä hakematta, hän lisää.

Yksinyrittäjätuki on tarkoitettu päätoimisesti yritystoimintaa harjoittavalle yrittäjälle. Päätoiminen yrittäjyys tarkoittaa, että yrittäjä on YEL-rekisterissä tai että hakija voi esittää minimissään 20 000 euron verollisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Päätoimiseksi yksinyrittäjäksi luettava henkilö voi saada mitä tahansa eläkettä, kunhan hän täyttää tuen muut ehdot.

Yksinyrittäjätukihakemuksen yhteydessä hakijan on tehtävä lyhyt selvitys yrityksen taloudellisesta tilasta ennen 31.12.2019 sekä 16.3.2020 jälkeen. Tuen saamisen edellytyksenä on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16. maaliskuuta jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Taloudellisen tilanteen tulkitaan heikentyneen, jos yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat ovat laskeneet 16. maaliskuuta jälkeen yli 30 prosentilla. Tuottoja arvioidaan vuoden 2020 kuukausittaisen kirjanpidon tai tiliotteiden perusteella. Sesonkiluonteisessa liiketoiminnassa vertaillaan edellisen sesongin myyntituottojen kehitykseen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi