17.10.2020 klo 10:41
Uutinen

Musiikkialan menestystarina palkittiin – Vuoden 2020 nuori yrittäjä on Darkglass Electronicsin Douglas Castro

Suomen Yrittäjät jakoi Vuoden 2020 nuori yrittäjä -palkinnot liittokokouksen yhteydessä Jyväskylässä lauantaina 17.10.2020. Voiton ansaitsi musiikkialan laitteisiin ja ohjelmistoihin erikoistunut helsinkiläinen yrittäjä Douglas Castro. Rawmance- ja Leikkiset -yritykset saivat toisen ja kolmannen palkintosijan kilpailussa.

Vuoden nuori yrittäjä 2020 –kilpailussa ensimmäiseksi sijoittuneella Douglas Castrolla, 33, on kaksi menestyvää yritystä, Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies. Helsinkiläinen Darkglass Electronics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunni-teltuja laitteita, kuten vahvistimia. Castro on nostanut suomalaisen erikoistuotteen kansainvälisille markkinoille ja löytänyt sopivan markkinaraon maailmalta. Asiakaskuntaan lukeutuvat muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

– Darkglass Electronics Oy:n tarina on hieno esimerkki siitä, kuinka Suomessa yrityksensä pe-rustanut kansainvälinen osaaja on pystynyt kehittämänsä tuotteen avulla erottautumaan toimialallaan ja luomaan kasvua sekä työllistämään useita ihmisiä, Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala kertoo.

Valtakunnallisen kilpailun raati oli erityisen vaikuttunut Castron hyvin haasteisesta ja kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä, joihin lukeutui maailmankuuluja artisteja ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Castro opiskeli elektroniikka-alaa Santiagon teknillisessä yliopistossa ja alkoi kehittää omia äänenprosessointilaitteita. Vuonna 2009 hän julkaisi ensimmäisen oman bassopedaalin. Samana vuonna hän muutti takaisin Suomeen. Muutaman haastavan vuoden jälkeen tuotteiden design ja käyttömukavuus alkoivat vedota muusikoihin, ja nyt Darkglass Electronics -yrityksen asiakkaana on maailman tunnetuimpia bändejä. Vuonna 2017 sai alkunsa myös Castron toinen yritys Neural DSP Technologies Oy. Kummankin yrityksen pääpaikka on Helsinki, mutta toiminta on vahvasti kansainvälistä.

Castro voitti myös keväällä 2020 Vuoden helsinkiläinen nuori yritys -palkinnon.

– Erityisesti näin poikkeuksellisina ja haastavina aikoina on ilo juhlistaa innovatiivisia ja työllistäviä yrityksiä. Meillä Suomessa on upeaa kansainvälisen tason osaamista, Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen toteaa.

Toiselle sijalle ylsi Rawmance ja kolmannelle sijalle Leikkiset

Toiseksi Vuoden nuori yrittäjä -mittelössä ylsivät jyväskyläläiset Lasse, 31, ja Maria, 27, Jalkanen. Heidän vuonna 2011 perustama Rawmance-yritys tuo maahan ja val-mistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja Foodin-brändin alla. Tuomaristo kehui mielenkiintoista yrittäjätarinaa, jossa on vahva arvopohja ja intohimo. Jalkaset ovat investoineet vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja menestyneet toimialalla, jolla on merkittäviä kansainvälisiä toimijoita. Yrittäjäpariskunta on tarkka siitä, että he tuntevat koko tuotantoketjun.

Vuonna 2011 perustettu forssalainen yritys LeikkiSet sai kolmannen sijan kilpailussa. Toimitusjohtaja Tomi Mäkilä, 32, haluaa tiiminsä kanssa uudistaa tavan, jolla Suomessa leikki- ja liikuntapaikkoja toteutetaan. Tekoälyä hyödyntämällä LeikkiSet kerää leikki- ja liikunta-alueiden käytöstä tietoa, jota pystytään hyödyntämään alueiden kehittämisessä. Tuomaristo oli vaikuttunut Tomin tekemisen meiningistä ja kovista tavoitteista tulevaisuuden suhteen. LeikkiSetissä nähtiin paljon potentiaalia ja esimerkillistä ennakointikykyä.

Vuoden nuori yrittäjä -palkinto

Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon mahdollistaa Yksityisyrittäjäin säätiö. Voittajan valinnassa ote-taan huomioon erityiset ansiot toimialaan, innovatiivisuuteen tai yrittäjäasenteeseen liittyen. Toisista palkintokategorioista poiketen Vuoden nuori yrittäjä -sarjassa jaetaan ensimmäinen, toinen ja kolmas palkinto.

Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies

  • Perustettu: 2009
  • Perustaja ja toimitusjohtaja: Douglas Castro
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Toimialue: Pääalueet USA, Japani, EU-maat ja Iso-Britannia
  • Työntekijöitä: 25
  • Liikevaihto: 4,7 miljoonaa euroa
  • Liikevoitto: 598 000 euroa

Kuva: Tero Takalo-Eskola ja Jaana Tihtonen