3.7.2017 klo 14:30
Uutinen

Myyjät myhäilevät: Ensi vuonna luvassa uusien autojen buumi

Suomen talouden nopea piristyminen näkyy autokaupassa ensi vuonna, arvioi autoala.

Jos autoalan ennustus pitää paikkansa, uusien autojen kauppa piristyy ensi vuonna neljällä prosentilla. Nousu on huimaa verrattuna tämän vuoden 0,8 prosentin kasvuun.

Taustalla ovat Suomen talouden nopea piristyminen ja osittain patoutuneet autonhankintapäätökset. Viime aikoina kuluttajien usko omaan ja Suomen talouteen on vahvistunut selvästi.

Autoalan ennusteen mukaan uusia henkilöautoja myydään tänä vuonna 120 000 ja pakettiautoja 16 500. Ensi vuonna henkilöautojen määrä nousisi 125 000:een.

– Alkuvuonna uusien autojen kysyntää jarrutti yksityisen kulutuksen hidastunut kasvu. Viime kuukausien aikana odotukset talouden kasvusta ovat olleet aiempaa selvästi valoisampia ja bruttokansantuotteen kasvun on ennakoitu kasvavan selvästi nopeammin kuin vielä alkuvuonna arvioitiin, ennusteessa perustellaan.

Myös pakettiautojen kysyntä on kasvussa. Se kielii yritystoiminnan vilkastumisesta.

– Pakettiautojen kysyntä on ollut yhtäjaksoisesti kasvussa jo lähes kahden vuoden ajan. Pakettiautojen kysynnän kasvua selittää taloudellisen toimeliaisuuden lisääntyminen sekä 2010-luvun alkuvuosien pienet pakettiautojen ensirekisteröintimäärät, jotka näkyvät uudehkojen vaihtoautojen suurena kysyntänä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi