2.11.2017 klo 09:02
Uutinen

Näin hyödynnät robotteja liiketoiminnassa: 5 vinkkiä yrittäjälle

Robotiikasta povataan yhtä lähitulevaisuuden kasvualaa myös Suomessa. Tietokirjailija ja yrittäjä Cristina Andersson toivoo, että robotiikan hyödyt tunnistetaan myös pk-yrityksissä.

– Pienilläkin yrityksillä on suuret mahdollisuudet, koska robottien hinnat ovat halventuneet merkittävästi ja niiden ohjelmointi helpottunut. Ennen ohjelmointi kesti kauan, minkä takia robottia kannatti käyttää vain yhteen asiaan, tietokirjailija ja yrittäjä Cristina Andersson sanoo.

Robotiikan hyödyntämisessä Suomi ei ole kärkikastissa. Erityisen huono tilanne on pk-yrityksissä. Moni Euroopan maa on Suomea edellä, puhumattakaan Yhdysvalloista.

– Rahan lisäksi puuttuu osaamista investointeihin. Ei tiedetä, mitä hyötyä roboteista voisi olla omassa toiminnassa.

Näissä töissä roboteista on hyötyä

1. Ihmisen ”turhat työt”

Robotti voi automatisoida työt, joissa hukataan ihmisen tuottavuutta ja kyvykkyyttä. Tällaisia töitä on esimerkiksi teollisuuslaitoksissa. Ammattihitsarin koulutusta ja työaikaa ei ole kannata käyttää hitsattavien osien etsimiseen, materiaalin kuljetukseen tai työkalujen etsimiseen. Nämä voisi automatisoida robotin hoidettaviksi.

2. Yksitoikkoiset ja tylsät työt

Robotti soveltuu töihin, joissa ei tarvita ihmisen aisteja ja jotka edellyttävät toistuvuutta. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi tavaran siirtäminen laatikosta hihnalle tai toisinpäin sekä osien liittäminen yhteen.

3. Ergonomisesti raskaat työt

Robotti voi hoitaa esimerkiksi jästeenpoiston ja hionnan metalliteollisuuden tuotantolaitoksissa. Nämä ovat ihmiselle hankalia ja jopa vaarallisia töitä, koska niiden aikana syntyy metallipölyä, kovaa meteliä ja tärinää.

4. Hoiva-ala

Ammattitaitoinen, koulutettu henkilökunta saattaa käyttää runsaasti aikaa esimerkiksi hoitovälineiden etsimiseen ja potilaiden siirtämiseen paikasta toiseen. Robotti voisi hoitaa työt, jotka eivät keskity ihmisen paranemisen edistämiseen, esimerkiksi potilaiden kuljetukseen ja hoitovälineiden etsimiseen.

5. Logistiikka

Varastoissa robotit ja dronet voivat tehostaa toimintaa. Kun esineiden tunnistamisteknologia kehittyy, robotti osaa tunnistaa konenäöllään ja deep learning -teknologialla tuotteet. Tämän jälkeen tuotteissa ei välttämättä tarvitse olla koodeja.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi