31.12.2017 klo 13:43
Uutinen

Näin pidät lupauksesi

Kuinka monta hyvää uudenvuodenlupausta sinä olet tehnyt vuosien kuluessa? Kuinka moni niistä on pitänyt? Älä huoli, et ole ainoa. Arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia näistä hyvistä lupauksista ei pidä.

Annamme ohessa pari vinkkiä, joiden avulla sinun on helpompi pitää itsellesi antamat lupaukset ja onnistua. Asiakkaalle ei myöskään kannata antaa lupausta, jonka antaessaan jo tietää, että se on vaikea toteuttaa.

1 Psyykkaa itsesi

Mieti tarkkaan etukäteen ennen kuin lupaat. Miksi teen tämän lupauksen? Miksi tavoite on tärkeä minulle? Mikä on muuttunut, kun tavoite on saavutettu?

Ole myös armollinen itsellesi – mutta sinnikäs. Jos tulee repsahdus, älä heitä heti hanskoja tiskiin. Jatkat uusin voimin repsahduksen jälkeen.

Ja muista nukkua hyvin. Levännyt keho ja virkeä mieli auttavat jaksamaan.

2 Aseta järkevät tavoitteet

Älä aseta itsellesi monta suurta tavoitetta, yksikin riittää. Älä ole epärealistinen. Älä tee lupausta, että juhannukseen mennessä pudotan painoani 25 kiloa. Päätä vaikka niin, että lisäät hedelmien ja vihannesten syöntiä ja vaihdat limut ja sokeriset mehut veteen aterioilla. Lupaukset on hyvä kirjata ylös ja esimerkiksi pitää ruokapäiväkirjaa. Samaa päiväkirjamallia voi soveltaa myös liikkumiseen ja alkoholinkäytön vähentämiseen.

3 Hae apua onnistumiseen

Joku voi lopettaa tupakoinnin yhdellä stumppauksella, ilman apua. Jos se ei onnistu, tarjolla on monenlaisia tuotteita sekä vertaisryhmiä verkossa ja vaikkapa terveyskeskuksessa, jotka auttavat lopettamisessa. Liikunnan aloittajillekin löytyy kävely- ja hölkkäryhmiä.

Ammattiapua on tarjolla myös yksityisellä puolella, esimerkiksi personal trainereita ja hyvinvointivalmentajia.