1.6.2018 klo 14:06
Uutinen

Näin toimii kohuttu ja kehuttu Google Home: ”Ilman muita älylaitteita jää leluksi”

Google Homen parhaita puolia on sen toimivuus muiden älylaitteiden kanssa. Haasteena käyttäjälle ei ole muu kuin englannin kielen osaaminen.

Eilen päättyneen Arctic15-tapahtuman pääpuhuja, someguru Gary Vaynerchuk otti puheenvuorossaan esille ääneen keskittyvien palveluiden nousun. Vaynerchuk puhui vahvasti muun muassa Google Homen ja Amazon Alexan puolesta. Niiden merkitys kasvaas miehen mukaan räjähdysmäisesti lähivuosina.

Googlen tekoälyyn perustuva Google Home julkaistiin Yhdysvalloissa vuoden 2016 lokakuussa. Suomessa laitetta ei myydä virallisesti, mutta sen voi tilata ulkomailta. Laitteen puhekomennot toimivat englannin kielellä. Suomen kielen tukea ei ole ainakaan lähiaikoina luvattu.

Google Homen lisäksi tilattavissa on tällä hetkellä Google Home Mini ja Google Home Max, jonka etuna on laadukkaampi äänentoisto.

Google Homen käyttökokemuksista kirjoittaa tekoälyharrastajien ylläpitämä Tekoälykoti-sivusto.

Sivuston mukaan Google Home on yksinkertainen ja helppokäyttöinen laite, jos kielitaito ei ole ongelma. Varsinainen puhekomentojen vastaanottaja on Android-puhelimista tuttu Google Assistant.

Edellytyksenä laitteen käytölle on langaton lähiverkko sekä mobiililaite, jolla Google Homea hallinnoidaan. Sovelluskaupasta puhelimeen ladataan Google Home -mobiilisovellus.

Ei vielä ravintolatilauksia Suomessa

Laite herätetään äänikomennolla ”Ok Google” tai ”Hey Google”. Tämän jälkeen merkitystä on sillä, löytyykö kotoa yhteensopivia älylaitteita, joita Google Homella voi käskeä. Toki puhekomentoja voi käyttää myös vaikkapa nettihakuihin.

Jos älylaitteita löytyy, Google Homella voi ohjata vaikkapa älyvaloja, -pistokkeita tai valvontakameroita. Jos käytössä on äly-tv, sen näytölle voi Google Homen kautta komentaa haluamaansa sisältöä esimerkiksi Youtubesta. Google Home toimii myös ajastimena tai herätyskellona.

Tekoälykoti.fi nostaa esille myös laitteen sisältämät pelit kuten tietovisat, joista voi olla iloa ystävien illanvietoissa.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, esimerkiksi ruuan tilaaminen Homen kautta ei vielä Suomessa onnistu.

Tekoälykoti-sivusto suosittelee laitetta käyttäjälle, jonka kotoa löytyy muita älykkäitä langattomalla verkkoyhteydellä toimivia laitteita. Muutoin se saattaa jäädä leikkikaluksi.

Google Home -laitteen voi tilata esimerkiksi Saksan Ebay-verkkokaupasta noin 100 euron hinnalla.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi