18.12.2019 klo 15:14
Uutinen

Näin vaikutimme Satakunnassa vuonna 2019

Vuosi 2019 oli vaikuttamisen vuosi. Lue, miten toimimme Satakunnassa yrittäjyyden puolestapuhujana.

Vaikuttamisen vuosi 2019

Satakunnan Yrittäjien vuoden 2019 kattoteemana oli Kasva Satakunta. Strategiamme mukaisesti toimintamme jakautui kolmeen strategiseen tavoitteeseen: vaikuttamiseen, vahvistamiseen ja verkostoitumiseen. Tähän kokosimme asioita, joihin vaikutimme vuonna 2019. #kasvasatakunta

Eduskuntavaalit ja uudet nimikkoyrittäjät

Vuosi 2019 oli vaikuttamisen vuosi. Vuosi alkoi vauhdikkaasti eduskuntavaalikampanjoinnilla. Olimme yhdessä yrittäjäehdokkaiden kanssa mukana Yrittäjien vaalibussikiertueella Raumalla ja Porissa ja pidimme suuren vaalipaneelin Kauppakeskus Puuvillassa. Vaalitilaisuuksissa toimme onnistuneesti esiin yrittäjien vaalitavoitteita. Saimme vaalitavoitteillemme näkyvyyttä ja valittiinpa kansanedustajaksi yksi jäsenyrittäjistämmekin – Jari Koskela Kankaanpäästä.

Vaalien jälkeen valitsimme jokaiselle maakunnan kansanedustajalle oman nimikkoyrittäjän. Nimikkoyrittäjyystoiminnan tarkoituksena on saada välitön yhteys yrittäjien arjesta valtakunnalliseen päätöksentekoon. Tänä vuonna nimikkoyrittäjien ja kansanedustajien yhteistapaamisia on järjestetty kahdesti: heinäkuussa tapasimme Suomi Areenan aikoihin aamubrunssilla sekä nyt joulukuussa Temal Oy:ssä Harri Höglundin vieraana. Lisäksi jokainen nimikkoyrittäjä on tavannut oman kansanedustajansa myös kahden kesken. Nyt joulukuun tapaamisen teemana oli työn murros ja työmarkkinoiden jäykkyys.

Palvelusetelin käyttö maakunnassa

Olemme käyttäneet paljon aikaa myös maakunta- ja soteuudistuksen suunnitteluun. Soteuudistus kaatui, mutta kaikki ei mennyt hukkaan, vaan meillä on edelleen toimiva soteprojektiryhmä, joka ymmärtää nyt huomattavasti enemmän yrittäjien roolista sotepalvelujen tuottamisessa. Suunnittelutyön aikana saimme lisättyä myös palvelusetelin käyttöä maakunnassa, ja Satakunnassa palveluseteliä käytetäänkin enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Kannustamme hyödyntämään palveluseteleitä jatkossa vielä entistä rohkeammin. (Lue juttu palvelusetelin käyttöönotosta >)

Samanarvoiset, toimivat yrityspalvelut kaikkialle Satakuntaan

Satakunnan alueen yrityspalvelut olivat myös yksi vuoden painopisteistä. Porin kaupunki teki Porin seudun yrityspalvelujen muutostarpeista laajan selvitystyön, jossa olimme mukana laajamuotoisesti. Satakunnan Yrittäjien vahvistamisen valiokunnassa tarkastelimme omia neuvontapalvelujamme ja kartoitimme kuntia, joissa ei ole omaa aloittavan yrittäjän neuvontapalvelua. Olimme yhtä mieltä siitä, että yrittäjäksi aikovilla pitäisi olla samantasoiset mahdollisuudet saada aloitusvalmennusta riippumatta siitä missä kunnassa yritystä suunnitteleva asuu. Vuoden lopulla teemmekin päätöksen, aloitammeko järjestönä tuottamaan aloittavan yrittäjän neuvontapalvelua niissä kunnissa, joissa ei omaa palvelua ole.

Satakunnan yhteiset edunvalvontatavoitteet

Teimme vuoden alussa yhteiset maakunnalliset edunvalvontatavoitteet Satakuntaliiton ja muiden alueen toimijoiden kanssa. Saavutettavuus oli vuoden ykköspainopisteemme, ja sillä saralla on tapahtunutkin paljon. Ulvilassa parannetaan Haistilan risteysaluetta valtatie kakkosella, Kämpän alueen ohituskaistaparin rakennustyöt aloitetaan vuoden 2020 alussa, lisäksi raideliikenteeseen saatiin 60 miljoonan euron korjauspotti, josta osa on Pori–Tampere-välille ja osa Pori–Mäntyluoto-välille. Lentoliikenne saatiin käynnistettyä uudelleen elokuussa, mistä suuri kiitos lankeaa Porin kaupungille. Me olemme puolestamme panostaneet lentojen markkinointiin jäsenistöllemme.

Osaavan työvoiman saatavuuden ja kohtaannon ongelma kasvoi vuoden aikana. Teimme yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa lausunnon opetusministeriöön, jossa toimme esiin maakunnan automaatioteollisuuden työvoimatarpeita ja lisäopiskelupaikkojen saamista. Oppilaitosten kanssa tehtiin yhteistyötä osaavan työvoiman saatavuuden takaamiseksi. Olemme olleet myös työstämässä SAMK:n uutta strategiaa, jossa yrittäjyys näkyy läpileikkaavana osa-alueena kaikilla SAMK:n opintosuunnilla.

Kohti yrittäjyysmaakuntaa

Keväällä kunnallisjohdon seminaarissa keskustelimme vielä vuoden 2018 elinkeinopoliittisen mittariston tuloksista, jossa Satakunta oli valtakunnallisesti kakkossijalla. Siellä ideoimme yhdessä, että Satakunta voisi hyvin olla seuraavalla mittauskerralla valtakunnallisesti ykköstilalla, mikäli panostamme yhdessä lisää kuntien elinvoimaan ja siitä viestimiseen. Kuntapäättäjät ja maakuntajohtaja ottivat haasteen vastaan, syksyllä pidimme aiheeseen liittyvän yrittäjyysmaakuntaseminaarin, jonka yhteydessä palkitsimme Satakunnan vuoden yrittäjäaktiivisimpana kuntana 2019 Huittisten kaupungin. Kuntien elinkeinotiimeissä käsiteltiin vuoden aikana lukuisia hankintoja koskevia asioita tai päätöksiä, joista tehtiin yritysvaikutusten arviointi.

Tästä on hyvä jatkaa yhteistä matkaamme kohti vetovoimaista ja pitovoimaista yrittäjyysmaakuntaa.


Lue valtakunnallisista yrittäjäjärjestön saavutuksista täältä >