26.6.2018 klo 15:44
Uutinen

Näin yrittäjä lomailee: Geokätköilyä ja suunnittelua kannon nokassa – Tämän takia lyhytkin loma kannattaa

Kysyimme yrittäjiltä, miten he kokevat loman tarpeen ja millainen tekeminen lomalla lataa akkuja tehokkaimmin. Asiantuntijan mukaan lyhytkin loma kannattaa pitää.

Yrittäjä ei läheskään aina voi lomailla, mutta asiantuntijan mukaan lyhytkin irtiotto arjesta on tärkeää palautumisen kannalta.

– Palautumiseen on monia keinoja, joista loma on yksi. Yhtä lailla illat ja viikonloput ja kaikki vapaa-aika edistävät palautumista. Lomaa on usein vähän, joten päivittäinen palautuminen on jopa tärkeämmässä roolissa, Työterveyslaitoksen työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola sanoo.

Loman tärkeys on kiinni siitä, miten kuormittavaa arki on. Jos päivittäinen palautuminen onnistuu hyvin ja työasiat pystyy nollaamaan, lomalla ei ole niin suurta merkitystä. Jos arki on hyvin hektistä, loman merkitys korostuu.

– Yrittäjät ovat tässä mielessä omanlaisensa ryhmä: On yrittäjiä, jotka eivät voi olla pitkään 100-prosenttisesti poissa. Silloin pitää miettiä, voisiko kuitenkin viettää lomaa vaikka niin, että hoitaa tunnin päivässä välttämättömiä asioita tai sanoo työpaikalle, että jos tulee kriisi niin voi soittaa, Ahola ehdottaa.

– Olisi tärkeää, että olisi aika jolloin pääsee arjesta ja rutiineista irti edes hetkeksi. Keho elpyy lepäämällä mutta mieli kaipaa vaihtelua virkistyäkseen.

Palautumisen tulisi olla hyvin erilaista tekemistä kuin työ, jonka kanssa päivät pakerretaan.

– Silloin saa ajatukset irti töistä ja kerää uusia virikkeitä ja voimavaroja, joiden turvin jaksaa venyä ja keksiä uusia asioita, oppia uutta, Ahola muistuttaa.

Nykytietämyksen mukaan loman vaikutus ei kestä kovin kauan. Siksi suositellaan että lomaa pidettäisiin pitkin vuotta lyhyemmissä jaksoissa.

Näin yrittäjät lomailevat

Kysyimme LinkedIn-palvelussa yrittäjiltä, mitä he ajattelevat lomailusta ja mitä lomalla tehdään mieluiten.

Reilusti luettavaa/kuunneltavaa, spontaaneja päiviä ilman suunnitelmia, fyysistä työtä, ulkona olemista… Kaikki mikä on vastapainoa autoilevalle toimistotyöläiselle.

Johannes Karjula, toimitusjohtaja, Kokemuksia.fi

Olen heinäkuun lomalla ja talvella myös 1-2 viikkoa. Odotan jo tältä kesältä sitä, että pääsen pitkille pyörälenkeille ja geokätköilemään 🙂 kaikenlainen luonnossa oleminen koko perheen kanssa saa ajatukset tehokkaasti pois työasioista. Geokätköily on mainio tapa lähteä pienelle retkelle kun menee etsimään jotain tiettyä kätköä – muuten ei välttämättä tulisi lähdettyä niiihn paikkoihin. Arjessa estän loppuunpalamisen sillä, etten tee työjuttuja iltaisin tai viikonloppuisin, ellei ole ihan pakko (max 10 iltana vuodessa yleensä). En lue myöskään sähköposteja vaan ”varmuuden vuoksi”.

Saskia Salomaa, perustaja, Mandarinfish Oy

Mulle lomat ei oikein sovi, otin talvella pitkän loman (2 viikkoa), mutta siitä aiheuitui, etten lomien jälkeen meinannut päästä arjesta kiinni. Olen tullut siihen lopputulokseen, että mulle sopii parhaiten sellainen, että viikonloput vapaana ja silloin tällöin pikkulomia. Latautuminen tapahtuu töissä metsässä, eli esimerkiksi teen osan työstä uimalla järvessä ja suunnittelemalla paperille asioita kannon päällä istuttaessa tai riippukeinussa. Välillä otan torkut sammalmättäällä ja väliin sitten työkavereiden ja asiakkaiden kanssa keskusteluja mielellään luonnosta vaikka soittaen. Toimistolla tietokonejutut sitten kuluttaa akkuja ja luonnollisesti liikunta myös palauttaa. Mutta uskon päivä päivältä enemmän ”power of habits” -teoriaan, eli kun saa huipputavat niin ei kannata tuhota niitä lomalla, eli esim. jos nautit jostain työstä niin pyri järkkäämään sitä lisää ja älä menetä sitä tapaa tehdä työtä.

Paulus Mikkola, perustajajäsen, Skillgrower Oy

Rinkka selkään ja luontoon! Jo tunnin metsälenkki koirien kanssa saa ihmeitä aikaan.

Ville Tiainen, toimitusjohtaja, Suomen Aurinkotekniikka Oy

Rytmitän yrittäjyyttä niin, että 90 päivän välein pitkä neljän päivän vapaa läpi vuoden. Kesällä ja talvella lomaa. Luen tosi paljon, mutta eniten nautin spontaanisti toimimisesta eli ei mitään suunnitelmia tai aikatauluja. Tunteella mennään loma-aika. Kesällä mökillä ja talvella usein ihan kotona.

Tarja Kekäläinen, yritysvalmentaja, SuccessMind Factory

Voin jakaa tässä tuoreen yrittäjän näkemyksen lomailuun: olemme alusta asti osakkaiden kanssa ottaneet asenteen, että esimerkiksi viikonloppuina ei töitä pyritä tekemään. Ei viestitellä firman asioista muuten vain, (muuta kuin työkanavissa). Lomaa ei ole tulossa kovinkaan paljon nyt ensimmäisenä vuotena, mutta pitkiä viikonloppuja on suunnitteltu seuraaville kuukausille. On hienoa huomata, että vaikka olen huippuinnoissani uusista bisneksistä ja paljon on asioita työpöydällä, pystyn kuitenkin vapaa-ajalla keskittymään täysillä muihinkin elämän osa-alueisiin.

Petra Erkkilä, perustajajäsen, Finders Seekers

Lomalla irti arjesta ja töistä, mökille, reissuun, jonnekin pois. Mutta tärkeämpää on että akut on töissä täynnä joka päivä. Siksipä hyvät yöunet, päivittäinen hyvä tasapaino arjessa on paljon tärkeämpi kun lomat akkujen lataukseen.

Tommi Tallgren, toimitusjohtaja, Softagram

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi