3.1.2018 klo 09:24
Uutinen

Näitä teknotrendejä seurataan tänä vuonna: Listasimme viisi tärkeintä

Lisätty todellisuus, tekoäly, digitaalisten palveluiden keskittyminen mobiililaitteisiin ja valmistautuminen 5G-aikakauteen. Katso, mistä muusta tänä vuonna puhutaan.

Las Vegasissa ensi viikolla käynnistyvät CES-messut antavat esimakua ja osviittaa siitä, mistä tänä vuonna kohistaan teknologiamarkkinoilla.

Uusien laitteiden ohella tärkeässä roolissa ovat teknologiat, jotka mahdollistavat uudet palvelut. Viime vuonna alkanut lisätyn todellisuuden esiinmarssin odotetaan jatkuvan entistä voimakkaammin. Myös virtuaalitodellisuus tekee tuloaan yhä useampaan kotitalouteen.

Kokosimme kansainvälisistä lähteistä tämän vuoden tärkeimpiä teknologiatrendejä.

5G

Valmistautuminen seuraavan sukupolven mobiiliyhteyksiin on ollut jo pidemmän aikaa käynnissä operaattoreilla. Ensimmäisiä 5G-puhelimia odotetaan markkinoille ensi vuonna, mutta nopeammat datayhteydet puhuttavat varmasti monella estradilla tämän vuoden aikana. Yritysten ja tavallisten kuluttajien kannalta on kiinnostavaa tietää, millaisia mahdollisuuksia huippunopeat yhteydet tarjoavat. 5G:n on arvioitu tarjoavan jopa 10 kertaa nopeamman internet-yhteyden verrattuna 4G-teknologiaan. Jatkossa kiinteiden nettiyhteyksien arvioidaan vähenevän selvästi nykyisestä. Samaan aikaan sovelluskehittäjät ja suoratoistopalvelut saavat mahdollisuuden tarjota yhä laadukkaampia kokemuksia mobiilikäyttäjille.

Siirretyn datamäärän räjähdysmäinen kasvu

Muun muassa ääniohjattavat kodin laitteet lisäävät huomattavasti Googlen ja Facebookin kaltaisten jättien keräämän datan määrää. Kuluttajien henkilökohtaisia tietoja on yhä enemmän kansainvälisten media- ja laitevalmistajajättien käytössä. Tämä tarkoittaa entistä personoidumpia mainoksia sosiaalisessa mediassa ja internet-sivuilla. Samaan aikaan huoli tietojen turvallisesta käytöstä kasvaa. Yhä useampi kuluttaja on tietoinen riskeistä. Toisaalta datan määrän lisääntyminen voi helpottaa esimerkiksi ennakoivaa hoitoa terveydenhuoltopalveluissa.

Tekoälyn murros

Tekoäly murtautuu tämän vuoden aikana yhä useampaan päivittäisessä käytössä olevaan laitteeseen ja palveluun. Koneoppiminen on tärkeässä roolissa palveluiden kehittämisessä ja parhaimmassa tapauksessa se tulee helpottamaan käyttäjien päivittäistä arkea. Samaan aikaan tekoälyä rahoitetaan entistä isommille summilla, mikä nopeuttaa sen kehittämistä. Hiljalleen näemme tekoälyn levittäytyvän lähes jokaiseen sovellukseen ja laitteeseen.

Robotit työpaikalla ja kotona

Robotiikasta puhuttiin paljon viime vuonna, mutta esimerkiksi Suomessa robottien yleistyminen on vielä lapsenkengissä. Maailmalla roboteista povataan yhtä tämän vuoden merkittävimmistä teknologiatrendeistä. Erilaisista puheentunnistuspalveluita ja ääniopastetuista kotiapulaisista siirrytään hiljalleen kehittyneempiin robotteihin, jotka liikkuvat ja valvovat tiloja kotona ja työpaikalla. Huoli turvallisuudesta kasvaa samaan aikaan, sillä monet iot-laitteet ovat olleet haavoittuvaisia hakkerien hyökkäyksille.

Lisätty todellisuus

Moni on odottanut AI:n ja VR:n todellista läpimurtoa. Merkittävä askel eteenpäin oli Applen iPhone 8, johon lisättiin lisätyn todellisuuden teknologiaa. Massamarkkinoille tarkoitettujen laitteiden siirtyminen AI-aikakauteen tulee lisäämään merkittävästi teknologian potentiaalia tavallisten kuluttajien keskuudessa ja sitä kautta myös sovelluskehittäjät kiinnostuvat kehittämään lisätyn todellisuuden sovelluksia. Googlen vastaus on ARCore, jonka odotetaan tuovan kuluttajille ensimmäisiä todella kiinnostavia AI-sovelluksia. Älylasien tulo massamarkkinoille vie sen sijaan vielä aikaa, vaikka ensimmäiset mallit ovat saapuneet kehittäjien käyttöön.

Mitkä teknologiatrendit koskettavat sinua eniten tänä vuonna? Kommentoi alla tai ota osaa keskusteluun Suomen Yrittäjien somekanavissa!

Lähteet: Forbes, Financial Times

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi