Nautinnosta puhuminen on saanut suorastaan valtaisan vastaanoton, Susanna Syld sanoo.
5.4.2022 klo 15:26
Uutinen

Nautintoa arkeen – Palautumisessa on huono klangi terapeutin näkökulmasta, Susanna Syld sanoo

Yrittäjien jaksaminen ja palautuminen on puhututtanut viime vuosina. Yksinyrittäjäkyselyssä 2019 hieman yli puolet yksinyrittäjistä kertoi kokeneensa ongelmia jaksamisessaan.

– Intohimotyössä on vaarana vauhtisokeus, kun kiinnostus on asiassa, jota ei tee vain rahan ja menestyksen maku suussa. Kulmakerrointa lisäävät perheestä ja lähipiiristä huolehtiminen sekä yksinyrittäjyys, Susanna Syld, itsekin yksinyrittäjä sanoo.

– Yksinyrittäjän työmäärää ei näe kukaan. Yksinyrittäjällä ei ole esimiestä eikä useinkaan työyhteisöä, joka sanoisi, että otapa nyt hetki vastuuvapaata aikaa.

Susanna Syld on kiinnostunut siitä, mihin annamme luvan itselle rentouden ja nautinnon kautta.

Syldin työkenttänsä on terapiamaailmassa. Hän tekee töitä yksilöiden ja parien kanssa sekä kouluttaa ja valmentaa yrityksissä ja yhteisöissä.

– Ihmiset puskevat käsittämättömän kovaan. Heillä on usein jo pitkä uupumistausta, ennen kuin he hakeutuvat hakemaan apua. Yrittäjät eivät ehkä uskalla tarkastella, kuinka kuormittuneita he ovatkaan, Susanna Syld sanoo.

Eikä kuormituksesta selviytyminenkään ole aina suoraviivaista.

– Palautumisessa on huono klangi terapeutin näkökulmasta, Susanna Syld sanoo.

– Usein puhutaan kuormituksen purkamisesta tai siitä, miten pitää selvitä jostain. Ongelma siinä on se, että ensin otetaan itselle paljon tekemistä ja suorittamista vastaan ja sitten tarvitaan palautumista. Tämä johtaa kysymään, onko muita vaihtoehtoja.

Susanna Syld kertoo, että hän päätyi terapiamaailmaan kaupalliselta puolelta, jossa hän ehti tehdä pitkään töitä markkinointitehtävissä. Hän työskenteli ensin syrjäytyneiden nuorten ja nuorten aikuisten kanssa yksilöohjaajana ja jatkoi sieltä aikuisten maailmaan terapeutiksi.

– Kouluttauduin mentaalivalmentajaksi, seksuaaliterapeutiksi ja parisuhdeneuvojaksi ja yhdistän näkökulmia näistä kaikista, asiat kun kietoutuvat toisiinsa.

– Nautinnosta puhuminen on saanut suorastaan valtaisan vastaanoton. Varmaan se johtuu siitä, että tulokulma on erilainen, Syld sanoo.

-Pointti ei ole lisätä supersuorittajan kapasiteettia entisestään, hän lisää. 

Susanna Syld tulee Uudenmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäpäivään 11.11.2022 puhumaan nautinnosta ja nautintoajattelusta.

– On kiitollista puhua aiheesta, jonka huomaan kolahtavan ihmisiin ja joiden huomaan oivaltavan, että mitä jos vähän viilaisin omaa ajattelua.

– Puhun mielelläni nautintotaidoista. On erikokoisia nautintoja: isoja elämyksiä, kuten lomamatkoja, nautintohetkiä päivittäin, jolla tarkoitan tekemätöntä ja vastuuvapaata aikaa, ja sitten on mikronautintoja.

– Mikronautinnot ovat toimivia ja niillä voi vähän ehkä huijatakin itseä. Kun ajattelee, että jos mä tässä vähän aikaa vaan lepään, keho kuitenkin reagoi ajatukseen ja pieneen toimintaan voimakkaasti, Syld kertoo.

– Nautinto sana vie ihmisten ajatukset usein seksuaalisuuden puolelle ja myös kysymykseen, saanko nauttia. Syyllisyys puskee helposti pintaan.

– Oivallus lähtee liikkeelle siitä, että huomataan, kuinka nautinnot ovat pieniä ja arkisia asioita. Tarkastelemalla tämänhetkisiä asioita myös muutoksesta tulee mahdollista.

– Yksinyrittäjänä tarvitsee vahvat itsejohtamistaidot. On kova juttu sanoa itselleen, että sulla on nyt lupa ottaa omaa aikaa taloudellisista vastuista huolimatta.

– Sörkin yleensä vähän liikuntaakin, vaikka tiedän että se ottaa monella koville. Ajatus siitä, että liikunta palauttaa, ei aina pidä paikkaansa.  Voi olla niin, että salikäynnistä voikin tulla päivän suurin stressi, tai sitten se jää käymättä, Syld sanoo.