Naantalin Neste tarttui häiriköintiongelmaan
Naantalin Nesteen yrittäjä Matti Tikkanen kyllästyi nuorisoporukoiden käyttäytymiseen.
13.12.2022 klo 18:01
Uutinen

Neste-kauppias kyllästyi häiriköiviin nuorisoporukoihin – Teki radikaalin päätöksen

Naantalin Neste-kauppiaan mukaan huumeiden käyttö näkyy yhä nuoremmissa.

Naantalin Neste-liikenneaseman kauppias Matti Tikkanen kertoi äskettäin Naantalin Facebook-ryhmässä päätöksestä, jonka tarkoituksena on tarttua paikallisen nuorison häiriökäyttäytymiseen. Tikkanen kieltää väliaikaisesti ajanvieton Neste-aseman tiloissa alle 18-vuotiailta. Kielto on voimassa viiden jälkeen iltapäivällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Rannikkoseutu.

– Alle 18-vuotiaat eivät saa tulla iltaisin kahvilaan notkumaan. Kielto on voimassa vuoden loppuun, Tikkanen kertoo.

Taustalla on nuorison käyttäytyminen, joka on edennyt pahimmillaan lähes käsirysyyn henkilökunnan ja nuorten välillä.

– Ei totella henkilökuntaa eikä poistumiskäskyä esimerkiksi silloin, kun olemme sulkemassa asemaa. Erityisen ikävää se on niiden nuorten työntekijöiden kannalta, jotka joutuvat olemaan yksin töissä. Henkilöstokulut eivät mahdollista useamman työntekijän pitämistä töissä.

Tikkasen mukaan työntekijät kokevat uhkaa eivätkä viihdy töissä, jos nuorisojoukko aiheuttaa häiriötä.

– Se on täysin ymmärrettävää. Riittää, kun jossain porukassa on muutamia astetta kovempia kavereita. Muut porukan jäsenet lähtevät helposti mukaan häiriökäyttäytymiseen. Valtaosa nuorista käyttäytyy hyvin, mutta ryhmäpaine aiheuttaa ongelmia.

Poliisia ei saa paikalle

Yrittäjä on huolestunut aikaisempaa nuorempien ”pullistelusta”. Osa häiriötä aiheuttavista nuorista on vasta 10–11 -vuotiaita.

– Nuorten päihdekäyttäytyminen on lisääntynyt. Ongelma on, että käyttö on siirtynyt erilaisiin huumausaineisiin. Huumausainekokeiluja ja aineiden käyttäjiä on jo ala-asteikäisten keskuudessa.

Tämä on aiheuttanut haasteita nuorison käytöksen suitsimiseen. Huumeiden vaikutuksen alaisen nuoren käyttäytyminen voi olla selvästi ennalta-arvaamattomampaa.

– Alkoholista päihtynyt on helpommin ennustettavissa ja käsiteltävissä kuin huumeiden käyttäjä, joka voi toimia hyvin arvaamattomasti. Meillä on vahva epäilys, että osa nuorista on tiloissamme huumeiden vaikutuksen alaisina.

Yrittäjän keinot voivat olla vähissä, sillä poliisia ei hätätilanteessa saa välttämättä paikalle. Tikkasen mukaan poliisilla on yleensä kiireellisempiä tehtäviä.

– Meillä ei ole enää keinoja puuttua häiriökäyttäytymiseen. Olemme samassa tilanteessa kuin opettajat koulussa. Pelkästään pahasti sanominen voidaan katsoa loukkaavaksi ja provosoivaksi. Täytyy olla todella varovainen siinä, mitä uskaltaa sanoa, ettei joudu itse vastuuseen, Tikkanen pahoittelee.

K18-kiellon jälkeen häiriökäyttäytyminen on vähentynyt merkittävästi. Nuoriso näyttää siirtyneen muualle.

– Kielto on tehonnut. Tärkeintä olisi nyt keskustella siitä, mitä me aikuiset voimme jatkossa tehdä asialle. Yhteiskunta on aika aseeton.

Artikkelia muokattu 14.12. klo 14.25: Poistettu sitaatista kohta, jossa kerrottiin, ettei vartijalla ole voimankäyttöoikeutta. Vartijalla on lain mukaan rajattu voimankäyttöoikeus.

Artikkelia muokattu 15.12. klo 20.15: Korjattu asiasta ensimmäiseksi kertoneeksi mediaksi Rannikkoseutu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen