6.2.2018 klo 12:49
Uutinen

Noidannuolesta lääkärin vastaanotolle: ”Yllätyin miten nopeasti korvaus tuli tilille”

Vuoden alusta voimaan astunut yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhennys toimii Riku Rantasen kokemusten mukaan enemmän kuin hyvin.

Vakuutusmeklarialalla toimivan TK Riskianalyysi Oy:n omistajayrittäjä Riku Rantanen kärsi tammikuun alussa noidannuolesta ja lähti yksityislääkärin vastaanotolle.

– Kävi niin hyvä tuuri, että pääsin heti kokeilemaan miten omavastuu-uudistus toimii, Rantanen kertoo sarkastisesti nyt, kuukausi lääkärikäynnin jälkeen.

Kokemus oli odotettua positiivisempi.

– Sain sairauslomatodistuksen ja tein välittömästi päivärahahakemuksen Kelaan. Rahat tulivat tilille 10 päivässä eli yllättävän nopeasti.

Suomen Yrittäjien ajama sairauspäivien omavastuuajan muutos tuli voimaan.

Rantanen oli viime vuoden puolella nostanut YEL-työtulonsa 12000 eurosta 24000 euroon. Tämä toi Rantaselle sairauspäivärahaa 56 euroa. Hän kannustaa yrittäjiä pohtimaan, mikä on YEL-maksun oikea taso.

– Nykyinen summa vastaa paremmin työpanostani. Monella yrittäjällä unohtuu se, että työtulo määrittää kaikki muutkin sosiaalietuudet, mitä yrittäjälle on tarjolla.

Lääkärimaksu harmitti

Rantanen jäi harmittelemaan kokemuksessaan yksityisen lääkärin 65 euron laskua. Se merkitsee noin yhden päivän sairauspäivärahaa.

– Hieman harmitti myös se, että nuori lääkäri antoi vain 3 päivää sairauslomaa. Selvittelin jälkikäteen, että noidannuolesta sitä myönnetään yleensä viikon verran. Sairausloma merkittiin päättyväksi torstaina, joten jos olisin ollut vielä perjantaina työkyvytön, olisi pitänyt lähteä uudestaan lääkäriin. Siinä mielessä olisi kaivattu lääkäriltä hieman pelisilmää.

Jatkossa Rantanen odottaa mielenkiinnolla virtuaalilääkäripalveluita, jollaisia muun muassa Lähi-Tapiola kehittää.

– On ehdottoman hyvä asia, että yrittäjillä on jonkinlainen turva sairastumisen varalta. Työntekijä menee lääkäriin heti sairastuttuaan, mutta yrittäjä ei. Nyt tilanne toivottavasti muuttuu.

”Palaute positiivista”

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asiantuntija Atte Rytkösen mukaan uudistuksella on iso merkitys yrittäjille.

– Kyseessä on sekä käytännössä että periaatteellisesti iso muutos, joka parantaa yrittäjien turvaa ja asemaa. Suomen Yrittäjät ajoi muutosta pitkään, muun muassa tehden asiasta aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle vuoden 2015 lopussa.

Rytkönen muistuttaa, että omavastuun lyhentäminen auttaa erityisesti yksinyrittäjiä, joiden kaikki toimeentulo tulee omasta työstä.

– Muutoksen voimaantulon jälkeen yhä useampi yrittäjä voi jäädä sairastamaan ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, mutta samalla kuitenkin saada siltä ajalta päivärahaa.

Uudistus pähkinänkuoressa

Yrittäjien sairauspäivärahan omavastuu lyheni vuoden alusta neljästä päivästä yhteen päivään.

Yrittäjien syksyllä 2016 jäsenistölleen tekemästä kyselystä ilmeni, että lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä Suomen Yrittäjien jäsenistä ei ole hakenut sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Suurimpana syynä tähän oli sairausloman alle neljän päivän kesto, eli oikeutta etuuteen ei ehtinyt syntyä.

Yrittäjät osallistuvat itse sairauspäivärahan omavastuun lyhentämisestä syntyviin kustannuksiin, sillä uudistus rahoitetaan yrittäjien sairasvakuutusmaksua nostamalla. Suomen Yrittäjien laskelman mukaan korotus näkyy keskimääräisellä 23 000 euron YEL-työtulolla noin kolmen euron lisämenona kuukaudessa.

Päivärahaa sairauden ajalta saa 23 000 euron työtulolla noin 54 euroa päivässä.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi