26.2.2018 klo 19:02
Uutinen

Nokia-puhelinten valttina tietoturvapäivitykset: ”Ensimmäinen asia mitä yritys katsoo”

HMD Global tavoittelee Nokia-puhelimillaan yritysasiakkaita kuukausittaisilla tietoturvapäivityksillä.

HMD Globalin eilen julkistetut Nokia-puhelimet pyrkivät kampittamaan Samsungin ja Applen valta-asemaa älypuhelinten kalleimmassa hintaluokassa.

Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

Android-puhelinten markkinoilla kilpailu on kivenkovaa. Jopa isotkin pelurit kuten HTC ja Sony ovat ajautuneet vaikeuksiin laadukkaista puhelimistaan huolimatta.

HMD:n tehtävää ei helpota se, että se on vielä varsin uusi ja tuntematon peluri puhelinmarkkinoilla. Toisaalta sen puhelimet kantavat ylväästi Nokian tuotemerkkiä ja osa kuluttajista saattaakin virheellisesti luulla, että kyse olisi Nokian valmistamista älypuhelimista. Tämä on kuitenkin selkeä etu, jota HMD ei halua jättää hyödyntämättä. Osin siitä syystä valmistaja on julkaissut jo kaksi retrohenkistä puhelinmallia.

Kuukausittainen tietoturvapäivitys

HMD:n Nokia-puhelimet kilpailevat paitsi ominaisuuksillaan, myös tietoturvalla. Yrittäjäsanomat tapasi Barcelonan mobiilimessuilla HMD Globalin B2B-toiminnoista vastaavan johtajan Andrej Sonkinin.

– Heti kun esittelimme ensimmäiset Android-laitteemme, isot kansainväliset yritykset olivat meihin yhteydessä. Nokia-brändi tunnetaan ja siitä on hyviä kokemuksia.

– Nokia-puhelimista tekee kiinnostavan myös se, että tarjoamme käyttäjille tietoturvapäivityksen joka kuukausi. Käsittääkseni niin ei tee yksikään muu valmistaja, Sonkin kehuu.

Lupaus päivityksistä on annettu kaikille tähän mennessä julkaistujen Nokia-puhelinten ostajille. Sonkinin mukaan tietoturvapäivityksistä on tullut yritysten valintakriteeri älypuhelinhankinnoissa.

– Se on ensimmäinen asia, mitä nykyisin katsotaan.

”Ei turvattomampi kuin iOS”

Sonkinin mukaan mielikuva Androidin turvattomuudesta on elänyt sitkeästi viime vuosiin asti.

– Alkuvaiheessa Androidin fokus oli puhtaasti kuluttajaliiketoiminnassa. Vasta viitosversion jälkeen sitä on alettu rakentaa yritysmaailman tarpeisiin. Tällä hetkellä Android on varsin turvallinen.

HMD:n tietosuojapäivitykset tulivat Sonkinin mukaan tarpeeseen viime vuodenvaihteessa, kun Android-laitteisiin kohdistui kaksi isompaa turvallisuusuhkaa.

Hän kuitenkin kannustaa huolehtimaan puhelimen tietoturvasta tarvittaessa myös muilla keinoilla.

– Kaikki on kiinni käyttäjän tarpeista. Yrityksellä voi olla muita suojaustarpeita kuten esimerkiksi VPN-verkon ja selaimen suojaaminen, joka eivät tyypillisesti ole sisäänrakennettu ominaisuus.

Sonkinin mukaan Android ei ole käytännössä iOS-alustaa turvattomampi.

– Tutkimusyhtiö Gartnerin raportin mukaan Android on tietoturvan hallintamekanismiltaan maailman huippua. Viruksia pyörii kaikilla alustoilla, myös iOS-laitteissa.

Sonkinin mukaan Google on parantanut Android-järjestelmän tietoturvaa merkittävästi viime vuosina. Nykyinen suojausteknologia skannaa päivittäin 50 miljardia sovellusta etsien niistä mahdollisia haittaohjelmia.

Android-päivitykset kahdeksi vuodeksi

Osa käyttäjistä saattaa olla huolissaan siitä, tuetaanko nyt hankittua älypuhelinta Android-käyttöjärjestelmäpäivityksillä vielä muutaman vuoden kuluttua.

Kaikki uusimmat Nokia-luurit toimitetaan uusimmalla Android Oreo -käyttöjärjestelmällä. Lisäksi Oreota tarjotaan viime vuonna myyntiin tulleille Nokia-älypuhelinmalleille.

– Lupaamme tuen kaksi vuotta puhelinmallin myynnin alkamisesta. Se voi lyhentyä, jos uusi ohjelmisto ei tue puhelimen prosessoria tai muistia.

Kaksi vuotta alkaa siis käytännössä olla se aika, jonka älypuhelimen voi omistaa ilman huolta käyttöjärjestelmäversion vanhentumisesta.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita