Maksuhäiriömerkintä
Maksuhäiriömerkinnän saa joulukuun jälkeen nopeammin historiaan, jos pystyy maksamaan velan pois. Kuva: Getty Images

Nopeammin eroon maksuhäiriömerkinnästä? Näin se onnistuu joulukuun jälkeen

Maksuhäiriömerkintöjen tallennusajat lyhenevät 1. joulukuuta alkaen, jos merkintää koskevan velan kykenee maksamaan pois kokonaan. Uudistus koskee kuluttajia, yrittäjiä ja yrityksiä.

Maksuhäiriömerkintöjen poistoa koskevat pykälät astuvat voimaan joulukuun ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen luottotietorekisteristä poistetaan sellaiset maksuhäiriömerkinnät, joiden yhteydessä on ollut maksusta kertova lisämerkintä (ns. ref-merkintä) vähintään 30 päivän ajan.

– Jos yrittäjä pystyy maksamaan velkansa pois esimerkiksi joulukuussa, hänen kannattaaa olla yhteydessä velkojaan ja pyytää ilmoittamaan velan maksamisesta luottotietoyhtiölle, jonka tulee poistaa merkintä 30 päivän kuluessa, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen opastaa.

– Esitys on hyvä, mutta parannettavaa löytyy. Kaikki eivät voi maksaa velkaa pois heti lakimuutoksen astuessa voimaan. On edelleen niin, että yrittäminen voi vaikeutua ja estyä kokonaan maksuhäiriömerkintöjen takia. Ei ole yhteiskunnan, velkojan tai velallisen etu, jos itsensä työllistäminen yrittäjänä estyy maksuhäiriömerkinnöistä johtuen.

”On edelleen niin, että yrittäminen voi vaikeutua ja estyä kokonaan maksuhäiriömerkintöjen takia.”

Tiina Toivonen, Yrittäjät

Toivonen toivoo, että maksuhäiriömerkinnästä kärsiville yrittäjille taattaisiib peruspalvelut kuten pankkitili ja erilaiset liittymät. Myös vakuutusten saaminen voi estyä maksuhäiriömerkinnän takia.

Kymmeniä tuhansia yrityksiä kärsii maksuhäiriömerkinnästä

Asiaa koskevassa hallituksen esityksen mukaan vain harva velallinen pystyy maksamaan velkansa pois ja pääsemään irti maksuhäiriömerkinnästään nopealla aikataululla. 

Maksuhäiriöstä kärsiviä yrityksiä oli vuoden 2020 lopussa noin 43 000. Yksittäisiä yrityksiä, joilla on merkintä kaikkien saatavien suorituksista, oli Suomen Asiakastiedon rekisterissä noin 6200.

Henkilöiden määrä, joilla on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä, oli vuoden 2020 lopussa noin 392 000.

Suomen Asiakastiedon rekisterissä on 9700 henkilöä, joilla on kaikkia saatavia koskevat merkinnät velkojen suorituksista. Niitä yrityksiä ja henkilöitä, jotka ovat suorittaneet osan veloistaan ja joilla on niitä koskeva maksuhäiriömerkintä, on vielä tätäkin enemmän.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen