8.2.2024 klo 16:37
Uutinen

Nostoja hankintailtapäivästä

Kuopion kaupunki järjesti jo perinteisen hankintailtapäivän yrittäjille 7.2. Valtuustotalolla. Tapahtumassa esiteltiin Kuopion kaupungin palvelualueiden tulevia hankintoja ja annettiin yleistä tietoa yrityksille osallistumisesta julkisiin tarjouskilpailuihin. Tapahtumaan osallistui yhteensä noin 45 henkilöä.

Kuopion yrityspalvelun yritysasiantuntija Olli Kokander rohkaisi avauspuheessaan yrityksiä ja kaupunkia käymään avointa vuoropuhelua hankinnoista, koska vain keskustelun kautta päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Kaupungin hankintasuunnittelija Tiina Tiihonen esitteli Kuopion kaupungin nettisivuilta löytyvät palvelualueiden hankintasuunnitelmat. – Tästä vuodesta alkaen palvelualueet esittävät suunnitelmat kolmelta vuodelta, vuosilta 2024-2026. Kaupungilla on myös mahdollisuus käyttää ostoissaan Hanselin puitesopimuksia, yrittäjillä on kuitenkin mahdollisuus liittyä Hanselin sivuilla sopimustoimittajaksi, kertoi Tiina Tiihonen.

Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen kertoi, että julkisen sektorin tahoilta edellytetään hankintojen tekemistä siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät mukaan kilpailutuksiin. Tämän
toteutumiseksi hankintayksiköiden viranhaltijoiden ja päättäjien on kannettava vastuunsa organisaation hankintapolitiikasta, jotta markkinat toimivat. – Onnistunut hankinta edellyttää hyvää vuoropuhelua kahdessa vaiheessa: ensiksi hankinnan suunnitteluvaiheessa, ja seuraavan kerran kun tarjouspyyntö on valmis, mutta ei julkaistu.

Juha Kahelin esitteli Kuopion Yrittäjien ja kaupungin yhteisen Hankintojen kehittämisfoorumin toimintaa. Foorumin tarkoituksena on mm. kehittää hankintoja niin, että pk-sektorin yrityksillä olisi paremmat mahdollisuudet osallistua tarjouskilpailuihin. Hankintafoorumin puheenjohtajana toimiva Juha Kahelin toivoi, että kaupungin hankintakokonaisuuden kehittämiseen saataisiin resurssi, joka vastaisi myös hankintojen raportoinnin kehittämisestä.

Kuopion kaupungin ympäristöasiantuntija Minna Kokkonen nosti esiin Kuopion kaupungin vähähiilisyystavoitteita hankinnoissa. Hän kertoi, että kaupunki pyrkii hankinnoissaan vastuullisuuteen ja hiilineutrauliuteen, hankintojen ympäristövaikutusten arviointiin. Tämä vaatii myös yrittäjiltä toimenpiteitä, kertoi hankintojen vastuullisuudesta puheenvuoron pitänyt Responsia Oy:n Niina Suuronen. Hänen mukaansa EU asettaa yhä suurempia vaatimuksia yrityksille direktiiveillä. Vaikka määräykset eivät tässä vaiheessa kosketa pieniä yrityksiä, niin vaatimukset tulevat myös niille toimitusketjuja pitkin. Tästä syystä yritysten tulisi käsitellä vastuullisuutta laajasti osana liiketoimintaa.

Työllisyysjohtaja Pirjo Oksanen kertoi  Te24 uudistuksen valmistelusta Kuopion työllisyysalueella. Hän kertoi, että työllisyysalueen hankinnat tulevat olemaan noin 5 me vuodessa. Työllisyysalueella on aloittanut Päivi Moilanen hankintavastaavana, ja ensimmäinen vuoropuhelu tulevista hankinnoista järjestetään palveluntuottajille ja helmikuun lopulla.

Hyödyllisiä linkkejä

Kuopion kaupungin hankintasuunnitelmat ja -ohjeet:
https://www.kuopio.fi/tyollisyys-ja-yrittaminen/julkiset-hankinnat/

Sansian hankintakalenteri:
https://hankintakalenteri.fi/TulevatHankinnat/TulevatHankinnat?ho=18

Hyvinvointialueen hankinnat:
https://pshyvinvointialue.fi/hankinnat

Pienhankinnat:
https://www.hankintasampo.fi/sampo/

Pohjois-Savon hankintaneuvonta auttaa tarvittaessa yrittäjiä sekä hankintayksiköitä, katso lisätietoa:
https://www.yrittajat.fi/aluejarjestot/savon yrittajat/savon yrittajien palvelut/pohjois savon
hankintaneuvonta/