Det var lyckat att samla flera olika nischer under ett och samma tak. I Toppen finns i dag böcker, inredning och leksaker. Toppen finns på gågatan i Ekenäs centrum, Kungsgatan.
21.11.2023 klo 16:19
Uutinen

Nu är det Toppen hela dagen

Försök och misstag, det är den vägen Pia Stenroos säger sig ha vandrat som företagare. Hon har varit förtagare på heltid i sexton år och haft en förmåga att hela tiden orka förnya sig och prova nya saker.

– Jag gillar utmaningar, det ligger i min natur. Jag ser möjligheterna framom hindren, säger Pia Stenroos, som i dag driver butiken Toppen i Ekenäs, Raseborg.

Hon är till utbildningen sjuksköterska och hälsovårdare och hennes första företagarerfarenheter är från den branschen. Hon startade i liten skala med att erbjuda privat hemsjukvård vid sidan av sitt ordinarie arbete. Men efter sin andra moderskapsledighet (2007) kände hon sig redo att bli företagare på heltid. Hon och en kollega, Marika Enberg, beslöt sig för att tillsammans driva ett serviceboende för åldringar, Villa Stella. Det var deras projekt från första spadtaget.

– Vi planerade huset såsom vi upplevde att det skulle fungera bäst. Vi ville ha en L-formad byggnad med kansli och dagrum i mitten, så att man lätt kunde hålla uppsikt i båda riktningar, minns Pia Stenroos.  

Villa Stella skulle rymma tjugo klienter och det var ett stort projekt de tog sig an. De anhöll om ett lån på en miljon euro, något som inte alls kändes skrämmande just då.

– Jag minns att jag tänkte att jag är ung och har tid att korrigera läget om allt går åt skogen. Vi behövde faktiskt aldrig lyfta hela lånet, utan klarade oss under budgeterat, säger hon och tillägger att hon nu med åldern blivit försiktigare.

BEHÖVDE SADLA OM

Början var rolig, om än intensiv. Men efter en tid blev det för mycket. Speciellt personalfrågorna tog mycket tid.

– Jag minns att vi var på semester till Turkiet med barnen. Ju närmare hemresan kom, desto starkare kände jag att jag inte ville återgå till jobbet på Villa Stella. Det var då jag meddelade min man att jag tänker sluta, berättar hon.

Det var ett snabbt och impulsivt beslut, men hon hade redan en ny plan i åtanke. Innan semestern hade hon sett en annons om att stadens leksaksaffär, Toppen, var till salu. Hon konstaterar leende att det ekonomiskt inte var en ”toppenaffär”, men att det rent själsligt var rätt pris. Hon behövde något nytt. Sedan rullade allt på i snabb takt. Endast en månad efter att hon köpt leksaksaffären blev hon ordförande för Ekenäs Centrumförening och två år senare utökade hon sin verksamhet med inredningsaffären Mysiga hem by Pia. Hon hade båda butikerna i cirka två år, innan hon sålde leksaksaffären.

– Vid ett tillfälle gick jag också med i politiken, berättar hon och konstaterar att hon har en förmåga att samla på sig uppdrag. Hon är en person som lätt känner engagemang och får saker att hända.

ETT ”MINI-STOCKMANN”

Det är allmänt känt att det är utmanande att driva stenfotsbutiker i små städer, speciellt med konkurrensen från näthandeln. Trots det finns det de som lyckas riktigt bra.

Vad är hemligheten bakom framgången?

– Det var inte jättelönsamt att sälja endast leksaker, inte heller att endast satsa på inredning. Vändpunkten kom då jag blev erbjuden att köpa bokhandeln här i Ekenäs, säger Pia Stenroos.

Hon hittade en nyrenoverad affärslokal i två våningar längs stadens huvudgata; Kungsgatan. Där flyttade hon in bok- och pappershandeln i övre våningen och inredning och leksaker, som hon återförde till sitt sortiment, i nedre våningen. Det blev nästan som ett litet varuhus. Nu växte omsättningen, vilket i sin tur möjliggjorde en större personal och generösare öppethållningstider. Synergieffekterna med att samla allt under samma tak var många.

– När vi öppnade var det flera som skämtsamt sade att Ekenäs nu fått ett mini-Stockmann. Samtidigt vill jag säga att jag har stor förståelse för de ensamföretagare som inte kan ha så långa öppethållningstider som folk ofta önskar. Man kan inte arbeta dygnet runt bara för att man är företagare. Och ingen håller dörren stängd om det skulle finnas gott om kunder, säger hon.

VIKTIGT ATT GE TID

Vad är det viktigaste lärdomen du fått som företagare?

– Att man inte behöver göra allt precis i dag. Det finns alltid mycket att göra i butiken och tidigare kunde jag tycka att jag inte hade tid att prata så länge med alla kunder. Men jag förstår nu att det är en viktig del av kundupplevelsen. Det är värre att ha fyllda butikshyllor, men inga kunder än tvärtom, säger hon.

Vad gör du om fem år?

– Jag är sannolikt här i Toppen. Det är möjligt att jag har något annat företag också, säger hon och berättar att hon ibland harmas över att det inte finns någon sportaffär i Ekenäs.

Ja, och projekten tog ju inte slut med Toppen. Hennes senaste företagstillskott är Floating Spa, flyttankar med ca 36° C salthaltigt vatten med välgörande effekter.

Vem: Pia Stenroos, 50 år
Bor: Ekenäs
Utbildning: Sjukskötare / Hälsovårdare / Företagare
Familj: Man, 2 barn och hundHobbyn: Läsa, resa, yoga, promenera
Företag: Toppen och Floating Spa Ekenäs
Personalmängd: 3,5
Omsättning 2022: 730 000 €

Text och foto: Mia Berg-Lundqvist