7.7.2022 klo 13:40
Uutinen

Nuorten kesätyöblogi

Kesäkuun alussa toivotimme tervetulleiksi kaksi ahkeraa lukioikäistä kesätyöntekijää Espoon Yrittäjien ja YritysEspoon ja toimistolle Otaniemeen. Mitä Vivian Puurunen, 16 ja Liina Idänpään-Heikkilä, 17 ajattelevat kesätöistä ja yrittäjyydestä? Lue vastaukset tuoreesta blogista!

Vivian Puurunen (kuvassa vasemmalla)

Millaista oli palata kesätöihin Espoon Yrittäjille ja YritysEspoolle? 

Minusta oli hienoa saada jo toista vuotta mahdollisuus päästä kesätöihin sekä YritysEspoolle että Espoon Yrittäjiin. Tuttuun ympäristöön oli mukava palata rennon ja kannustavan työyhteisön myötä. Muutama asia oli ehtinyt muuttumaan viimeisen vuoden aikana. Koronapandemian hellittäessä Business Espoon porukkakin oli ennättänyt siirtymään etätyöstä takaisin toimistolle. 

Mitä kesätyöntekijän työnkuvaan kuuluu? 

Tänä vuonna ei jäänyt aikaa peukaloiden pyörittelyyn, vaan tehtävää riitti runsaasti viimeisille työpäiville asti. Työskentely ilmastoidussa toimistossa osoittautui kesätyöntekijän paratiisiksi kesäkuun helteissä. Työnkuvaani sisältyi muun muassa yleisiä toimistotehtäviä, mutta työtehtäviä sai sopivasti vuoroteltua, jolloin työnteko sekä -tehtävät tuntuivat monipuolisilta. Perinteisen Excelin naputtelun lisäksi työtehtävät vaihtelivat toimiston digitoinnista someprojektin toteutukseen. Toisinaan päivät kuluivat skannerin vieressä seisoessa ja kirjekuoriin osoitteita raaputtaessa. Vastapainoksi someprojektin ohessa pystytimme standin Aalto-yliopiston metroaseman läheisyyteen ja haastattelimme ihmisiä liittymiä kaupittelevien standimyyjien tapaan. 

Mitä kesätyö on opettanut sinulle? 

Kesätyö on tarjonnut mukavasti erilaisia haasteita sekä oivalluksia näiden kuluneiden viikkojen aikana. Vaikka en ollutkaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesätöissä, tämäkin kokemus on omalla tavallaan tutustuttanut minua lisää työelämään. Minulle tuli vastaan työtehtäviä, jotka pakottivat minut ulos mukavuusalueeltani ja haastoivat minua soveltamaan osaamistani. Kesätyön lomassa pääsin myös tutustumaan laajemmin Business Espoon organisaatioiden toimintaan. Molempina vuosina on korostunut organisaatioiden tärkeä rooli yrittäjien tukemisessa koronapandemian keskellä. 

Miten yrittäjyys on näkynyt työnteon lomassa? 

Työskentely organisaatioissa on opettanut asian jos toisenkin yrittäjyydestä. Yrityksen perustamiseen liittyy useita elementtejä. Työn ohessa on ollut kiehtovaa oppia, mitä yrittäminen vaatii ja mistä sen perustamiseen saa tukea. Kesätyö on laajentanut ymmärrystäni aiheesta ja lisännyt mielenkiintoani yrittäjyydestä mahdollisena urapolkuna.


Liina Idänpään-Heikkilä (kuvassa oikealla)

Minusta lyhyesti

Hei! Nimeni on Liina ja aloitan syksyllä kolmannen vuoteni Ressun lukiossa. Vapaa-ajallani pelaan golfia, lenkkeilen ja luen kirjoja eri kielillä. Rakastan myös matkustamista ja uusien asioiden oppimista. Suunnitelmani on jatkaa opintojani kauppakorkeakoulussa lukion jälkeen ja tämä työ on antanut hyvän mahdollisuuden tutustua yritysmaailmaan jo hyvissä ajoin.

Mitä ajatuksia yrittäjyys herättää sinussa?

Yrittäjyys on aina ollut lähellä sydäntäni ja uskon, että yrittäjyydellä voi saavuttaa tärkeitä ja merkittäviä asioita. Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että nuoria (ja vanhempiakin) tulisi enemmän kannustaa oman yrittäjyyshaaveen toteuttamiseen.

Miten kesätyösi on sujunut Espoon Yrittäjissä ja YritysEspoossa?

Olen nyt ollut töissä molemmissa organisaatioissa noin kuukauden ja työ on ollut todella opettavaista. Päivittäisten askareiden lisäksi minulla on ollut mahdollisuus tutustua erilaisiin ihmisiin ja työskennellä mielenkiintoisten projektien parissa. Työtehtäväni ovat liittyneet muun muassa analytiikkaan, logistiikkaan ja asiakaspalveluun. Olen myös osallistunut useisiin kokouksiin ja kääntänyt uusyrityskeskukselle ruotsiksi suomenkielisiä tiedostoja; kuten strategiaa ja PowerPoint-esityksiä.

Mitä hyötyä tästä kesätyöstä on sinulle ollut?

Olen päässyt tutustumaan yritystoiminnan laajaan kirjoon, mistä on ehdottomasti hyötyä monissa työtehtävissä. Yrittäjyyteen tutustumisen myötä oman yrityksen perustaminen vaikuttaa entistä mielenkiintoisemmalta ja helpommalta.

Katso myös kuvakollaasi ”Mitä nuoret ajattelevat yrittäjyydestä”>
Liina ja Vivian kävivät selvittämässä haastattelujen merkeissä, mitä ajatuksia yrittäjyys herättää Aalto-yliopiston kampuksen kupeessa Otaniemessä.