Kuva: Pixhill
14.6.2023 klo 13:29
Uutinen

Nuorten kiinnostus oman yrityksen perustamiseen kasvussa – Yrittäjyysohjelmat tärkeä ponnahduslauta

Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntijan Marja Vartiaisen mukaan nuorten kiinnostus oman yrityksen perustamiseen on kasvussa, ja moni saa siihen inspiraation yrittäjyysohjelmista.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan ohjelmat kehittävät lasten ja nuorten yhteistyötaitoja, sinnikkyyttä ja itsetuntemusta. Pikkuyrittäjät- ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmissa, joita pidetään ympäri Suomea kouluissa ja oppilaitoksissa, lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan yrittäjyyttä tositoimissa.

– Kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvussa kaikissa koulutusasteissa, mutta erityisesti moni toisen asteen oppilaitoksen oppilas innostuu ohjelman jälkeen perustamaan oman startup-yrityksen. Ohjelmat antavat lapsille ja nuorille realistisen kuvan yrittäjyydestä ja tarjoavat heille mahdollisuuden kokeilla sitä matalalla kynnyksellä. Yrittäjyydestä tulee yksi luonteva uravaihtoehto muiden rinnalla, sanoo koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen Suomen Yrittäjistä.

Yhteistyötaidot kehittyivät eniten

Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin, kuinka tehokkaasti ohjelmiin osallistuneet oppilaat ovat sekä omasta että opettajien mielestä kehittyneet yrittäjille tärkeissä taidoissa.

Sellaisiksi määriteltiin kolme osa-aluetta: itsetuntemus, johon kuuluvat omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen, resilienssi ja sitkeys sekä yhteistyötaidot. Vastaajia pyydettiin arvioimaan kehittymistä arvosanaportaikolla 1–5.

Opettajat arvioivat oppijoiden taitojen kehittyneen kaikista eniten työskentelyssä yhdessä muiden kanssa (4,7) sekä luottamuksessa omiin kykyihin (4,4). 

Alakoulun Pikkuyrittäjät-ohjelman oppijoiden arvioissa korostui erityisesti yhteistyötaitojen karttuminen. Alakouluikäiset vastaajat oppivat kuuntelemaan muiden mielipiteitä (4,2) ja auttamaan apua tarvitsevaa kaveria (4,2).   

Vuosi yrittäjänä -oppijat kokivat, että yhteistyötaitojen lisäksi myös resilienssi kehittyi. He arvioivat oppineensa jatkamaan työskentelyä, vaikka se olisi välillä vaikeaa (4,1).

Marja Vartiaisen mukaan kyky sekä itsenäiseen työskentelyyn että tiimityöhön on ensiarvoisen tärkeää yrittäjälle.

– Aloitteleva yrittäjä huomaa pian, ettei hän ole yksin. Hän tarvitsee muita, jotta yrityksen toiminta lähtee lentoon.

Miksi itsetuntemus on tärkeää yrittäjälle?

Entä mihin yrittäjä tarvitsee itsetuntemusta, joka myös kehittyi ohjelmaan osallistuneissa nuorissa?

– Itsetuntemuksella on suora yhteys yrityksen menestykseen. On esimerkiksi hyvä vahvistaa itsessään kykyä kohdata raskaitakin aikoja ja pettymyksiä, Vartiainen sanoo.

Jos yrittäjäksi ryhtymistä harkitseva tunnistaa itsessään vaikkapa turvallisuushakuisuuden, on Vartiaisen mukaan hyvä pysähtyä pohtimaan, torppaako se haaveen yrittäjyydestä.

– Joku voi päätyä siihen, ettei uskalla ottaa riskiä. Toinen taas voi hankkia työkaluja, joiden avulla pystyy vahvistamaan omaa riskinottokykyään.

Kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat opettajaa ja oppijaa alakoulusta, yläkoulusta ja toisen asteen oppilaitoksista.

Nuoret kehittävät tuotteita ja palveluja

Yrittäjyyskasvatuksen ohjelmissa lapset ja nuoret kehittävät konkreettisia tuotteita ja palveluita sekä kantavat myös kokonaisvaltaisemmin vastuuta.   

Vuosi yrittäjänä on maailman suurin nuorille tarkoitettu yrittäjyysohjelma, jossa nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan NYT-yrityksen. Kouluissa toteutettavassa ohjelmassa nuoret saavat monipuolista käytännön kokemusta yrittäjyydestä sekä työelämä- ja taloustaidoista. Suomessa ohjelmaa toteuttaa Nuorten yrittäjyys ja talous -yhdistys (NYT).

Pikkuyrittäjät on 4.–6.-luokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, jossa lapset ideoivat ja toteuttavat ryhmissä omat pikkuyrityksensä sekä harjoittelevat yrittäjyystaitoja. Ohjelman päätteeksi pidetään myyjäiset, jossa lapset myyvät oikealla rahalla itse kehittämiään tuotteita tai palveluja.

– Suomeen tarvitaan koko ajan lisää yrittäjiä. Tosin joillakin aloilla on parempi, että nuori hankkii ensin kokemusta työnantajan palveluksessa ennen oman yrityksen perustamista, Vartiainen sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että nuorille suunnattuja yrittäjyysohjelmia järjestettäisiin entistä tasapuolisemmin eri puolilla Suomea.

– Tätä olemme korostaneet myös vaaliohjelmissamme.

Vaikkei kaikista yrittäjyysohjelmiin osallistuvista nuorista tule yrittäjiä, pitää Vartiainen ohjelmia myös hyvin yleissivistävinä.

– Ymmärrys talouselämästä on tärkeää kaikille, meneepä sitten mille uralle tahansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen