Klapiyrittäjä ja polttopuut
Klapit viedään nyt käsistä. Hannu Kesäniemen kuivaamossa on jäljellä enää puolet. Kuva: Pauli Reinikainen

”Nyt on paniikkinappula pohjassa” – Somerolainen klapikauppias povaa, ettei puuta riitä ensi vuoden puolelle

Polttopuuta hamstraavat nyt myös ne, jotka eivät ole aikaisemmin puulla lämmittäneet.

– Ihmisillä on nyt paniikkinappula pohjassa, somerolaisen Kesätuote Ky:n yrittäjä Hannu Kesäniemi kiteyttää.

Uutiset sähkön hinnannoususta ja mahdollisista sähkökatkoista ensi talvena ovat saaneet suomalaiset hamstraamaan polttopuita.

Kesäniemi tietää mistä puhuu, sillä hän on tehnyt ammattimaista klapikauppaa 31 vuoden ajan. Tämän vuosi on historiallinen, sillä sesonki alkoi jo kesäkuussa.

– Normaalisti se (sesonki) alkaa elokuussa ja päättyy marras-joulukuussa. Nyt se alkoi kesäkuussa ja hiljenee arvioni mukaan syyskuussa. Ihmiset täyttävät puuvarastojaan pari kuukautta etuajassa.

”Uusia asiakkaita on tullut huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Se on yksi syy markkinan kuumentumiseen.”

Hannu Kesäniemi

Kesäniemen mukaan Paniikki tulee esille ihmisten puheissa, joissa toistuvat pelot sähkön hinnan rajusta noususta. Liikkeellä ovat nekin, jotka eivät yleensä polttopuita käytä.

– Tämä on selkeästi ensimmäinen vuosi, kun nekin, jotka eivät ole vuosikausiin käyttäneet puuta lämmittämiseen, ostavat sitä varmuuden vuoksi. Uusia asiakkaita on tullut huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Se on yksi syy markkinan kuumentumiseen, yrittäjä kertoo.

”Puut eivät riitä kenelläkään”

Ilmiötä ruokkii pelko polttopuun loppumisesta. Pelko ei ole turha, sillä Kesäniemen iso kuivaamo on enää puolillaan. Yhteensä hän myy tuhansia kuutioita puuta vuoden aikana.

– Puut eivät riitä tänä talvena yhdelläkään myyjällä. Ei tällaiseen kysyntään ole kukaan pystynyt varautumaan.

Ei Kesäniemikään, sillä hän myy puuta normaalin kapasiteetin mukaan. Uusien puiden teko alkaa joulukuussa, eikä viime vuoden lopulla kukaan osannut arvata, millaisen energiakriisin vuosi 2022 tuo tullessaan. Tässä vaiheessa vuotta polttopuuta ei ole mahdollista tehdä enempää.

– Se vaatisi isot säilytystilat ja muutoksia tuotantoketjuun. Sellaisia muutoksia ei ole järkeä lähteä tekemään yhden vuoden takia. Puuta riittänee syksyn ajan, mutta ei enää välttämättä ensi vuoden puolelle. Normaalivuonna sitä riittää kevääseen saakka.

Hannu Kesäniemi ei aio nostaa polttopuun hintaa tänä vuonna.

Yrittäjä uskoo, että kyseessä on väliaikainen ilmiö. Hänen mukaansa ensi talvena noudatetaan pitkälti samoja periaatteita kuin 90-luvun laman aikana.

– Kun on paljon epävarmuutta, ihmiset palaavat perusasioiden äärelle, ovat kotona ja kuluttavat vähemmän. Valitettavasti samanlainen kulutuksen väheneminen ja kotona oleminen lisääntyy ensi talvena.

Kuutiohinta alkaa 70 eurosta

Kesäniemen klapiyritys sijaitsee hänen maatilallaan, mutta maanviljelyn hän on lopettanut vuonna 2012. Sen jälkeen pellot ovat olleet vuokralla. Klapiyrittäjyys on lähes täysipäiväistä kuutena päivänä viikossa. Jos aikaa jää, Kesäniemi tekee yrityksensä nimissä sorajalostusalan töitä.

– Kun klapihomma laajeni, piti luopua jostain, kun tunnit eivät enää riittäneet. On hyvä, että on muutakin työtä, muuten sitä puutuu.

Kesäniemen myymien klapien hinnat alkavat 70 eurosta kuutiolta. Hinta on noussut, mutta ei läheskään yhtä paljon vuoden aikana kuin esimerkiksi diesel.

Yrityksen raaka-aineet tulevat lähialueilta. Kauempaa niitä ei kannata hankkia, koska silloin liiketoiminnan kannattavuus heikkenisi oleellisesti. Syynä on polttoaineiden ja sitä kautta rahtien voimakas kallistuminen.

Kesäniemen myymien klapien hinnat alkavat 70 eurosta kuutiolta. Hinta on noussut, mutta ei läheskään yhtä paljon vuoden aikana kuin esimerkiksi diesel.

Hintaan vaikuttaa puulaji, klapin pituus ja kuivatustapa. Kuivaamossa kuivattu puu on kalliimpaa, koska kuivaamoa pitää lämmittää ja suuret puhaltimet toimivat sähköllä. Tuloksena on kuitenkin myös kuivempi lopputulos verrattuna ulkona kuivatettuun puuhun.

– Ihmiset ovat nykyisin tarkkoja laadusta. Klapien täytyy olla hyvälaatuisia.

Polttopuun hinta on ollut nousussa, mutta Kesäniemi ei aio muuttaa hintojaan enää tänä vuonna.

– Ensi vuonna katson tilanteen uudelleen. Olemme lyöneet kesällä lukkoon tämän vuoden hintatason. Puuta varmasti menisi kaupaksi korkeammallakin hinnalla, mutta siinä ampuu helposti itseään nilkkaan. Asiakkaat muistavat kyllä, jos lähtee kerran nylkemään. Tämä on luottamuskauppaa. Asiakkaan menettää helposti.

Kesäniemi on kokenut itsekin, mitä energian kallistuminen on tarkoittanut. Hänen yritykselleen polttoaineiden hintojen nousu on tuonut kymmenien tuhansien eurojen lisälaskun. Kuivaamon lämmitys hoituu onneksi kaukolämmöllä.

Pauli Reinikainen