18.3.2020 klo 15:05
Uutinen

”Nyt tarvitaan muutakin kuin korottomia luottoja” – Messualan konkari pelkää tulevaa kesää, jonka yli kaikki eivät selviä

Messuille Oy:n yrittäjä Mikko Nummi toivoo, että isot messujärjestäjät hyvittäisivät peruuntumisista koituneet kulut suomalaisyrityksille.

Messuille Oy vastaa kansainvälisiin isoihin messutapahtumiin osallistuvien suomalaisten yritysten projektinhallinnasta. Yksi iso asiakas on Messe Berlin, joka järjestää vuosittain maailman suurimman kodintekniikan messutapahtuman IFAn Berliinissä. Koronan takia peruutettiin vastikään muun muassa IFAn ennakkolehdistötilaisuus. Mikko Nummen yhtiö järjestelee messuosallistumisia myös Singaporeen ja Shanghaihin.

– Asiakkaamme ovat suomalaisia yrityksiä, jotka lähtevät messuille näihin kaupunkeihin. Kun messuja perutaan, siitä seuraa suoraan taloudellista tappiota meille. Pelkästään Saksassa on peruttu tai siirretty 95 ammattilaistapahtumaa koronaviruksen takia.

Huomenna Nummi odottaa perumispäätöstä isosta, 150 000 osallistujan ilmailualan tapahtumasta.

Messuille Oy on toistaiseksi hyvittänyt suomalaisasiakkaille kaikki koronaviruksen takia tulleet peruuntumiset.

– Messuosastojen pinta-alavarauksia, rakenteita, messulippuja, näytteilleasettajapasseja, Nummi luettelee.

Hän pahoittelee, että läheskään kaikki tapahtumajärjestäjät eivät ole toimineet samoin. Moni yritys odottelee hyvityksiä.

– Ymmärtääkseni esimerkiksi Barcelonan Mobile World Congress ei ole vielä hyvittänyt rahoja suomalaisyrityksille.

– Koemme, että hyvittäminen on vastuullista tässä tilanteessa. Meidän kohdallamme puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Se tekee ison kolon liikevaihtoon.

”Koroton laina ei ole ratkaisu”

Messuille Oy:ssä suunnitellaan nyt loppuvuoden toimenpiteitä. Nummi pelkää, että kesä tulee olemaan monelle alan yritykselle liian vaikea.

– Koronalla on massiiviset vaikutukset tapahtumakaupunkien taloudelliseen tilanteeseen sekä yksittäisten näytteilleasettajien toimintaan. Uskon, että syksyllä tilanne on huomattavasti parempi ja toivon, että tapahtumasektorin toimijoiden kassat kestävät niin pitkälle. Haasteena on, että kesällä ei yleensä ole isoja ammattitapahtumia. Kesästä pitää selvitä yli.

Nummen yritys selviää vielä edellisten vuosien kassavaroilla.

– Monella rakentajalla ja osastokoordinaattorilla on hyvin vaikea tilanne. Vakuutuksista ei tietääkseni ole vielä saatu juuri minkäänlaisia korvauspäätöksiä. Yksittäisille näytteilleasettajille sellaisia on todennäköisesti luvassa, jos yrityksillä on ollut voimassa oleva keskeytysvakuutus.

Yrittäjä pelkää, että kesäkuulle siirretyt tapahtumat joudutaan siirtämään vielä uudelleen. Hän ei näe ratkaisuna edullista lainaa, koska se voi koitua ongelmaksi myöhemmin.

– Jos tapahtumatuottahille tarjotaan korotonta lainaa, lainan määrä voi kasvaa suureksi. Jos yritysten katteet pysyvät jatkossakin pieninä, velkaantuminen voi nousta ylitsepääsemättömäksi. Pitäisi olla muita toimenpiteitä, kuten työntekijöiden oheiskulujen siirtäminen valtiolle joidenkin kuukausien ajaksi.

Kuva: Messuille Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi