11.1.2018 klo 10:00
Uutinen

Nyt tulee todellinen haastaja Teslalle: Tehoa yllin kyllin ja kantama 650 kilometriä

Fisker on esitellyt Las Vegasin CES-teknologiamessuilla uuden sähköautomallinsa, joka lyö pöytään kovat lukemat.

Nopeista sähköautoistaan tunnettu Fisker on esitellyt uuden mallinsa parhaillaan käynnissä olevilla CES-messuilla Las Vegasissa. Messuilla luodaan katsaus kodinelektroniikan, robotiikan, älykodin ja muun muassa autoilun lähitulevaisuuteen.

Fisker on erityisen tuttu Suomessa, sillä valmistajan autoja koottiin jonkin aikaa Uudenkaupungin autotehtaalla.

Fiskerin uutuus on nimeltään EMotion. Nelivetoisen sähköauton huippunopeus on 260 kilometriä tunnissa ja yhdellä latauksella autolla voi taittaa lähes 650 kilometrin matkan.

Mielenkiintoista on se, että Fisker lupaa autolle nopean latauksen. Yhdeksässä minuutissa akusto latautuu niin, että autolla voi ajaa 200 kilometriä.

Pahimpaan kilpailijaansa Teslaan verrattuna EMotionissa on paljon samaa. Se on viisi metriä pitkä eli samaa kokoluokkaa kuin Tesla Model S.

Ennakkotilaukset käynnissä

Fiskerin uutuus on pitkälti hiiliuitua ja alumiinia. Tällä taataan auton keveys ja maksimaalinen paino-tehosuhde. Ostaja voi valita autonsa neli- tai viisipaikkaisena. Teslan Model X:n tavoin EMotionin ovet avautuvat ylöspäin ja ne avautuvat älypuhelimesta käskemällä. Sisällä on käytetty paljon kosketusnäyttöjä, kuten Teslassakin.

Jo viime vuoden CES-messuilla kohistiin autonomisesta ajamisesta. Moni merkki, mukaan lukien BMW ja Tesla, ovat esitelleet omia versioitaan autopilotista. Tesla on jo ottanut toiminnon käyttöön, vaikka kyse ei ole vielä täysin automatisoidusta ajokokemuksesta.

Fiskerin uutuusmalli kykenee ajamaan lähes itsenäisesti. Auto pystyy hallitsemaan merkittävän osan yllättävistäkin liikennetilanteista, mutta kuljettajan on silti vielä pysyttävä valppaana.

Fisker kertoo, että auton tuotanto alkaa ensi vuoden aikana. Ennakkoon EMotionin voi tilata noin 110 000 euron hinnalla.

Kuva: Fisker

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi