Laskutushuijaukset kohdistuvat pääsääntöisesti organisaatioiden laskutusta ja rahaliikennettä hoitaviin henkilöihin.
Laskutushuijaukset kohdistuvat pääsääntöisesti organisaatioiden laskutusta ja rahaliikennettä hoitaviin henkilöihin. Kuva: Getty Images
21.4.2023 klo 14:33
Uutinen

Nyt valppaana! Yrityksiin kohdistuu erityisen paljon laskutushuijausten yrityksiä 

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa kasvaneesta kyberturvallisuuden uhkatasosta.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo saaneensa kuluneen viikon aikana useita ilmoituksia laskutushuijausten yrityksistä eri puolilta Suomea. Keskuksen mukaan organisaatioiden tulisi olla varuillaan ja kouluttaa henkilöstöään laskutushuijausten varalta.

Laskutushuijaukset kohdistuvat pääsääntöisesti organisaatioiden laskutusta ja rahaliikennettä hoitaviin henkilöihin. Rikollinen pyrkii sivuuttamaan yrityksen johdon esiintymällä toimitusjohtajana tai yhteistyökumppanin edustajana ja lähestymällä sähköpostitse laskujen maksusta vastaavaa henkilöä. Tämän jälkeen vastaanottajaa pyydetään tekemään tilisiirto tai maksu.

Tyypillistä on, että huijari yrittää kiirehtiä asiaa ja saattaa neuvoa ohittamaan tavalliset prosessit esimerkiksi kertomalla olevansa kokouksessa. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan sähköposti voi saapua murretulta sähköpostitililtä tai sähköpostiosoitteesta, joka on väärennetty näyttämään toisen henkilön sähköpostiosoitteelta.

”Organisaatiot voivat suojautua näitä huijauksia vastaan tiedottamalla henkilöstöä. On tärkeää luoda selkeät käytännöt ja prosessit siitä, miten laskut käsitellään ja niiden oikeellisuus varmistetaan. Poikkeamien estämiseksi henkilöstöä on syytä neuvoa suhtautumaan yllättäviin maksupyyntöihin varauksella”, Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa.

Venäjä aktivoitumassa

Kyberturvallisuuskeskus kertoi perjantaina myös tietoturvapoikkeamia koskevien ilmoitusten määrän selvästä kasvusta.

Keskuksen mukaan Venäjän Suomeen kohdistamaa kybertoimintaa on havaittu viime aikoina aikaisempaa enemmän. Taustalla on se, että Venäjän on ollut pakko suunnata tiedusteluaan verkkoon henkilötiedustelun vaikeutumisen vuoksi.

– Valtiollisilla toimijoilla on verkossa toimiessaan perusrikollisia enemmän kokeneita toimijoita, resursseja ja työkaluja, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tiedotteessa.

– Suomeen kohdistuu joka päivä monen tasoisia kyberuhkia palvelunestohyökkäyksistä eritasoisiin kyberrikollisten tietomurtojen ja kiristyshaittaohjelmien levittämisen yrityksiin. Laaja-alainen yhteistyö on välttämätöntä. Uhkatason noususta on tullut nyt pysyvää. Teemme torjuntatoimia aktiivisesti hyvässä yhteistyössä muiden viranomaisten, yritysten ja erityisesti huoltovarmuuskriittisten toimijoiden kanssa, jotta kyberhyökkäyksiltä vältyttäisiin, Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen