24.7.2020 klo 20:20
Uutinen

”Odotimme kovempaa ryntäystä” – Kustannustuen hakemuksista hylätään edelleen 79 prosenttia

Oikaisupyyntöjä on tullut Valtiokonttorille kuitenkin vähän. Osassa tapauksista yritys ei ole muistanut ilmoittaa oleellisia tietoja.

Kustannustukipäätöksiä oli tullut torstaihin mennessä kaikkiaan 5411 kappaletta. Tukea on maksettu runsaat 17,1 miljoonaa euroa. Keskimääräinen tukisumma on reilut 16 000 euroa.

Alusta asti kustannustuen ilmiönä on ollut merkittävä hylkäysprosentti. Torstaina päivitettyjen tietojen perusteella 79 prosenttia hakemuksista on hylätty.

Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper myöntää odottaneensa suurempaa ryntäystä.

– Meille rekrytoitiin 80 ihmistä käsittelemään kustannustukihakemuksia. Nykyinen tahti ja toimiva sähköinen järjestelmä on varmistanut sen, että rahat ovat hakijan tilillä kahdessa päivässä.

Tapper uskoo, että osa yrityksistä hakee tukea vasta elokuussa.

– Osalla yrityksistä hakemuksiin liittyvien tietojen saaminen voi olla haasteellista, jos ne ovat tilitoimistoilla. Jos tilitoimistossa lomaillaan, tiedot saatetaan saada vasta elokuun puolella. On myönnettävä, että tässä mielessä kustannustuen ajankohta on haasteellinen.

Oikaisupyyntöjä on tullut Valtiokonttorille vielä vähän, Tapperin mukaan noin kymmenkunta.

– Joissakin tapauksissa yritys ei ole muistanut kertoa oleellisia seikkoja, jotka vaikuttavat tuen myöntämiseen.

Tapper mainitsee esimerkkinä palvelualan yritykset, joilla oli keväällä yli 70-vuotiaita asiakkaita.

– Kun keväällä käytännössä kiellettiin yli 70-vuotiaiden tapaamisen, kyseessä voi olla yritykselle julkisella toiminnalla aiheutettu liiketoiminnan este ja kompensaatiota tulee tarkastella tätä taustaa vasten.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi