21.2.2024 klo 16:50
Uutinen

Oikeuden päätös: Wolt-lähetit ovat yrittäjiä, eivät työntekijöitä

Ruokalähettiyritys Woltin lähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä. Näin linjasi Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätöksessään.

Wolt tiedottaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden vahvistaneen ruokalähettiyrityksen näkemyksen siitä, että Wolt-lähetit ovat itsenäisiä yrittäjiä eivätkä työntekijöitä. Woltin tiedotteen mukaan hallinto-oikeus perusteli päätöksessään, että Wolt ei tosiasiallisesti käytä lähetteihin työnjohto- ja valvontaoikeutta ja Woltin liiketoimintamalli takaa läheteille hyvin laajan vapauden.

– Keskustelu lähettien työoikeudellisesta asemasta on jatkunut liki kymmenen vuotta, ja olemme tyytyväisiä ja huojentuneita hallinto-oikeuden päätökseen. Ennen kaikkea päätös on merkityksellinen siksi, että enemmistö läheteistä haluaa itse olla yrittäjiä tämän tuoman vapauden takia. Woltin tarjoama työ on erilaista kuin perinteinen työsuhteinen työ, ja olemme iloisia siitä, että hallinto-oikeus tunnisti nämä erot päätöstä tehdessään, Woltin Suomen maajohtaja Joel Järvinen sanoo tiedotteessa.

Asiaan haettiin oikeuden kantaa, koska Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoi vuonna 2021, että lähetteihin on sovellettava työaikalakia.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg sanoo hallinto-oikeuden päätöksen olevan Suomen Yrittäjien näkemyksen mukainen.

– Tilanteet on aina arvioitava tapauskohtaisesti. Tässä tapauksessa hallinto-oikeus on arvioinut, että työsuhteen tunnusmerkistö ei ole täyttynyt, ja kyse on yrittäjänä tehtävästä työstä. Päätös on työsopimuslaissa määritellyn yrittäjätyön ja työsuhteisen työn rajanvedon mukainen, Rytkönen-Sandberg sanoo.

– Ratkaisu on osaltaan linjassa myös Helsingin hallinto-oikeuden aiemmin vuonna 2021 antaman ratkaisun kanssa, joka myös koski Wolt-lähettinä toimineen henkilön työoikeudellista asemaa. Myös tuolloin Helsingin hallinto-oikeus katsoi, että lähetti ei ollut tehtyjen kuljetusten osalta työsuhteessa, hän jatkaa.

Woltin maajohtaja Järvisen mukaan hallinto-oikeuden päätös tuo sekä alustojen että lähettien kaipaamaa selkeyttä tilanteeseen.

– Meille on tärkeää, että läheteillä on vapaus valita missä, milloin ja miten he tekevät työnsä ja että myös heillä on hyvät turvaverkot, maajohtaja Järvinen sanoo Woltin tiedotteessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus