Olavi ja Ann Mattssonin unelma vei 22 vuotta
Olavi ja Ann Mattsson kertovat podcastissa sitkeydestä, yrittäjyydestä ja alkoholismista. Kuva: Pauli Reinikainen
21.2.2024 klo 07:51
Uutinen

Olavi Mattsson voitti alkoholismin ja rakensi Ann-vaimonsa kanssa 800-neliöisen linnan – Sinnittelevät 1 500 euron eläkkeellä: ”Vaatinut vähän liikaakin paukkuja”

Olavi ja Ann Mattsson ovat toteuttaneet unelmansa, mutta se ei ole tullut helpolla. Pariskunta on vieraana Yrittäjän podcastissa.

Eläkkeellä oleva perniöläispariskunta Olavi ja Ann Mattsson asuvat 800-neliöistä linnamaista taloa, jonka tarina on kaikkea muuta kuin tavallinen.

Aikanaan rakennus siirrettiin pala palalta Somerolta.

– Kun tapasimme aikanaan, halusimme hirsitalon. Sellaista metsästimme pitkään. Ei ollut tarpeeksi rahaa tai sitten kohteet olivat liian lähellä tietä, pariskunta kertoo uusimmassa Yrittäjän podcastin jaksossa.

Mattssonit löysivät paikan ja asuivat kymmenisen vuotta nykyisen linnan tontilla sijainneessa hirsitalossa, joka olisi vaatinut merkittävää remonttia.

– Kävi selväksi, ettei se talo olisi kestänyt asumista.

Olavin siskon asunnon läheisyydestä Somerolta löytyi vanha, käytöstä poistunut hirsirakennus, jonka omistaja oli jo aikeissa polttaa talon. Mattssonit saivat suostuteltua omistajan kauppoihin ja siirsivät lopulta koko hirsirakennuksen pala palalta Perniöön.

– Kokosimme talon kahdestaan vaimoni kanssa, Olavi kertoo.

Viinahelvettiä kesti viitisentoista vuotta. Kaikki alkoi krapula-aamun parannusryypystä.

Eroon viinasta

Olavi Mattsson on toiminut yrittäjänä yli kymmenellä alalla. Hän on ollut muun muassa musiikkikauppias, maanviljeliä, kirvesmies, muusikko ja kiinteistönvälittäjä. Laulajavuosinaan hän sairastui sen ajan muusikoiden ammattitautiin, alkoholismiin.

– Siihen aikaaan kulttuuriin kuului, että alkoholi oli sallittua kokovartalopuudutuksena. Solistit vetivät aika reippaasti 80- ja 90-luvuilla. Alkoholi vei minutkin mukanaan.

Viinahelvettiä kesti viitisentoista vuotta. Kaikki alkoi krapula-aamun parannusryypystä. Kierre jatkui ja mentiin niin pitkälle, että perhe kärsi.

– Ajattelin, että juominen oli vain minun oma asiani, mutta se ei pidä paikkaansa. Se koskettaa kaikkia läheisiä ja on ollut monelle heistä todella kipeä paikka, Olavi Mattsson kertoo podcastissa.

Kuuntele jaksosta, mikä yllättävä tapahtuma käänsi Mattssonin elämän!

 ”Tämä on sen verran kreisi kohde, että ihmiset haluavat nähdä tämän.”

Olavi Mattsson, yrittäjä

Pieni eläke

Eläkepäiviään viettävä pariskunta toimii edelleen yrittäjinä osaksi siksi, että pankkilainaa on maksamatta. Kesäkauden tuloilla on iso merkitys.

– Meillä on aika pieni eläke, yhteensä 1500 euroa. Me olemme aina maksaneet vain välttämättömän, koska ei ole ollut ylimääräistä, Ann Mattsson kertoo.

Talon rakentamisen kuluja saatiin aikanaan karsittua sillä, että kaikki tehtiin itse. Kaikkiaan Kalliolaakson linnan rakentamiseen kului aikaa 22 vuotta. Talossa on neljä kerrosta ja noin 800 neliötä. 

– Jos jollain ihmisellä on rahaa, ei hän käytä rakentamiseen 22 vuotta. Kyllä hän tekisi sen nopeammin.

Kalliolaakson linnan olohuonetta hallitsee valtava kivitakka.

Podcast-jaksossa kierretään linnaa ja kerrotaan tarkemmin sen erikoisuuksista.

– Tämä on sen verran kreisi kohde, että ihmiset haluavat nähdä tämän. Sillä olemme pärjänneet, vaikka moni muu syrjäinen kohde on mennyt konkurssiin.

– Kyllähän tämä on vaatinut vähän liikaakin paukkuja, mutta toisaalta näin iso talo mahdollisti meidän tulevan liiketoimintamme. Pystymme pitämään kiinteistöä yllä, mutta se vaatii paljon töitä, Olavi kertoo.

Nyt Kalliolaakson linna on muun muassa yritysvieraiden käytössä. Kesäisin linnan pihalla seisovan ison linnanmuurin päällä on lettukahvila. Paikka on tunnettu myös herkkupöydistään, joissa eri ruokalajeja on parisenkymmentä.

– Ruoka on tällä hetkellä päähomma. Ja kyllä se elättää sen verran, että laskut on maksettu, pariskunta kertoo podcastissa.

Kuuntele Yrittäjän podcast Suplassa tai Spotifyssa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen