3.7.2018 klo 10:58
Uutinen

”Ole ainakin Suomen paras siinä mitä teet” – Palkitun Cityvarasto Oyj:n Ville Stenroosin vinkit kasvuun

Kovaa työtä ja oikeisiin asioihin keskittymistä. Tällä reseptillä helsinkiläinen Cityvarasto Oyj on kasvanut Suomen suurimmaksi pienvarastoyhtiöksi. Innovatiivinen yritys on saanut kansainvälistä tunnustusta verkkokaupan kehittämisestä ja palkittiin vuoden 2017 joulukuussa Vuoden helsinkiläisenä yrityksenä. Yrityksen perustaja Ville Stenroos kertoo arvokkaat opit ja oivallukset matkan varrelta – ja sen, kuinka hyvin on itse pystynyt noudattamaan niitä.

Megatrendit kuten kaupungistuminen ja tavarapaljous ovat olleet suotuisia pienvarastoalan kehittymiselle. Näitä muutoksia on seurannut tarkasti yrittäjä Ville Stenroos, joka perusti lähes kaksikymmentä vuotta sitten pienvarastoalan yrityksen Cityvarasto Oyj:n kaverinsa Matti Heiskasen kanssa. Kaverusten omistama yritys on laajentunut sekä orgaanisesti että yrityskaupoin alansa huipuksi.

Onnistumisia on osunut matkan varrelle useita ja ne ovat tuoneet yritykselle ansaittua tunnustusta: vuonna 2011 Cityvarasto Oyj palkittiin alansa ensimmäisen verkkokaupan kehittämisestä ja viime joulukuussa Stenroos kohotti ilmaan Vuoden 2017 helsinkiläinen yritys -palkinnon. Menetystarinan taustalla on yrittäjän omien sanojen mukaan sitoutunut henkilöstö, jolla on rautaista osaamista ja joka nauttii työstään.

– Meillä vaihtuvuus on vähäistä ja työviihtyvyys parempaa kuin suomalaisissa yrityksissä keskimäärin. Uskoisin, että meillä tykätään olla, Stenroos kertoo.

Cityvaraston moderni toimintatapa kiteytyy siihen, ettei turhia välikäsiä tarvita. Asiakas pystyy avaamaan pienvaraston kätevästi mobiililla. Varastot sijaitsevat ympäri Suomea ja niistä vain kolme on miehitettyjä, valtaosa toimii ilman henkilökuntaa. Miehittämättömyys takaa asiakkaalle edullisemman hinnan ja helpon käyttökokemuksen. Moderni tapa toimia on tehnyt vaikutuksen asiakaskuntaan: 95 % yrityksen asiakkaista on kyselyiden mukaan tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun.

– Ennen varastojen avaimia hävisi tosi paljon. Nyt kun avaimena toimii kännykkä, niin se harvemmin hukkuu.

Yrityksen palvelupaketti täydentyi tänä vuonna pakettiautojen vuokraamiseen erikoistuneen Pakuovelle.com-yrityksen ostamisella, jossa on Cityvaraston lisäksi kolme muuta omistajaa.

– Uskon, että kuluttajat tulevat yhä vaativimmiksi ja haluavat päästä helpommalla. Asiakas haluaa vaivattomasti klikata pienvaraston, pakettiauton, muuton ja enteriä, Stenroos luettelee.

Mieti mihin panostat

Nuorempana kesätöissä kirvesmiehen apumiehenä Stenroos ihmetteli, miksi kirvesmies puhui aina tulevista lomista, tai siitä mitä aikoo tehdä lomalla. Tähän kirvesmies tokaisi, että sitten kun olet minun ikäiseni, tiedät miksi.

– Nyt olen hänen ikäisensä ja tiedän täysin miksi lomia kannattaa pitää, kahden lapsen isä toteaa.

Kymmenisen vuotta sitten entinen sarjayrittäjä ei ehtinyt edes haaveilla pitkistä lomista. Niihin aikoihin Stenroos toimi pienvarastoyrityksen lisäksi rakennusliikkeen ja työnvälitysyrityksen toimitusjohtajana, ja yritti pitää lankoja käsissään, vailla kunnon vapaita ja palautumista.

– Kolmen homman tekeminen samanaikaisesti on haastavaa. Joudut tekemään jatkuvasti isompia päätöksiä vajaammalla informaatiolla.

Opiskeluaikojen työpomon sanat painautuivat Stenroosiin mieleen. Pomo sanoi silloisille rakennuspuolen teekkareille: delegoikaa niin paljon, että hirvittää. Tämän neuvon soveltamista työssään Stenroos on joutunut toden teolla harjoittelemaan.

– Delegointi on vaikeaa, mutta pyrin siihen ja samalla keskittymään itse enemmän siihen missä olen hyvä, hän toteaa.

Toinenkin arvokas neuvo on uran varrelta jäänyt mieleen: pidä huoli siitä, että myös sinulta kysytään. Hän on ymmärtänyt, että johtaminen ei ole vain yksisuuntaista, vaan yhteistä vuoropuhelua jaettujen tavoitteiden eteen. Johtajana Stenroos arvostaa viisaiden päiden lyömistä yhteen. Yrityksen johtoryhmä tarjoaa hänelle tärkeän sparrailu- ja ideointikentän, jossa vain taivas on rajana.

– Nautin strategisesta johtoryhmätyöskentelystä, se on minulle se yrityksen henkinen koti, Stenroos kertoo.

Kasvu ennen exitiä

Cityvarasto tekee vuosittain yhdestä kahteen yrityskauppaostoa. Liikevaihto ja käyttökate ovat näiden myötä kasvaneet joka vuosi perustamisesta lähtien. Vuonna 2016 yritys kävi kokeilemassa onneaan Suomen suurimmassa kasvusparrauskilpailussa Kasvu Openissa sijoittuen kahdeksan parhaan joukkoon yrityksistä, joilla on lupaavin kasvupotentiaali. Kasvuun ja yrityksen kehittämiseen omistautuva Stenroos ihmettelee, miksi suomalaisessa pk-yrityskentässä on niin vähän kasvuhalukkuutta.

– Yrittäminen on sellaista pitkän matkan juoksua. On tosi hienoa, että yrityksiä tulee paljon, mutta välillä tuntuu, että ollaan tosi lyhytjänteisiä. Ensinnäkään yritystä perustettaessa ei ikinä kannattaisi ajatella exitiä toiminnan keskiössä vaan sen sijaan kannattavaa kasvattamista. Kyllä asiat ovat sitten tullakseen jos on, mutta ei hakemalla, Stenroos toteaa.

– Suomessahan on itse asiassa aika paljon yrityksiä, lukumäärällisesti, mutta suomalaiset yritykset ovat usein aika kasvuhaluttomia. On ajatus, että tämä riittää.

Cityvarasto on yrityskauppaostojen lisäksi kokeillut siipiään myös franchising-puolella. Hyvinkäällä sijaitsee yrityksen ensimmäinen franchising-vetoinen toimipiste. Stenroosin tulevaisuuden tavoitteena on laajentaa kokeilua muillekin pienemmille paikkakunnille, missä Cityvarastoa ei vielä ole.

Muista tulevista suunnitelmista hän toteaa pilke silmäkulmassa:

– Kyllä me halutaan olla aina yks askel edellä.

Ville Stenroosin vinkit kasvuun:

 • Älä tee liian montaa asiaa samaan aikaan. Keskity yhteen tai vain muutamaan juttuun, ja yritä olla niissä hyvä.
 • Älä myy omaa työtäsi, koska vuorokautesi tunnit eikä oma jaksamisesi skaalaudu.
 • Pyri olemaan ainakin Suomen paras siinä mitä teet.
 • Ole pitkäjänteinen ja kärsivällinen, sekä ota hallittuja riskejä – yrittäminen on pitkän matkan juoksu.

Ville Stenroosin Cityvarasto Oyj auttaa ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi kun rakastunut nuori pari, nainen ja mies, tulee vuokraamaan varastoa, ei jää epäselväksi kumman tavarat päätyvät pidempään säilytykseen. ”Usein kyllä miehen tavarat päätyvät varastoon”, Stenroos naurahtaa.

Cityvarasto Oyj

 • Valtakunnallinen pienvarastoyritys, 35 toimipistettä kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa.
 • Liiketoiminnan ydin on kiinteistöjen ostaminen ja muuntaminen moderneiksi pienvarastohotelleiksi.
 • Perustettu vuonna 1999, työllistää 58 henkilöä (2017).
 • Toimitusjohtaja Ville Stenroos ja varatoimitusjohtaja Matti Heiskanen.
 • Vuoden 2017 helsinkiläinen yritys (Helsingin Yrittäjät ry:n palkinto)
 • Vuonna 2016 liikevaihto oli 5,14 milj. € ja käyttökate 1,88 milj. € (37 %)
 • Kannattavuudella ja toimipisteiden lukumäärällä mitattuna alan markkinajohtaja Suomessa.
 • Voittanut Portugalissa vuonna 2011 FEDESSA:n ”Innovation of the Year” -palkinnon.
 • Tiesitkö? Cityvarasto Oyj on ollut mukana Huutokaupan metsästäjät Suomi -televisiosarjassa, joka näkyi keväällä 2018 FOX-kanavalla.

Teksti: Valpuri Aalto

Kuvat: Jaana Tihtonen