13.3.2020 klo 12:01
Uutinen

Ole aktiivinen lisärahoituksen hakemisessa – Pk-yritysten rahoitusta turvattu koronaviruksen vuoksi

Koronan seurauksena yrityksen rahoitustarpeet voivat lisääntyä nopeasti ja voimakkaasti. Pelkona on ollut se, että pankit ylireagoivat ja sulkevat rahoitushanansa poikkeustilanteessa.

Euroopan keskuspankki vastasi Suomen Yrittäjien ja useiden muiden euroalueen pk-järjestöjen esitykseen ja päätti sen valvonnassa olevien pankkien mahdollisuuksista joustaa tietyistä pääoma- ja likviditeettivaatimuksista. Pankit pystyvät siis ottamaan entistä enemmän riskiä rahoituksessaan. Päätös tukee sitä, että pankit voivat vastata koronavirukseen kytkeytyvään epävarmuuteen markkinoilla ja jatkaa talouden, erityisesti pk-sektorin rahoittamista.

Käytännössä EKP:n päätös tarkoittaa pankkisääntelyn keventämistä, jotta pankit voivat vastata lisääntyneeseen rahoitustarpeeseen ja turvata elinkelpoisten yritysten rahoittamistarve ylimenokaudella.

– Likviditeettipuskureita on rakennettu pankeissa poikkeustapauksia varten. Nyt niitä voidaan ottaa käyttöön, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa.

Malinen painottaa, että yritysten tulee itse olla aktiivisia pankkien suuntaan ja hakea lisärahoitusta. Yrityksen kannattaa olla yhteydessä omiin rahoittajiin heti, kun rahoitustarve ilmenee.

– Jos pankki ei myönnä rahoitusta, kysy tarkemmin syytä. Pankkien tulee kertoa syy selvästi. Sen jälkeen kannattaa olla yhteydessä Suomen Yrittäjiin, sillä seuraamme yhdessä valtiovallan kanssa tilannetta, jotta rahoituksen saatavuus voidaan turvata, Malinen kertoo.

Pk-yritysten rahoittamista auttaa sekin, että EKP lisäsi velkapaperiostojaan, mikä liittyy suoraan ennemminkin isojen yritysten rahoittamiseen, mutta vapauttaa pankkirahoitusta paremmin pienyritysten käyttöön.

Yhteys omaan pankkiin heti

Yrittäjäjärjestö on keskustellut myös Finnveran kanssa pk-yritysten rahoituksen turvaamisesta poikkeustilanteessa. Finnvera on valmiudessa reagoimaan, jos rahoitusmarkkina ei muuten toimi.

Yrittäjät on esittänyt ehdotuksia poikkeustilanteessa toimimiseen. Niitä ovat takaukset ja lainat pk-yrityksille koronaepidemian aikana.

– Ensisijainen rahoituskanava on kuitenkin pankki. Finnveran ratkaisut ovat siltä varalta, että rahoitusmarkkina ei muuten toimi, Malinen selvittää.

Rahoitusehdot säilyvät poikkeusoloissakin

Yrittäjien neuvontapalvelun ja sosiaalisen median kanavien kautta on tullut paljon kysymyksiä koronavirusepidemian aiheuttamaan talousahdinkoon liittyen.

Yrittäjien ekonomisti Malinen muistuttaa perusohjeistuksesta, jos esimerkiksi laskunmaksukyvyssä tulee hankaluuksia.

– Ole yhteydessä velkojaan ja keskustele tilanteesta jo mieluiten etukäteen, jos näyttää siltä, että tilanne on kriisiytymässä. Tilanne on vaikea, joten ymmärrystä löytynee, Malinen sanoo.

Malinen muistuttaa, että poikkeusoloissakin rahoituksen antoehdot säilyvät.

– Äkillisen rahoitustarpeen täytyy olla kriisilähtöinen, eli poikkeustilanne ei mahdollista rahoituksen saamista, jos yrityksen toiminta ei ole ollut terveellä pohjalla ennen poikkeustilannettakaan, Malinen muistuttaa.

Suomen Yrittäjillä on neuvontapalvelu ja Yritys-Suomella ilmainen talousapu, joihin voi olla yhteydessä, jos yrittäjällä on pienikin hätä. Moniin koronavirusepiemian aiheuttamiin tilanteisiin ja kysymyksiin löytyy vastauksia Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle-sivulta, jonne on kerätty kattava tietopaketti poikkeustilanteesta.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi