14.2.2020 klo 09:00
Uutinen

”Olen saanut yrittäjistä elinikäisiä ystävyyssuhteita”

Kukapa ymmärtäisi yrittäjää paremmin kuin toinen yrittäjä, kertovat yrittäjät tässä jutussa. Hyvää ystävänpäivää!

– Helsingin Nuoret yrittäjät HYNY oli ensimmäinen yrittäjäverkostoni oman yrittäjätaipaleeni puolessa välissä vuonna 2010. Siellä tapasin rohkeita, ennakkoluulottomia ja avoimia yrittäjiä, kertoo Mari Laaksonen CleanMarin Oy:stä.

Kokemuksia jaettiin ilman kapulakieltä niin verotuksesta kuin työntekijöiden palkkaamisesta aina kaupungin kankeaan byrokratiaan asti.

– Tämä upea aktiivinen verkosto on vuosien saatossa vain kasvanut. Olen tavannut tuhansia yrittäjiä ja sidosryhmien edustajia. Verkosto on tuonut mukaan elinikäisiä ystävyyssuhteita. Yksi upea ystävyyssuhde on tuonut mukanaan ystävyyden kautta luottamuksen ja jopa pienen tyttölapsen kummiuden, helsinkiläinen Laaksonen iloitsee.

– Henkisen tuen ja mentoroinnin lisäksi verkoston kautta olen tehnyt kymmenien yrittäjän kautta kauppaa. Ostanut tiukan paikan tullen laki- ja asianajopalveluita, auton renkaita, mainosta- ja markkinointia, remonttipalveluita, sisutus- ja tilasuunnittelua, työvaatteita, brooderausta, sähköisiä palveluita ja paljon muuta.

Kaupallistajat-brändillä toimivan yrityksen toimitusjohtaja Mikko Rantanen kertoo, että monista yrittäjistä on tullut ystäviä yrittäjäpiirien kautta. Turkulainen Rantanen on ollut järjestössä mukana viitisen vuotta.

– Yrittäjäkavereiden kanssa käymme läpi kaikenlaisia asioita, niin yrittäjyyteen liittyviä kuin perhe-elämän tai vapaa-ajan asioita.

Rantanen jakaa yrittäjäystävien kanssa aika avoimesti sekä epäonnistumisia että onnistumisia.

– Mitä parempia juttuja, niin sitä enemmän siinä on tunnetta pelissä. Se poistaa stressiä, kun pääsee jakamaan asioita toisten yrittäjien kanssa. Se on tietyllä tavalla vertaistukea. Yrittäjäystävillä on paljon arvoa.

Mikko Rantanen myös pelaa golfia ja käy kuntosalilla yrittäjäkavereiden kanssa.

– Alueeni yrittäjien parista on vuosien varrella löytynyt hyviä ystäviä työn kautta. Brodeeraajani keittää säännölliseesti teetä (minä vien pullaa), kertoo porilainen Krista Laurila.

– Lisäksi verkostostani löytyy sosiaalipuolen yrittäjiä sekä monia muita osaajia. Ohjaamme asiakkaita toinen toisillemme, yhteistyön kautta olemme isompia kuin yksinämme, Edustus Laurila Oy:n yrittäjä sanoo.

– Tukiverkostoni on parhaimmillaan yhteistyötä monin eri tavoin sekä toisistaan huolehtimista. Puoliso auttaa toimistohommissa (ja pitää suklaata laatikossa), äiti tarkistaa levon tarpeen (ja muistuttaa syömisen tärkeydestä), ystävät raahaavat välillä pihalle ja kollega pallottelee uusien ideoiden kanssa (olemme keksineet uuden pyörän jo monesti). Olen kiitollinen omasta tukiverkostostani.

– Minulla on ystävinä lähinnä yrittäjiä – ja henkilökuntani, kertoo ravintola Rastigaisan yrittäjä Vuokko Mikkola Utsjoelta.

– Monet yrittäjät käyvät tässä luonani, tämä on tietynlainen tukikohta, naurahtaa ravintoloitsija Mikkola.

Mikkola on aktiivinen myös yrittäjien järjestötoiminnassa Tenonlaakson Yrittäjissä.

–Siellä puhutaan paljon muustakin kuin yrittäjyyteen liittyvistä asioista, syvällisiä keskusteluja, Vuokko Mikkola kertoo.

– Muiden yrittäjien kanssa pelataan usein tuppea (=korttipeli). Kyllä varmaan ystävänpäivätuppeakin pelataan, Mikkola toteaa.

– Moni ystävistäni on yrittäjä. Heidän kanssaan tulee puhuttua paljon muustakin kuin yrittäjyydestä. Kaikkea maan ja taivaan väliltä, kertoo kuopiolainen digikonsultoinnin ja verkkomarkkinoinnin yrittäjä Oskari Uotinen InFlow’sta.

– Erityisesti Nuorten yrittäjien tapahtumat ovat tärkeitä vertaistukitilaisuuksia, jaetaan iloja ja suruja, tsempataan toisia, Uotinen kertoo.

Viime aikoina Oskari ei ole ehtinyt juuri käydä yrittäjien tapahtumissa, koska hänellä on kiire töissä ja kotona on 2-vuotias poika.

– Mutta koska olen tässä Savon Yrittäjien alivuokralaisena tällä hetkellä, näen paljon yrittäjiä ja järjestön porukkaa, kun heitä ramppaa tässä käytävällä, Uotinen naurahtaa.

Danni Wang on Kiinasta vuonna 2009 Suomeen muuttanut yrittäjä, jolla on Suomen ja Kiinan liikesuhteita konsultoiva konsulttiyritys sekä perheensä kanssa teekauppa Oulussa vuodesta 2016. Hän on löytänyt ystäviä ja yrittäjien perheen Oulun Yrittäjistä, jonka hallituksessa Wang on ollut seitsemän vuotta.

– Meillä on ollut raskaita aikoja, kun Oulun kauppahalli meni remonttiin, eikä väistötiloja ollut. Ilman yrittäjäperhettä olisimme ehkä antaneet periksi, mutta löysimme sisua ja tavan jatkaa ystävällisten yrittäjien tuella, Wang kertoo.

Sebastian Stenfors on oululaisen rakennusautomaatioon erikoistuneen Stenforsin yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja. Hän on ollut Oulun Yrittäjien jäsen kymmenen vuotta.

– Meillä on tiivis, muutaman vuoden takainen ohjausryhmä, joka tsemppaa toisiaan – liittyy asia sitten koiran hankintaan tai yrityksen pyörittämiseen. Huiput ja alamäet käydään läpi.

– Yrittäjäyhdistys vetää puoleensa ihmisiä, jotka ovat avoimia ja vastaanottavaisia uusille verkostoille. Kukaan ei jää yksin ongelmiensa kanssa, Stenfors sanoo.

Hämeenlinnalaisen Prorigin Oy:n yrittäjä Jaana Villasen ystäväpiirissä on todella paljon yrittäjiä.

– Aika monelle heistä olen toiminut sparraajana ja yritystoiminnan kehittäjänä. Yrittäjyys on kiinteä osa omaa elämääni. Jaamme iloja ja suruja sekä erilaisia kokemuksia – päivittäin.

Villasen mukaan on tosi tärkeää jakaa asioita muiden kanssa.

– Pahinta on se, ettei pysty jakamaan asiaa kenellekään. Kertomamme asiat ovat aina luottamuksella kerrottuja.

– Puhumme iloisista jutuista, ne voivat olla onnistumisia, ja surut voivat liittyä siihen, että joku toiminta ei ole kantanut tai pettymykseen jostakin ihmisestä, tai asiakkaasta. On ilo huomata, että myös yrittäjäystävyydet jatkuvat vuosia.

toimitus(at)yrittajat.fi